

Helsingin keskustassa järjestettiin 22.10.2022 Mahsa Aminin nimeä kantava mielenosoitus. Protestoijat vaativat naisille ihmisoikeuksia sekä väkivaltaisuuksien lopettamista. / SU
Hallinto uhkaa mielenosoittajia kuolemantuomiolla – iranilaiset keksineet uusia protestoinnin keinoja
Iranin parlamentti on äänestänyt sen puolesta, että mielenosoittajille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio. Jo pari kuukautta jatkuneet hallituksen vastaiset protestit eivät silti ota loppuakseen. Uusin mielenilmausten muoto on turbaanin tuuppaminen pois mullahin päästä.
Iranin parlamentti äänesti tiistaina selvällä enemmistöllä sen puolesta, että mielenosoittajille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio, kertoo Newsweek. Eri puolilla maata on jo parin kuukauden ajan ollut laajoja mielenosoituksia islamistista hallitusta vastaan.
Protestit saivat alkunsa siitä, että 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli jouduttuaan pakollista hunnun käyttöä valvovan moraalipoliisin pidättämäksi. Hänen väitetään kuolleen poliisin pahoinpideltyä häntä. Iranin viranomaiset ovat kiistäneet pahoinpitelyn.
Mahsa Aminin kuoleman jälkeen Iranissa on ollut suuria mielenosoituksia. Naiset ovat polttaneet huivejaan ja leikanneet tukkansa lyhyeksi uhmatakseen islamilaisia pukeutumissääntöjä. Protestit eivät kuitenkaan kohdistu pelkkään huntupakkoon, vaan iranilaiset osoittavat mieltään ajatollah Ali Khamenein islamilaista hallintoa vastaan.
Parlamentti vaatii kuolemantuomiota mielenosoittajille
Iranin parlamentti on vaatinut kovempia rangaistuksia mielenosoituksissa pidätetyille. Alkuviikosta julkistettiin 227 kansanedustajan allekirjoittama vetoomus, jossa vaadittiin kovia rangaistuksia, jotka “toimisivat opetuksena” mielenosoittajille. Tiistaina samaiset 227 kansanedustajaa kaikkiaan 290:stä äänestivät sen puolesta, että mielenosoittajille voitaisiin langettaa kuolemantuomio.
Ei ole vielä varmaa, aiotaanko kuolemantuomioita todellisuudessa panna täytäntöön vai onko kyse vain pelottelusta. Mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty jopa 15 000 ihmistä. Pelkästään Teheranin maakunnassa on tähän mennessä asetettu syytteeseen yli tuhat mielenosoittajaa.
Kuolonuhreja on jo satoja
Suurimmassa vaarassa lienevät kaksi toimittajaa, jotka on asetettu syytteeseen kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ja valtion vastaisen propagandan levittämisestä, koska he kirjoittivat juttuja Masha Aminin kuolemasta ja hautajaisista. Heitä pidetään myös “vieraan vallan agentteina”. Iranin hallinto syyttää Yhdysvaltoja levottomuuksien lietsomisesta.
Kuolonuhreja on tullut jo satoja. Mielenosoittajien mukaan turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli kolme sataa mielenosoittajaa. Poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä puolestaan on kuollut 46, kertoo Reuters.
Mullahien turbaanit tipahtelevat
Iranilaiset aikovat kaikesta huolimatta jatkaa protesteja lannistumatta. Uusin villitys nuorison keskuudessa on turbaanin nappaaminen islamilaisen uskonoppineen päästä. Muhkea turbaani on mullahin tunnusmerkki.
Nyt netti on pullollaan videoita, joissa joku juoksee kadulla tepastelevan mullahin ohi ja heittää hänen turbaaninsa maahan.
Iranilainen naisaktivisti Masih Alinejad kertoo, että monet mullahit ovat tämän takia alkaneet sitoa turbaaninsa kiinni leuan alta kulkevalla ylimääräisellä huivilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen Islam-seurakunnan entinen johtaja Suomen Uutisille: Päähuivin käyttö on selkeä kannanotto integroitumista vastaan – miksi enemmistön pitäisi sopeutua vähemmistöön?

Iranin johto taistelee väkivaltaisesti olemassaolostaan – islamilaisen valtion romahdusta ei silti voi enää estää

Iran varoittaa Ranskaa Charlie Hebdon julkaisemista ajatollahin pilakuvista: ”Tämä ei jää ilman tehokasta vastausta”

Iran tuomitsi taas mielenosoittajia kuolemaan – syynä ”sota Jumalaa vastaan”

Kapina kytee Iranissa – enää kolmannes kansasta tukee pappisvaltaa ja moskeijat seisovat tyhjän panttina
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.