

MATTI MATIKAINEN
Halla-ahosta tuli valtakunnan ääniharava taskurahalla – 30 527 äänen kappalehinnaksi tuli vain 0,01 euroa
Jussi Halla-aholla oli eduskuntaan valituista puoluejohtajista selvästi pienin vaalien kokonaisbudjetti, vain 307,52 euroa. Silti Halla-ahosta tuli valtakunnallisesti eniten ääniä kerännyt ehdokas.
Suurten puolueiden puheenjohtajat käyttivät eduskuntavaaleissa vaihtelevasti rahaa kampanjointiin. Suomen Uutisten selvitys osoittaa kuitenkin, ettei menestystä voi vieläkään suoraan ostaa rahalla.
Osa puoluejohtajista on jo jättänyt valtiontalouden tarkastusvirastolle ilmoituksen vaalirahoituksestaan, joten vertasimme puoluejohtajien vaalibudjettia äänisaaliseen.
Halla-aho maksoi vaalikampanjansa itse
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keräsi Helsingin vaalipiirissä 30 527 ääntä, millä määrällä hänestä tuli koko Suomen äänikuningas.
Tähän saavutukseen Halla-aho käytti rahaa vain nimellisesti, yhteensä 307,52 euroa. Summan Halla-aho maksoi itse, ja rahat käytettiin vaalilehtien ja esitteiden kustannuksiin.
Puoluejohtajista Halla-aho sai eduskuntapaikkansa kaikkein vähimmällä rahalla. 30 527 ääntä maksoivat vain 0,01 euroa kappaleelta.
Rinteellä puoluejohtajista suurin vaalibudjetti
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne käytti vaalikampanjaansa 64 500 euroa ja keräsi Uudenmaan vaalipiirissä 12 086 ääntä.
Jokaiselle niistä tuli hintaa 5,3 euroa. Summasta suurin osa meni televisiomainontaan. Rinteen vaalirahoitus on hänen ilmoituksensa mukaan tullut puolueelta.
Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalibudjetti oli 36 000 euroa, ja hän sai 16 680 ääntä, joista jokaisen hinnaksi tuli siten 2,15 euroa.
Vihreiden Pekka Haavisto käytti vaalikampanjaan 26 940 euroa ja keräsi 20 159 ääntä. Näin ollen Haaviston äänien kappalehinnaksi tuli 1,3 euroa.
Orpon ilmoitusta odotellaan vielä
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keräsi Varsinais-Suomen vaalipiirissä 10 784 ääntä. Orpo ei ole vielä jättänyt ilmoitusta vaalirahoituksestaan, joten hänen ääniensä kappalehinta ei ole tiedossa.
Orpon osalta huomionarvoista kuitenkin on, että kokoomuksen ehdokkaista hän sai vasta viidenneksi eniten ääniä. Kokoomuksen ääniharava, oikeusministeri Antti Häkkänen sai ääniä lähes kaksi kertaa Orpoa enemmän.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pirkanmaalta eduskuntaan noussut Veikko Vallin: Perussuomalaisten voitto oli nähtävissä vaaliteltoilla jo etukäteen

Putkonen: Kabineteissa sovittiin etukäteen vaalituloksen mitätöimisestä

Eduskunnan istumajärjestys muuttuu – Perussuomalaiset: ”Edustamme oikeassa laidassa yksin kansallismielisyyttä, kun taas loppusali edustaa globalismia ja EU-liittovaltiomielisyyttä”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää