
PS ARKISTO
Hallituksen ajamat laajennukset paikalliseen sopimiseen parantaisivat yritysten välistä yhdenvertaisuutta – Bergbom: Parhaassa tapauksessa paikallinen sopiminen on keino työpaikkojen pelastamiseksi
Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin torstaina paikallisesta sopimisesta, jonka mahdollisuudet halutaan laajentaa järjestäytymättömään pk-yrityskenttään. Hallituksen ajamat laajennukset paikalliseen sopimiseen tulisivat parantamaan yritysten välistä yhdenvertaisuutta, uskoo perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom.
– Suomalaisilla työpaikoilla sovitaan joka päivä paikallisesti. Niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin etujärjestöt ymmärtävät sen, että paikallisiin olosuhteisiin kannattaa löytää paikalliset ratkaisut, toteaa kansanedustaja Miko Bergbom.
Lakiesityksellä kaikki suomalaiset työpaikat tuodaan yhtäläisten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien piiriin.
Suomi elää työstä ja yrittäjyydestä
Järjestäytymättömät työnantajat eivät nykyisin voi käyttää kaikkia lainsäädännön paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, ja hallituksen ajama uudistus toisikin järjestäytymättömät yritykset samalle viivalle järjestäytyneiden kanssa. Jatkossa siis kaikki yritykset tasavertaisesti voisivat hyödyntää samoja paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työehtosopimusten puitteissa.
– Työajan joustot ja muun muassa palkan kannustinjärjestelmät ovat esimerkkejä siitä, mitä paikallisella sopimisella voidaan saada aikaan. Parhaimmillaan sillä voidaan saada vaikeassa taloudellisessa tilanteessa myös pelastettua työpaikkoja ja toisaalta myös synnytettyä työpaikkoja sinne, missä niitä ei vielä ole.
– Maamme elää jatkossakin työstä ja yrittäjyydestä, eikä eduskunnalla ole varaa unohtaa sitä. On herättävä todellisuuteen. Suomi ei ole saanut kasvua aikaan noin 16 vuoteen. Se on katastrofi koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitukselle. Hälytyskellot soivat — kuuleeko salin vasen laita, sivaltaa Bergbom.
Paikallinen sopiminen hyödyttää kaikkia osapuolia
Työministeri Arto Satonen korosti vastauksessaan, että paikallinen sopiminen hyödyttää niin työntekijöitä kuin työnantajia. Järjestäytyneissä yrityksissä paikallisen sopimisen tulokset ovat olleet hyviä, ja työehtosopimusneuvotteluissa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia on laajennettu juuri siksi, että se tuo lisää tuottavuutta työpaikoille.
– Kun yritys pärjää, myös työntekijä pärjää, muistutti Satonen ja painotti, kuinka paikallisen sopimisen avulla yritykset voivat mukautua paikallisiin olosuhteisiin ja ratkaista haasteet yhdessä työntekijöiden kanssa.
Ministeri Satonen korosti, kuinka etenkään pienissä yrityksissä työntekijät ja työnantajat eivät suinkaan ole vastakkain, vaan heidän etunsa ovat yhteneväiset: jos yritys menestyy, myös työntekijä menestyy. Paikallinen sopiminen antaa mahdollisuuden löytää yhteisiä ratkaisuja, jotka voivat parantaa tuottavuutta ja auttaa yrityksiä selviytymään haastavissa olosuhteissa.
Suomen Uutiset
Lue myös
Mäkelä: Esitys paikallisen sopimisen edistämisestä vie työmarkkinoita toimivampaan suuntaan – ”Kaikki pääsevät sopimaan”
Oppositio hamuaa kehitysmaista lisää halpatyövoimaa, vastustaa paikallisen sopimisen maltillisia muutoksia – Purra huomauttaa ristiriidasta: “Kaikkein hulluinta on..”
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työnteon kannustimet Miko Bergbom hyvinvointiyhteiskunta yrittäjät työpaikat suomalainen työ ja yrittäminen työntekijät Joustot Työaika Paikallinen sopiminen Arto Satonen Yhdenvertaisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hallitusohjelmassa korostuvat talous, työ, ostovoima ja turvallisuus – Purra: Unohdetaan ryntäily ja palataan perusasioiden äärelle

Putkonen: Ay-liikkeen naamiot putosivat – alta paljastui demaripoliitikon kasvot

Bergbom: Ay-liike teki epäisänmaallisen ratkaisun

Bergbom: STTK:n pääekonomisti tarjoaa jääkylmää kyytiä palkansaajille

Oppositiolla heikot eväät julkisen talouden pelastamiseksi: Keskusta ja SDP tarjoavat tyhjää, vihreät haluaa leikata eläkeläisiltä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää