Hallitukselta järeitä toimia turvapaikkakriisiin – rajakontrollin tiukennus, sosiaalitukien tarkistus, turvallisten maiden lista
Turvapaikkatilanne on tällä hetkellä hallitsematon. Ulkoministeri Timo Soini, sisäministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä kertoivat EU-ministerivaliokunnan kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa toimista, joilla tilanteeseen puututaan.
Aktiiviseen keinovalikoimaan nostetaan Schengen-sisärajatarkastukset, mukaan lukien väliaikaiset pistotarkastukset.
Suomi käynnistää välittömästi selvityksen siitä, voidaanko sosiaaliturvajärjestelmä eriyttää siten, että myönteiset turvapaikkapäätöksen saaneet oleskeluluvan eivät enää kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin vaan heillä on oma kotouttamisjärjestelmä. Ja tässä järjestelmässä tasot ovat lähtökohtaisesti alempia kuin asumisperusteisessa järjestelmässä.
Muihin keinoihin kuuluu EU:n turvallisten maiden lista. Turkista tulevien hakemukset käsitellään pikamenettelyllä. Tämä mahdollistaa myös pikapalautuksen.
Soinin mukaan Suomi edellyttää, että Dublin-menettelyä noudatetaan.
Ei pakkotaakanjakoa
Ministerit totesivat, että Suomi ei osallistu EU-komission vaatimaan pakottavaan taakanjakoon. Suomi osallistuu kriisin hoitoon vapaaehtoisuuden pohjalta.
– EU-komission esitys pakollisuudesta ei Suomelle sovi, emmekä me sitä hyväksy. Vapaaehtoisuuden pohjalta voidaan edetä. Se on paras ja kestävä tapa edetä. Tästä ei kerta kaikkiaan tule mitään, että ihmiset vaeltavat ympäri Euroopan. Tämä pitää saada hallituksi ja kontrolliin, Soini kertoi.
– Suojelun tarve selvitetään EU:n rajalla, ja ne, joilla sitä on, päästetään eteenpäin. Ei käy, että ihmissalakuljettajat vievät ihmisiä ympäri Euroopan, ja vievät heidän rahansa, ja sitten lopulta tulee kielteinen päätös, Soini jatkoi.
– Mitä tulee sisäisiin siirtoihin, Suomi kannattaa vapaaehtoista jakoa. Olemme valmiit toimimaan jakoavaimen mukaan, mikä tarkoittaisi noin 2400 turvapaikan sisäistä siirtoa. Me emme kannata komission esitystä pakottavista siirroista, Orpo totesi.
Orpon mukaan Suomi kannattaa EU:n yhteisten käsittelykeskusten perustamista. Siellä hakemukset käsitellään mahdollisimman nopeasti. Suomi kannattaa myös voimakkaita toimia salakuljettamisen kitkemiseksi ja vaikeuttamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.