Muutoksia ehdotetaan henkilöllisyyden selvittämiseen, nuhteettomuuteen ja toimeentuloon kansalaisuuden saamisen edellytyksinä. Hallituksen antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 27.3.
Esityksen tavoitteena on, että kansalaisuuden saaminen edellyttäisi onnistunutta kotoutumista yhteiskuntaan. Lakimuutosten tarkoituksena on myös entistä enemmän korostaa turvallisuuteen liittyvien riskien huomioimista ja yhteiskunnan sääntöjen noudattamista.
– Suomen kansalaisuus ei ole automaatio, vaan sen edellytys on onnistunut kotoutuminen, suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen noudattaminen ja työnteko, toteaa sisäministeri Mari Rantanen.
Nuhteettomuus- ja toimeentuloedellytykset tiukentuvat
Nuhteettomuusedellytystä tiukennetaan, eli mahdollinen rikoksiin syyllistyminen vaikuttaisi entistä tuntuvammin siihen, voidaanko hakijalle myöntää kansalaisuus. Myös kansallisen turvallisuuden merkitystä osana kansalaisuuden myöntämistä koskevaa menettelyä korostetaan.
Jatkossa Suomen kansalaisuuden hakijalta edellytettäisiin turvattua toimeentuloa. Toimeentuloa tarkasteltaisiin nykyistä enemmän osoituksena kotoutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä tarkoittaa, että ainoastaan työttömyysetuudella tai toimeentulotuella elävä henkilö ei enää täyttäisi tätä edellytystä.
– Hakijan velvollisuutta selvittää omaa henkilöllisyyttään lisättäisiin nykyiseen verrattuna. Muutokset koskisivat sellaisia henkilöitä, joilta voitaisiin kohtuudella vaatia kansalaisuusvaltionsa passin esittämistä, sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan.
Kansalaisuuden menettämiseen muutoksia
Kansalaisuuden menettämiseen liittyvät säädösmuutokset koskisivat tilanteita, joissa henkilö on antanut vääriä tietoja kansalaisuuden hakemisen aikana tai syyllistynyt Suomen elintärkeitä etuja loukkaaviin rikoksiin.
Jatkossa kansalaisuuden voisi menettää entistä useammin näissä tilanteissa.
– Esimerkiksi nykyistä useampi terrorismiin liittyvä rikos voisi johtaa kansalaisuuden menettämiseen. Kaksoiskansalainen voisi menettää Suomen kansalaisuuden, jos hän on saanut vähintään 2 vuoden (nykyisin vähintään 5 vuotta) tuomion terrorismi-, maanpetos- tai valtiopetosrikoksesta.