

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallintovaliokunnan perussuomalaiset: ”Uusi houkutustekijä ihmiskaupalle”
Hallituksen esitys ihmiskaupan uhrien auttamiseen liittyvään lakiin on ollut hallintovaliokunnan käsittelyssä. Esityksellä pyrittiin siihen, että jatkossa ihmiskaupan uhrien auttaminen ja rikosprosessi erotettaisiin toisistaan. Esityksen seurauksena uhrin tunnistaminen kuitenkin vaikeutuu. Perussuomalaiset esitti lain hylkäämistä, jota kokoomus kannatti.
– Ihmiskauppa on äärimmäisen vakava ilmiö ja sitä tulee torjua ennaltaehkäisevästi kaikin mahdollisin keinoin. Perussuomalaisten tahtotila on, että rikosvastuu toteutuisi tehokkaammin tällaisissa rikoksissa. Näihin asioihin ei hallituksen esityksellä päästä. Itse asiassa hallitus on toimillaan luonut ja luo edelleen ihmiskaupan kaltaiselle rikollisuudelle parempaa toimintaympäristöä helpottaessaan maahanmuuttoa kaikin mahdollisin keinoin, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen linjaa.
Asiantuntijoilta kritiikkiä
Asiantuntijoiden mukaan hallituksen esittämät lakimuutokset jäävät kokonaisuutena varsin irrallisiksi. Keskusrikospoliisin mukaan ihmiskaupan torjuntaa tulisi edistää muiden lainsäädäntöhankkeiden, kuten poliisin rikostiedustelun yhteydessä. Keskusrikospoliisi huomauttaa myös lainsäädännön eroavuuksista muiden Pohjoismaiden kanssa, joiden myötä Suomi saattaa näyttäytyä ihmiskaupan kannalta houkuttelevampana maana.
– Hallituksen esitys toteutuessaan lisäisi ihmiskaupan suuntautumista Suomeen ja ihmisten hakeutumista auttamisjärjestelmän piiriin. Emme kaipaa lisää houkuttelevuustekijöitä kansainväliselle rikollisuudelle tai maahanmuuttojärjestelmän hyväksikäytölle, kansanedustaja Mauri Peltokangas sanoo.
Väylä oleskeluluvan saamiselle
Ihmiskaupan auttamisjärjestelmän tilastoista vuodelta 2021 ilmenee, että 61 prosenttia auttamisjärjestelmään päässeistä on taustaltaan turvapaikanhakijoita. Auttamisjärjestelmän piiriin päässeiden yleisimmät kansalaisuudet ovat Irak, Somalia ja Afganistan.
Suomen järjestelmään hakeutuvien taustamaissa on merkittävä ero muihin EU-maihin nähden. Huomattavaa on, että auttamisjärjestelmään on päässyt lukuisia vailla oleskeluoikeutta olevia. Määrän voi odottaa jatkossa vain nousevan.
– Kuinka paljon kyse on ihmiskaupan uhrien auttamisesta ja kuinka paljon auttamisjärjestelmän hyväksikäytöstä oleskeluluvan saamiseksi? Me yritämme varmistaa, että kyse on 100 prosenttia auttamisesta ja 0 prosenttia hyväksikäytöstä, valitettavasti hallituspuolueet eivät ota tätä kuuleviin korviinsa, kansanedustaja Jenna Simula toteaa.
Ohituskaista sosiaali- ja terveyspalveluihin
Hallituksen esityksessä korostetaan ihmiskaupan uhrien erityisasemaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saajina, jonka vakiintunut tulkinta erityisaseman merkityksestä palveluiden järjestämiseen tarkoittaa asiakkaalle jopa oikeutta julkisesti maksettujen yksityisten sotepalveluiden käyttämiseen.
Perussuomalaiset pitävät tilannetta täysin mahdottomana yhdenvertaisuuden turvaamisen näkökulmasta.
– On aivan käsittämätöntä, että hallitus on luomassa ohituskaistaa ulkomaalaisille tilanteessa, jossa sotepalvelut ovat ruuhkautuneet eikä edes omille kansalaisille riitä lääkäriaikoja, saati mahdollisuutta käyttää yksityisiä palveluja jonojen ohi. Emme ole valmiit hyväksymään suomalaisia syrjivää esitystä, Rantanen perustelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoitojonot ohituskaista hyväksikäyttö hallintovaliokunta vetovoimatekijät uhrit lakimuutos sosiaali- ja terveyspalvelut Mauri Peltokangas Irak Mari Rantanen Ihmiskauppa Turvapaikanhakijat Afganistan Somalia Jenna Simula hallitus Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta ankarat moitteet hallitukselle: “Tähän tilanteeseen tuotte laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajennuksen”

Hallitus keskittyy ideologiseen puuhasteluun ja keskinäiseen riitelyyn – Meri: Hallituksen toimintakyky ja asioiden priorisointikyky ovat täysin hukassa

Perussuomalaiset eivät maksaisi toimeentulotukea laittomasti maassa oleskeleville – kokoomus kannatti valiokunnassa, mutta ei salissa

Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville

Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää