LEHTIKUVA
Viikon 29/2021 luetuin
Heinäkuu 2021 luetuin
Halla-ahon puhe meni Ohisalon tunteisiin: Sisäministeri kirjoittaa outoja someväitteitä vähemmistöryhmien kimppuun hyökkäämisestä ja terrorismista – omatkin seuraajat oikovat virheitä
Vihreän sisäministerin perussuomalaisten puheenjohtajaan kohdistamaa viestintää voi pitää vihapuheena. Kontekstissaan purkauksen voi nähdä ristiriitaisena, sillä kaikista puolueista kenties juuri vihreät on tähän saakka pitänyt eniten esillä vihapuheen vastustamista.
Perussuomalaisten väistyvän puheenjohtajan Jussi Halla-ahon SuomiAreenalla maanantaina MTV-kanavalla esittämä puhe herättää kiihkeitä tunteita poliittisessa vasemmistossa.
Puheessaan Halla-aho nosti esille kulttuurivallankumouksen, joka muun muassa nakertaa sananvapautta niin sanotun cancel-kulttuurin myötä.
Kulttuurivallankumous on meneillään monissa yhteiskunnan instituutioissa, kuten kouluissa ja yliopistoissa. Nykyisen kulttuurivallankumouksen heijastumiksi Halla-aho nosti puheessaan esimerkiksi Elokapinan, Black Lives Matter -liikkeen, sukupuoliaktivismin sekä intersektionaalisen feminismin.
– Niiden vihollisia ovat yksilö ja yksilönvapaudet, tieteellinen objektiivisuus sekä ihmisten välinen mahdollisuuksien tasa-arvo, Halla-aho sanoi puheessaan.
Kulttuurivallankumous on tunnettu ilmiö etenkin Yhdysvalloissa, jossa arvo- ja tulonjakokysymyksiin ja globalismiin suhtautuminen jakaa kansaa. Internet toimii usein näyttämönä vastakkainasettelulle.
Tahallista väärinymmärrystä ja valehtelua
Halla-ahon puhetta on kiitelty tarkkanäköisyydestä ja ajan hengen tiivistämisestä. Kuten usein sattuu, poliittiset opponentit ja monet muut toimijat eivät tälläkään kertaa voi vastustaa kiusausta tahalliseen väärinymmärtämiseen ja suoranaiseen valehteluun.
Halla-ahon puhe näyttää menneen erityisesti sisäministeri Maria Ohisalon ihon alle. Ohisalo on julkaissut Twitter-tilillään pitkähkön kirjoituksen, jossa hän esittää useita valheellisia väitteitä Halla-ahon puheesta. Sisäministeri on tunteidensa vallassa kehittänyt ajatuksen, jonka mukaan Halla-aho muun muassa olisi ”hyökkäämässä vähemmistöryhmien kimppuun”.
Osallistuin eilen #SuomiAreena’ssa politiikan puheet -ohjelmaan, jossa pidin omani ja Jussi Halla-aho oman puheensa. Halla-ahon puhe oli monin osin järkyttävä. Halla-aho hyökkäsi mm. vähemmistöryhmiä vastaan harhaanjohtavasti ja vastuuttomasti. 1/x
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) July 13, 2021
Guilt by association –tekniikalla Ohisalo myös yhdistää Halla-ahon kymmenen vuoden takaiseen joukkomurhaan. Ohisalon mukaan ”Samankaltaista retoriikkaa on käytetty jopa oikeuttamaan terroristisia iskuja, kuten Norjan Utøyassa 2011 tai Uuden-Seelannin Christchurchissa 2019.”
“Vaikka on eri mieltä, ei pidä narrata”
Ohisalon mielestä Halla-aho olisi myös ”kannustamassa” sukupuolivähemmistöjen syrjintään. Tosiasiassa Halla-aho ei puheessaan edes maininnut sanaa ”sukupuolivähemmistö”. Halla-aho tosin debunkkasi sukupuolen moninaisuudeksi kutsutun uskomuksen, jonka mukaan ihminen voi itse määritellä sukupuolensa oman fiiliksen mukaan.
Vihreän sisäministerin Halla-ahoon kohdistamaa viestintää voi pitää jopa vihapuheena. Kontekstissaan purkauksen voikin nähdä ristiriitaisena, sillä kaikista puolueista kenties eniten vihreät on tähän saakka pitänyt esillä vihapuheen vastustamista kaikilla tavoilla.
Monet sisäministerin Twitter-seuraajat nyökyttelevät hyväksyvästi, mutta tarkkanäköisimmille Ohisalon väitteet eivät mene läpi.
– En ymmärrä, kuinka ministeri kuuntelee puhetta kuulematta sen sisältöä. Minusta Ohisalo vastasi ihan puuta heinää viitaten Halla-ahon puheeseen. Aivan ällistyttävää höpinää!
– Minä kuuntelin Halla-ahon puheen, eikä hän hyökännyt vähemmistöryhmiä vastaan. Vaikka on eri mieltä, ei pidä narrata.
Puheessaan Halla-aho toi esille, että ihmisen oikeuksia ei pidä kiinnittää siihen, millaisiin oletettuihin tai todellisiin ryhmiin hän kuuluu. Ohisalon ajatuksissa tämäkin on kääntynyt ”ryhmiä vastaan hyökkäämiseksi”. Ohisalon seuraajat huomauttavat myös tästä väärinymmärtämisestä.
