Tällä hetkellä rajalla on suurimman osan matkaa vain piikkilanka-aita, joka ei estä edes villisikalaumaa tulemasta rajan yli, perussuomalaiset huomauttavat. / LEHTIKUVA
Hallintovaliokunnan perussuomalaiset: Milloin hallitus antaa tarvittavat resurssit, jotta este- ja valvontalaitteistoa voidaan lisätä itärajalle?
Laajamittaisen maahantulon riski itärajalla on kohonnut Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan johdosta. Yksi keinoista lisätä maamme turvallisuutta on vahvistaa rajan infrastruktuuria. Perussuomalaisten kansanedustajat Riikka Purra, Mari Rantanen ja Mauri Peltokangas tiedustelevat kirjallisessa kysymyksessä, miksi hallitus ei ole jo kesällä lain mahdollistaessa sen aloittanut työtä itärajan vahvistamiseksi ja resursoinut tarvittavien este- ja valvontalaitteiden lisäämistä.
Suomi valvoo EU:n pisintä rajaa Venäjän kanssa. Laajamittaisen maahantulon riski itärajalla on kohonnut keväällä 2022 Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan johdosta.
Kesällä eduskunnassa saatiin voimaan rajavartiolain uudistus, jonka nojalla turvapaikkahakemusten käsittely voidaan tarvittaessa keskittää yhteen rajanylityspaikkaan, kuten Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lakiesityksen mukaan itärajalla voidaan myös käyttää esteinä muun muassa aitoja, tynnyreitä, suurhiekkasäkkejä ja hiekka- ja lumivalleja.
Hallintovaliokunnalle antamassa lausunnossaan Rajavartiolaitos keväällä totesi, että se pitää perusteltuna este- ja valvontalaitteista sekä ajotiestä koostuvan rajainfrastruktuurin rakentamista osalle itärajaa perustuen riskianalyysiin.
Rajainfrastruktuuri tehostaisi rajaturvallisuuden ylläpitämistä niin normaalioloissa kuin myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
Uusi rajalaki mahdollistaa esteiden rakentamisen
Kesällä voimaan tullut uusi rajavartiolaki mahdollistaa esteiden, kuten aidan, rakentamisen muualle kuin raja-aukon reunaan, jos rajaturvallisuuden ylläpitäminen välttämättä edellyttää sitä.
Perussuomalaisten kansanedustajat Riikka Purra, Mari Rantanen ja Mauri Peltokangas kysyvät, mikäli nyt ei olla tultu juuri sellaiseen tilanteeseen, jossa rajaturvallisuuden ylläpitäminen edellyttää este- ja valvontalaitteiston lisäämistä itärajalle, mitä siihen tarkalleen vaaditaan.
– Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapui viime viikon aikana yhteensä runsaat 38 400 Venäjän kansalaista, ja Venäjän osittaisen liikekannanpanon vuoksi on todennäköistä, että määrä vain kasvaa.
– Rajavartiolaitos on esittänyt, että itärajasta tulisi aidata 10–20 prosentin osuus, tämä tarkoittaisi noin 130–260 kilometriä. Arvioiden mukaan aitaaminen maksaisi joitakin satoja miljoonia euroja. Summassa on mukana paitsi fyysinen aita myös sen tekninen valvonta ja tiejärjestelyt, joiden avulla rajavartijat voisivat puuttua nykyistä nopeammin laittomiin rajanylityksiin. Tällä hetkellä rajalla on suurimman osan matkaa vain piikkilanka-aita, joka ei estä edes villisikalaumaa tulemasta rajan yli.
Virossa itärajaa alettiin vahvistaa jo kesällä
Virossa itärajaa alettiin vahvistaa jo kesällä. Kritiikkiä Virossa on tullut lähinnä vain siitä, miksi rajan vahvistaminen on ollut niin hidasta. Viron itäraja on tarkoitus aidata lähes kokonaan lähivuosien aikana. Puola ryhtyi omaan raja-aitahankkeeseensa viime syksynä. Liettuaan ja Latviaan on myös rakennettu hiljattain rajaesteitä.
Este- ja valvontalaitteiden lisääminen ei yksinään tietenkään ole ratkaisu poikkeaviin rajatilanteisiin tai hybridiuhkiin, mutta hyvin tärkeä työkalu muiden joukossa.
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) kommentoi medialle eilen että hallituksen on määrä keskustella rajan aitaamisesta “lähiaikoina”.
Milloin hallitus ryhtyy tuumasta toimeen?
Hallintovaliokunnan perussuomalaiset vaativat vastauksia hallitukselta, milloin se aikoo ryhtyä tuumasta toimeen. Kansanedustajien kirjallisessa kysymyksessä esitetään asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraava kaksiosainen kysymys:
Yksi keinoista lisätä maamme turvallisuutta on vahvistaa rajan infrastruktuuria. Miksi hallitus ei ole jo kesällä lain mahdollistaessa sen aloittanut työtä itärajan vahvistamiseksi ja resursoinut tarvittavien este- ja valvontalaitteiden lisäämistä?
Millä aikataululla hallitus aikoo antaa tarvittavat resurssit, jotta este- ja valvontalaitteistoa voidaan lisätä Rajavartiolaitoksen suositteleman määrän verran itärajalle?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valvontalaitteet rajalaki hyökkäyssota hybridiuhat rajaturvallisuus raja-aita rajojen sulkeminen itäraja Krista Mikkonen hallintovaliokunta turvapaikkahakemukset Mauri Peltokangas Riikka Purra Mari Rantanen Ukraina Venäjä perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra ja Halla-aho: Enemmistö venäläisistä tukee edelleen hävityssotaa – kokoomuksesta väläytetään jopa turvapaikkaa venäläisille
Halla-aho: Suomi on vitkutellut venäläisten viisumiasiassa – ”Hallituksen jatkuva aloitekyvyn puute huolestuttaa”
Purra moittii hallituksen hidastelua venäläisten turistiviisumien estämisessä: ”Kun ongelmat kohdataan, niitä ei haluta tunnistaa, sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus ovat syvällä”
Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”
Rajavartiolaitos suosittelee aidan rakentamista itärajalle – Wihonen: Millä aikataululla hallitus aikoo päättää asiasta?
Demareiden Tuomioja tarjoamassa suojaa Venäjältä pakeneville miehille – perussuomalaiset haluaa pitää ihmismassat itärajan takana
Demari-Kiljuselta pitkät selitykset, miksi venäläisiä tulisi yhä päästää rajan yli – Leena Meri varoitti sinisilmäisyydestä: ”Suomen turvallisuus pidettävä nyt kirkkaana mielessä”
Purra: Venäjän puolesta sotaan lähtemisen pitää olla maanpetos – perussuomalaisilta toimenpidealoite lainsäädännön muuttamiseksi
Immonen ja Antikainen: Turvallisuuspoliittinen tilanne on kiristynyt – raja-aidan rakentaminen itärajalle on aloitettava viipymättä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää