Helsingin keskustassa järjestettiin 22.10.2022 Mahsa Aminin nimeä kantava mielenosoitus. Protestoijat vaativat naisille ihmisoikeuksia sekä väkivaltaisuuksien lopettamista. / SU
Hallinto uhkaa mielenosoittajia kuolemantuomiolla – iranilaiset keksineet uusia protestoinnin keinoja
Iranin parlamentti on äänestänyt sen puolesta, että mielenosoittajille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio. Jo pari kuukautta jatkuneet hallituksen vastaiset protestit eivät silti ota loppuakseen. Uusin mielenilmausten muoto on turbaanin tuuppaminen pois mullahin päästä.
Iranin parlamentti äänesti tiistaina selvällä enemmistöllä sen puolesta, että mielenosoittajille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio, kertoo Newsweek. Eri puolilla maata on jo parin kuukauden ajan ollut laajoja mielenosoituksia islamistista hallitusta vastaan.
Protestit saivat alkunsa siitä, että 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli jouduttuaan pakollista hunnun käyttöä valvovan moraalipoliisin pidättämäksi. Hänen väitetään kuolleen poliisin pahoinpideltyä häntä. Iranin viranomaiset ovat kiistäneet pahoinpitelyn.
Mahsa Aminin kuoleman jälkeen Iranissa on ollut suuria mielenosoituksia. Naiset ovat polttaneet huivejaan ja leikanneet tukkansa lyhyeksi uhmatakseen islamilaisia pukeutumissääntöjä. Protestit eivät kuitenkaan kohdistu pelkkään huntupakkoon, vaan iranilaiset osoittavat mieltään ajatollah Ali Khamenein islamilaista hallintoa vastaan.
Parlamentti vaatii kuolemantuomiota mielenosoittajille
Iranin parlamentti on vaatinut kovempia rangaistuksia mielenosoituksissa pidätetyille. Alkuviikosta julkistettiin 227 kansanedustajan allekirjoittama vetoomus, jossa vaadittiin kovia rangaistuksia, jotka “toimisivat opetuksena” mielenosoittajille. Tiistaina samaiset 227 kansanedustajaa kaikkiaan 290:stä äänestivät sen puolesta, että mielenosoittajille voitaisiin langettaa kuolemantuomio.
Ei ole vielä varmaa, aiotaanko kuolemantuomioita todellisuudessa panna täytäntöön vai onko kyse vain pelottelusta. Mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty jopa 15 000 ihmistä. Pelkästään Teheranin maakunnassa on tähän mennessä asetettu syytteeseen yli tuhat mielenosoittajaa.
Kuolonuhreja on jo satoja
Suurimmassa vaarassa lienevät kaksi toimittajaa, jotka on asetettu syytteeseen kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ja valtion vastaisen propagandan levittämisestä, koska he kirjoittivat juttuja Masha Aminin kuolemasta ja hautajaisista. Heitä pidetään myös “vieraan vallan agentteina”. Iranin hallinto syyttää Yhdysvaltoja levottomuuksien lietsomisesta.
Kuolonuhreja on tullut jo satoja. Mielenosoittajien mukaan turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli kolme sataa mielenosoittajaa. Poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä puolestaan on kuollut 46, kertoo Reuters.
Mullahien turbaanit tipahtelevat
Iranilaiset aikovat kaikesta huolimatta jatkaa protesteja lannistumatta. Uusin villitys nuorison keskuudessa on turbaanin nappaaminen islamilaisen uskonoppineen päästä. Muhkea turbaani on mullahin tunnusmerkki.
Nyt netti on pullollaan videoita, joissa joku juoksee kadulla tepastelevan mullahin ohi ja heittää hänen turbaaninsa maahan.
Iranilainen naisaktivisti Masih Alinejad kertoo, että monet mullahit ovat tämän takia alkaneet sitoa turbaaninsa kiinni leuan alta kulkevalla ylimääräisellä huivilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomen Islam-seurakunnan entinen johtaja Suomen Uutisille: Päähuivin käyttö on selkeä kannanotto integroitumista vastaan – miksi enemmistön pitäisi sopeutua vähemmistöön?
Iranin johto taistelee väkivaltaisesti olemassaolostaan – islamilaisen valtion romahdusta ei silti voi enää estää
Iran varoittaa Ranskaa Charlie Hebdon julkaisemista ajatollahin pilakuvista: ”Tämä ei jää ilman tehokasta vastausta”
Iran tuomitsi taas mielenosoittajia kuolemaan – syynä ”sota Jumalaa vastaan”
Kapina kytee Iranissa – enää kolmannes kansasta tukee pappisvaltaa ja moskeijat seisovat tyhjän panttina
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.