– Ei se kyllä hyökännyt vaan sanoi että ihmiset pitäisi nähdä yksilöinä omina eikä ryhmänä.
Juontajillakin pasmat sekaisin
Halla-ahon puhe SuomiAreenalla oli kohdistettu ääriliikkeitä vastaan. Siihen nähden juontaja Eeva Lehtimäen esittämä kysymys oli outo.
– Miten te kohtelisitte edellä mainittuja ryhmiä ja mitä tekisitte, jos perussuomalaiset olisivat hallituksessa? Lehtimäki kysyi.
– Kuten sanoinkin, me emme halua intersektionaaliseen feminismiin perustuvaa kastijärjestelmää, jossa ihmisen oikeudet, kuten puheoikeus on kiinni siitä, millaisiin uhrikategorioihin hän kuuluu. Tämä näyttää olevan pohjarakennelma nykypäivän kulttuurivallankumouksessa, Halla-aho vastasi.
Toinen juontaja Nina Rahkola arveli, että Halla-ahoa vaivaa se, että ihmiselle voitaisiin määrittää jokin muu sukupuoli kuin mies tai nainen. Halla-aho vastasi, että sukupuolen moninaisuuden kannattajat tuskin itsekään uskovat oppiinsa.
– Kun mennään käytännön sovelluksiin, esimerkiksi sukupuolten edustuksiin päätöksentekoelimissä, niin ei niissä kukaan kysy, onko kaikilla 38 sukupuolella edustus vaikka kaupunginhallituksessa tai eduskunnan valiokunnissa.
– Mutta haluaisitko vaikuttaa näiden ryhmien kohteluun? Lehtimäki toisti kummallisen utelunsa.
Keskustan Pakarinen esitti ymmärtämätöntä
Keskusteluun osallistunut keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen Ohisalon tapaan kommentoi asian vierestä ja nosti esille asioita, joita Halla-ahon puheessa ei edes mainittu.
Pakarinen esitti täydellisen ymmärtämätöntä ja onnistui jopa kääntämään ylösalaisin Halla-ahon näkemyksen mahdollisuuksien tasa-arvosta.
– Keskustan arvopohjaa vastaan sotii se, jos lähdetään kyseenalaistamaan ihmisten tasa-arvoa siitä riippuen, mistä kulttuuritaustasta tulee, Pakarinen väitti.
Halla-aho ei siis esittänyt, että tasa-arvo olisi sidoksissa taustaan. Halla-aho huomauttikin Pakariselle:
– Riikan puheenvuoro oli käsittämätön. Minä nimenomaan totesin, että yksilöiden välinen mahdollisuuksien tasa-arvo on keskeinen osa länsimaista sivilisaatiota. Ihmisille nimenomaan on annettava samat mahdollisuudet sukupuolesta tai taustasta riippumatta, Halla-aho sanoi.
Olkiukkoilu pilaa keskustelun ja tulehduttaa ilmapiirin
Poliittista opponenttia on luonnollisesti helpompaa dissata, jos ei ollenkaan kuuntele puheen sisältöä tai jopa kieltäytyy kuuntelemasta.
Pakarisen, Ohisalon ja monen muun väitteet Halla-ahon puheesta ovat esimerkkejä olkiukko-argumentointivirheestä. Olkiukko viittaa tapaan, jossa toisen esittämät argumentit sivuutetaan keksimällä tilalle oma argumentti, jonka toisen väitetään esittäneen.
Olkiukkoilu avaa laajat mahdollisuudet vääristelyyn, koska kyse on sanojen ja ajatusten työntämisestä toisen suuhun. Keskustelukulttuuria tapa ei kuitenkaan edistä vaan päinvastoin tulehduttaa ilmapiirin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- olkiukkoilu Riikka Pakarinen cancel-kulttuuri intersektionaalinen feminismi kulttuurivallankumous vääristely vastakkainasettelu vihervasemmisto sukupuoli Maria Ohisalo Valehtelu Twitter Sananvapaus perussuomalaiset Jussi Halla-aho media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Väestö muuttuu maahanmuuton seurauksena – “Tämän Hesarikin myöntää, paitsi silloin, kun se ei sovi omaan agendaan”
Halla-aho: Sisäisestä turvallisuudesta vastaavalla ministeri Ohisalolla ikävä tapa asemoitua laittomuuden puolelle
Halla-aho: Afgaanit ovat somalien ja irakilaisten ohella kaikkein heikoimmin integroituva maahanmuuttajaryhmä Suomessa – “Yliedustettuina kaikessa ikävässä”
Purra: Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja yksin päättää maamme kannalta vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? – ”Romuttaa maahanmuuttopolitiikan uskottavuuden”
Poliisin toimintaan kaavaillut säästöt uhkaavat kansalaisten turvallisuutta – Ronkainen: “Ohisalon prioriteetit ovat jossain ihan muualla”
Canceloinnin huippu: Kiina poisti tähtinäyttelijättären netistä
Pariisin terroristi: “Ei mitään henkilökohtaista” – Bataclanin terrori-iskua puidaan nyt oikeudessa
Isis-kolmikko syytteeseen terroriteon valmistelusta Tanskassa
Yli kolmannes valkoisista valehteli rotunsa päästäkseen yliopistoon – USA:n positiivinen syrjintä johtaa erikoisiin tekoihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää