Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Hallituksen ajamat laajennukset paikalliseen sopimiseen parantaisivat yritysten välistä yhdenvertaisuutta – Bergbom: Parhaassa tapauksessa paikallinen sopiminen on keino työpaikkojen pelastamiseksi

13.09.2024 |10:36

Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin torstaina paikallisesta sopimisesta, jonka mahdollisuudet halutaan laajentaa järjestäytymättömään pk-yrityskenttään. Hallituksen ajamat laajennukset paikalliseen sopimiseen tulisivat parantamaan yritysten välistä yhdenvertaisuutta, uskoo perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom.

– Suomalaisilla työpaikoilla sovitaan joka päivä paikallisesti. Niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin etujärjestöt ymmärtävät sen, että paikallisiin olosuhteisiin kannattaa löytää paikalliset ratkaisut, toteaa kansanedustaja Miko Bergbom.

Lakiesityksellä kaikki suomalaiset työpaikat tuodaan yhtäläisten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien piiriin.

Suomi elää työstä ja yrittäjyydestä

Järjestäytymättömät työnantajat eivät nykyisin voi käyttää kaikkia lainsäädännön paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, ja hallituksen ajama uudistus toisikin järjestäytymättömät yritykset samalle viivalle järjestäytyneiden kanssa. Jatkossa siis kaikki yritykset tasavertaisesti voisivat hyödyntää samoja paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työehtosopimusten puitteissa.

– Työajan joustot ja muun muassa palkan kannustinjärjestelmät ovat esimerkkejä siitä, mitä paikallisella sopimisella voidaan saada aikaan. Parhaimmillaan sillä voidaan saada vaikeassa taloudellisessa tilanteessa myös pelastettua työpaikkoja ja toisaalta myös synnytettyä työpaikkoja sinne, missä niitä ei vielä ole.

– Maamme elää jatkossakin työstä ja yrittäjyydestä, eikä eduskunnalla ole varaa unohtaa sitä. On herättävä todellisuuteen. Suomi ei ole saanut kasvua aikaan noin 16 vuoteen. Se on katastrofi koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitukselle. Hälytyskellot soivat — kuuleeko salin vasen laita, sivaltaa Bergbom.

Paikallinen sopiminen hyödyttää kaikkia osapuolia

Työministeri Arto Satonen korosti vastauksessaan, että paikallinen sopiminen hyödyttää niin työntekijöitä kuin työnantajia. Järjestäytyneissä yrityksissä paikallisen sopimisen tulokset ovat olleet hyviä, ja työehtosopimusneuvotteluissa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia on laajennettu juuri siksi, että se tuo lisää tuottavuutta työpaikoille.

– Kun yritys pärjää, myös työntekijä pärjää, muistutti Satonen ja painotti, kuinka paikallisen sopimisen avulla yritykset voivat mukautua paikallisiin olosuhteisiin ja ratkaista haasteet yhdessä työntekijöiden kanssa.

Ministeri Satonen korosti, kuinka etenkään pienissä yrityksissä työntekijät ja työnantajat eivät suinkaan ole vastakkain, vaan heidän etunsa ovat yhteneväiset: jos yritys menestyy, myös työntekijä menestyy. Paikallinen sopiminen antaa mahdollisuuden löytää yhteisiä ratkaisuja, jotka voivat parantaa tuottavuutta ja auttaa yrityksiä selviytymään haastavissa olosuhteissa.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusimmat