

Schäfer & Sipilä. Kuvituskuvaa. / PIXABAY, LEHTIKUVA
Hallituksen autopolitiikka menee camp-huumorin puolelle – seurauksena Suomen autokanta ikääntyy, suurenee ja diesel-autojen osuus kasvaa
KOMMENTTI | Kenelle tulee yllätyksenä, ettei nelihenkinen perhe ja saksanpaimenkoira Max mahdu vähäpäästöiseen pikku-Fiestaan? Suomalaiselle lainsäätäjälle ainakin.
Kuten laskevalevikkinen maakuntalehti HS kerrankin aivan oikein huomauttaa: ”Päästöttömästä liikenteestä puhutaan paljon, mutta ainakin Suomen maanteillä kehitys menee toiseen suuntaan. Vanhojen raskaiden diesel- ja bensiiniautojen määrä kasvaa, koska suomalaiset ovat intoutuneet tuomaan ennätysmäisesti ulkomailta käytettyjä autoja.”
Uusien, isojen perheautojen hinnat ovat karanneet niin korkeiksi, ettei perheillä ole enää niihin varaa. Vaihtoehto ei ole uusi pikku-Fiesta vaan Ruotsista Suomeen rahdattu kymmenen vuoden ikäinen diesel-Volvo. Lainsäätäjien toiveista huolimatta perheiden tarpeet eivät muutu. Jos tarve on isolle perheautolle, se on pakko hankkia. Vaihtoehdoksi ei kelpaa kauppakassi.
Vilkaistaanpas Tilastokeskuksen tuoreita lukuja. Niiden perusteella selviää, että:
– Uusia henkilöautoja rekisteröitiin lokakuussa 7 935, mikä on 9,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Ensirekisteröintien määrään vaikutti syyskuun alussa käyttöönotettu uusi päästöjen WLTP-mittaustapa.
– Tammi-lokakuussa henkilöautoja ensirekisteröitiin 105 670, mikä oli 4,8 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Kuten Uusimaa-lehti osuvasti otsikoi: “Ei sen pitänyt mennä ollenkaan näin” – Syyskuun autoverouudistus hämmentää autokauppiaitakin, suositut automallit voivat kallistua tuhansilla euroilla.
Sipilän hallituksen biotaloususkon ristiriitaisimpiin ilmentymiin kuuluu ajatus siitä, että suuripäästöisiä uusia autoja rankasti verottamalla saataisiin maailma pelastettua. Kuten niin usein hyvää tarkoittavissa hölmöjen touhuissa käy, seuraukset ovat päinvastaisia kuin ne, joita päätöksentekijä kuvitteli saavansa aikaan. IPCC-paniikki tuottanee jatkossa entistä poskettomampia harha-askelia.
Olisi riittänyt, että Sipilä tai joku hänen esikunnastaan olisi käynyt tiedustelemassa lähimmästä Teboilin kuppilasta, miten tässä käy. Koska näin ei tehty, ovat madonluvut edessä. Lainataan vielä hesaria:
– Tänä vuonna rikotaan käytettyjen autojen tuonnissa kaikkien aikojen ennätys.
– Ruotsista ja Saksasta haetaan keskimääräistä isokokoisempia autoja, jotka ovat keskimäärin yhdeksän vuotta vanhoja ja joista kaksi kolmannesta on dieselautoja.
– Koska tuontiautot ovat Suomessa ostettuja uusia autoja suurempia ja useammin dieselkäyttöisiä, ne pysyvät maanteilla keskimääräistä pidempään, tuontihetkestä lukien jopa 13-14 vuotta.
– Suomessa autolla ajetaan keskimäärin melkein 21 vuotta. Sillä sijoitutaan Itä-Euroopan maiden sarjaan. Läntisessä Euroopassa autoilla ajetaan 15-16 vuotta.
– Tuonnin seurauksena Suomen autokanta ikääntyy, suurenee ja dieseliä käyttävien autojen osuus Suomessa kasvaa.
Olisi mukavaa olla kärpäsenä katossa näkemässä, miten uudet luvut otetaan hallituksen keskussuunnittelukomiteassa vastaan. Uusia ”korjaus”-toimenpiteitä odotellessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää