LEHTIKUVA
Teemu Keskisarjan sensurointitapaus katkaisi kamelin selän – PS vie asian hallintoneuvostoon, vaatii Yleltä selvitystä siitä, mitä yhtiössä oikein tapahtuu
Ylen hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet Olli Immonen. Leena Meri, Jari Ronkainen ja Jussi Wihonen puuttuvat Ylen ympärillä vellovaan sensuurikohuun.
Julkisuudessa on noussut esiin useita tapauksia, joissa Ylen kolumnisteja (Janne Saarikivi, Sanna Ukkola, Jari Ehnrooth, Rajkumar Sabanadesan, Teemu Keskisarja) on rajoitettu tai sensuroitu. Erityisen ongelmallista on, että asiantuntijoita on estetty kirjoittamasta aiheista heidän omalla tutkimusalueellaan. Historioitsija Teemu Keskisarjan Talvisota-kirjoitukseen puututtiin, samoin kielitieteilijä Janne Saarikiven kirjoitukseen, jossa hän arvioi hallituksen viestintää.
– On äärimmäisen huolestuttavaa, jos Yle estää alustallaan hallituksen toimien kriittistä arviointia, hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet toteavat.
Ei saa käyttää poliittisen toiminnan välikappaleena
Hallintoneuvoston jäsenet kantavat myös huolta kirjoittajien yksipuolisuudesta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Yle on suosinut kolumnistipoolissa hyvin voimakkaasti niin sanottua arvoliberaalia laitaa. Arvokonservatiiveja alustalta ei löydy ainoatakaan.
– Yleä ei saa käyttää poliittisen toiminnan välikappaleena. Yhtiöllä on Yleisradiota koskevan lain nojalla velvollisuus tarjota monipuolisia tietoja ja mielipiteitä. Tämä vaatimus ei toteudu, mikäli kolumnistivalinnoilla ja valikoivalla sensuurilla/rajoituksilla suositaan voimakkaasti politiikan yhtä klikkiä. Ylen tehtävä verovaroin ylläpidettynä yhtiönä ei ole osallistua vihervasemmistolaiseen poliittiseen aktivismiin.
Edellytettävä puolueettomuutta ja tasapuolista tiedonvälitystä
Hallintoneuvoston jäsenet edellyttävät Yleltä puolueettomuutta ja tasapuolista tiedonvälitystä. Julkisuudessa vellova sensuuriuutisointi ei edistä luottamusta yhtiön toimintaan.
– Puolueettomuus edellyttää, että toiminta myös objektiivisesti arvioituna näyttää puolueettomalta. Ja nyt toiminta näyttää puolueelliselta valikoinnilta. Tällainen ei ole neutraalia tiedonvälitystä vaan politikointia, joka ei missään tapauksessa kuulu Ylen tehtäviin.
– Asia on selvitettävä. Nostamme asian esille tänään hallintoneuvoston kokouksessa, nelikko lupaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tiedonvälitys politikointi tasapuolisuus Jussi Wihonen puolueettomuus Ylen hallintoneuvosto Sensuuri Leena Meri Jari Ronkainen Yle perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..
Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: “tässä on harvinaisen vähän pointtia”
Helsingin yliopiston äänet vaiennetaan – ensin hiljennettiin professori Saarikiven hallituskritiikki, seuraavaksi sensuroitiin dosentti Arto Luukkanen – hallitusta ei saanut kutsua “avuttomaksi”
Tynkkynen esittää arvion tekemistä siitä, minkälaista sisältöä Yle onnistunut tuottamaan – “Selvästi nähtävissä nopeasti vahvistuva feministinen ja vasemmistolainen talouspoliittinen trendi”
Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn
Janne Saarikiven kommentti: minua ei ole sensuroitu Yleisradiossa
Ex-päätoimittaja Atte Jääskeläinen tyrmää ministeri Harakan hankkeen harkinnanvaraisesta tuesta medialle: ”Median ei tule olla riippuvainen hallitusten poliittisista voimasuhteista”
Ne vuodet, joina kommunistit rakensivat Ylestä taisteluvälinettä – Reporadio sensuroi oikeistolaisia ja julisti räikeän puolueellisesti “tiedostamista”, “muutosta” ja “aatteellista heräämistä”
Punavihreä feminismi valtasi Yleisradion – Päivi Räsänen kehottaa kansalaisia antamaan suoraa palautetta Ylelle: ”Kannattaa olla yhteydessä ja vaatia tasapuolista sisältöä”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.