LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallituksen kallis ja tehoton suurhanke etenee – Purra: Tavoite hyvä, keinot väärät
Hallintovaliokunta päätti tänään kokouksessaan oppivelvollisuuden laajentamista koskevasta lausunnosta. Valiokunnan perussuomalaiset jättivät siihen eriävän mielipiteen. Asia on edelleen kesken perustuslakivaliokunnassa ja sivistysvaliokunnassa.
– Hallituksen esityksen työllisyyteen, osaamiseen ja oppimiseen liittyvät tavoitteet ovat tietenkin sinänsä kannatettavia. Valitettavasti emme usko, että niitä tullaan uudistuksen myötä kuitenkaan saavuttamaan, varsinkaan kun kouluissa muutenkin on yhä kasvavia haasteita, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Perussuomalaisten mukaan keskeinen ongelma on siinä, että peruskoulu ei enää takaa riittäviä valmiuksia toisen asteen opiskeluun. Seurauksena on osaamisvajeita, toisen asteen tutkinnon keskeyttämisiä ja syrjäytymistä etenkin ammatillisen koulutuksen puolella.
Tilalle osaamistakuu
Perussuomalaiset ovat vaatineet tilalle osaamistakuuta.
– Silloin toiselle asteelle ei päätyisi nuoria, joilla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä selvitä siellä, joko taitojensa tai muiden haasteidensa takia. Asiantuntijakuulemisissakin esitetyt ammatillisen koulutuksen keskeyttämisasteet ovat hälyttäviä, eikä näiden taustalla olevia ongelmia ole valitettavasti mahdollista ratkaista oppivelvollisuutta mekaanisesti laajentamalla, toteaa hallintovaliokunnan jäsen Jussi Halla-aho.
– Lisäksi oppivelvollisuuden laajentaminen ja toisen asteen maksuttomuus vaativat niin merkittäviä taloudellisia resursseja, että monet asiantuntijat pelkäävät uudistuksen tarkoittavan esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa olevien ongelmien edelleen kärjistymistä. Hallitus keskittyy näihin selvästi vähemmän kuin olisi syytä, sanoo valiokunnan kolmas perussuomalainen, Mauri Peltokangas.
Perussuomalaisten mielestä ne määrärahat, jotka menevät oppivelvollisuushankkeeseen, pitäisi ohjata perusopetuksen ja sen rakenteiden kehittämiseen, riittävien jatko-opiskeluvalmiuksien hankkimiseen perusopetuksessa, opinto-ohjaukseen sekä opiskeluhuoltoon ja muihin nuorille suunnattuihin sosiaali- ja terveystoimen palveluihin.
– Myös ammatillisen koulutuksen opettaja- ja lähiopetuspulaan ja muihin ongelmiin tulee keskittyä, jos halutaan, että oppivelvollisuuden laajentamisesta olisi hyötyä. Tarkoitushan on, että koulusta pääsisi ulos osaavia nuoria, joita yritykset voivat palkata. Välillä tuntuu, että ammatillisen koulutuksen yleiset tavoitteet ovat jossakin aivan muualla, esimerkiksi kotouttamisessa tai aikuisten opettamisessa, Purra ihmettelee.
Maksuttomuudessakin ongelmia
Toisen asteen maksuttomuuden sijaan asiaa tulisi perussuomalaisten mielestä lähestyä perheiden tarpeiden mukaan kohdennetusti, esimerkiksi tulosidonnaisen oppimateriaalituen kautta. Muussa tapauksessa kyse on jopa tulonsiirrosta hyväosaisille, mitä ei voida pitää tarkoituksenmukaisena.
– Lisäksi on syytä huomata, että mikäli toisen asteen maksuttomuus toteutuu ilman erityisesti lukiokirjojen hintoihin puuttumista, tulevat hankkeen kokonaiskustannukset entisestään kasvamaan, perussuomalaiset sanovat.
Kustannukset on aliarvioitu
Useat asiantuntijat totesivat valiokunnan kuulemisissa, että hankkeeseen esitetyt resurssit ovat selvästi alimitoitettuja, ja uudistuksesta aiheutuvat todelliset kustannukset tulevat olemaan hallituksen esityksessä arvioitua olennaisesti korkeammat.
Valiokunnan saaman selvityksen mukaan uudistuksen vuotuiset kokonaiskustannukset esimerkiksi Helsingissä tulevat olemaan jopa 40 prosenttia suuremmat kuin hallituksen esityksessä arvioidaan.
– Tämä tietenkin entisestään heikentää mahdollisuuksia saavuttaa hankkeelle asetettuja tavoitteita. Tässä on selvä riski, että jos ja kun uudistus toteutetaan aliresursoituna, kunnat ja koulut joutuvat hakemaan säästöjä muualta, esimerkiksi vähentämällä opetuksen määrää ja tukitoimia sekä kasvattamalla opetusryhmien kokoja. Tällöin kunnianhimoinen koulutusuudistus tarkoittaakin koulutusleikkausta, Purra pelkää.
– Tällaisen hankkeen toteuttaminen ylipäätänsä vallitsevassa talouden kriisitilanteessa ei ole järkevää, kun otetaan huomioon, että monilla kunnilla on ollut vaikeuksia selviytyä lakisääteisistä tehtävistään koulutuspalveluissa jo ennen koronakriisiä.
Kuntien tehtäviä ei pidä lisätä
Perussuomalaisten mielestä olisi parempi keskittyä turvaamaan olemassa olevat palvelut ja niiden rahoitus, ei lisäämään kuntien tehtäviä ja velvoitteita.
– Nykyisessä peruskoulu- ja ammatillisen koulutuksen järjestelmässä todella riittää korjattavaa ilman uusia kunnianhimojakin, valiokunnan perussuomalaiset toteavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oppivelvollisuuden pidentäminen hallintovaliokunta eriävä mielipide kustannukset palvelut Mauri Peltokangas Riikka Purra Kunnat perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”
Purra: Oppivelvollisuuden pidentäminen on tulonsiirto hyväosaisille ja koulutusleikkaus
Reijonen: Opettajatkin kauhuissaan hallituksen tasapäistävästä oppivelvollisuusuudistuksesta
Oppivelvollisuusiän nosto eduskuntaan – Purra: Todellisia koulun ja osaamisen ongelmia ei haluta tunnistaa
Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset: Kouluissa tulee huolehtia suomalaisten tapojen, arvojen ja kulttuurin ylläpitämisestä ja edistämisestä
Antikainen: Oppivelvollisuuden pidentäminen kuopattava – lisärahaa tukiopetukseen
Perussuomalainen Helsingin valtuustoryhmä: Toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta lykättävä
Antikainen: Demarien väitteet oppivelvollisuusiän noston työllisyysvaikutuksista ovat humpuukia
Reijonen huolissaan oppivelvollisuusiän nostamisesta: Elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia ei korjata koulupakolla
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää