Hallintarekisterien porsaanreiät tukkoon
Eduskunnan talousvaliokunta on tukkinut hallintarekistereissä piilevän porsaanreiän, jolla osakkeenomistajat ovat voineet kiertää veroa. Muutoksen takana ovat kaikki hallituspuolueet ja sitä olivat vaatineet erityisesti perussuomalaiset.
– Tätä on väännetty puolitoista vuotta mutta nyt tämä on valmis. Tämä on iso muutos, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoi torstaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Valiokunta hyväksyi mietinnön lakiesityksestä, johon hallintarekisteri sisältyy. Esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.
Talousvaliokunta lisäsi kuitenkin mietintöön ponnen. Siinä eduskunta edellyttää hallitusta muuttamaan lakiesitystä niin, että suomalaisen omistajan veronkierto ulkomaalaisen hallintarekisterin kautta estyy.
Hallintarekisterisakko
Valiokunta keksi keinon, jonka avulla ulkomaiseen hallintarekisteriin sijoittaminen tehtäisiin kannattamattomaksi. Ongelma on ollut, että EU:ssa hallintarekisterit ovat sallittuja, mutta Suomessa hallintarekisterin kautta sijoittaminen on ollut kielletty. Omistaja on voinut kuitenkin hallita osakkeitaan ulkomaalaisen hallintarekisterin kautta. Suomessa on ollut asiassa poikkeusmenettely, joka poikkeaa EU:n yleisestä käytännöstä. Suomessa on haluttu, että omistaminen tapahtuu avoimesti, jolloin mm. tiedotusvälineet saisivat omistukset selville.
Talousvaliokunnassa keksittiin perussuomalaisten aloitteesta keino, jolla ristikkäiset tavoitteet voidaan sovittaa yhteen. Laki hallintarekistereistä voidaan hyväksyä EU:n puitteiden mukaisesti, mutta Suomi voi vaatia kansainvälisistä rekistereistä tiedon, millä omistuksilla on suomalainen tausta.
Tällaiset omistukset, joita omistaja ei ole itse ilmoittanut Suomen veroviranomaisille, pannaan korkealle lähdeverolle. Veron taso voi olla esimerkiksi 50 prosenttia sijoituksesta maksettavista osingoista.
– Jos omistaja ilmoittaa sijoituksensa veroviranomaisille, asia on OK ja sijoitukselle annetaan pienempi 15 prosentin lähdevero. Salainen sijoittaminen tehdään näin kannattamattomaksi, Turunen sanoo.
– Salainen hallintorekisteriin sijoittaminen tulee tällä tavalla käytänmnössä rangaistavaksi: korkea lähdevero on sakko, Turunen totesi.
Suomalainen omistajuus saadaan rekistereistä
Turusen mukaan suomalainen omistaja saataisiin selville omistuksen ketjutuksesta huolimatta – suomalainen omistaja löydettäisiin taustalta.
– Kansainvälisten säädösten mukaan me saamme tiedon kansallisuudesta, siinä tapauksessa, jos omistaja on suomalainen. Tällöin arvopaperin säilyttäjä voi periä osinkotuotosta 50 prosentin lähdeveron, Turunen sanoi.
Turunen vakuuttaa, että valiokunnan vaatimus velvoittaa hallitusta muuttamaan esitystä toivottuun suuntaan. Se ei ole selvityspyyntö, vaan vaatimus siitä, että lakia muutetaan valiokunnan nimenomaan kirjaamalla tavalla.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS-kansanedustaja Mika Raatikainen vastustaa hallintarekisteriesitystä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää