

Halla-aholta kysyttiin, milloin ja miten perussuomalaiset voi nousta pääministeripuolueeksi – Näin hän vastasi
Jussi Halla-aho muistuttaa, että perussuomalaisten ajamille teemoille on monissa tapauksissa kansalaisten enemmistön tuki. – Ihmiset eivät silti aina ole tarpeeksi kriisitietoisia, eivätkä täysin hahmota sitä, että he ovat perussuomalaisten kanssa monista asioista samaa mieltä, hän sanoo.
Puheenjohtajan kyselytunnilla Jussi Halla-aholta tiedusteltiin paluusta hallituskuvioihin sekä noususta pääministeripuolueeksi.
Riikka Purra haastattelee Jussi Halla-ahoa. 44 min, Youtube.
Milloin perussuomalaiset on pääministeripuolue?
– Suomalaisen poliittisen kulttuurin mukaisesti silloin, kun perussuomalaisista tulee kaikkein suurin puolue. Mielenkiintoista on se, että niille teemoille, joita perussuomalaiset ajavat, on monissa tapauksissa kansalaisten enemmistön tuki. Ihmiset eivät silti välttämättä ole tarpeeksi kriisitietoisia, eivätkä aivan hahmota sitä, että he ovat perussuomalaisten kanssa monista asioista samaa mieltä.
– Viittaan ennen kaikkea maahanmuuttopolitiikkaan liittyviin kysymyksiin. Tai vaikka laittomille maassaolijoille tarjottavaan terveydenhuoltoon tai työvoiman saatavuusharkinnan poistoon.
Perussuomalaisilla on suuri kannatuspotentiaali
Halla-aho muistuttaa, että perussuomalaisten kannatuspotentiaali on huomattavan suuri.
– En usko, että Suomi eroaa ratkaisevasti muista Länsi-Euroopan maista, joissa perussuomalaisten kaltaiset puolueet ovat saavuttaneet jopa 20 prosentin kannatuksen. Ihmisille ei välttämättä aina aukea se, että me emme vastusta huonoa maahanmuuttoa siksi, että me olisimme ikäviä ihmisiä tai siksi, että haluamme kiusata maahanmuuttajia vaan niiden negatiivisten vaikutusten vuoksi, joita huonolla maahanmuutolla on pehmeisiin ja hyviin asioihin yhteiskunnassa, kuten julkisen talouden kestävyyteen, terveyspalveluihin, kohtuuhintaiseen asumiseen tai kouluihin, joissa ihmisten lapset käyvät.
– Meidän tulee vain avata entistä paremmin asioiden välisiä yhteyksiä äänestäjille. Tämä on meidän haasteemme ja tämä on nimenomaan se kehittämissektori, jolla me voimme olla houkuttelevampi vaihtoehto myös kaupunkilaisille äänestäjille, nuorille, koulutetuille ja naisille, jotka ovat tähän saakka olleet meille vaikeita äänestäjäryhmiä.
Onko perussuomalaiset oikeisto- vai vasemmistopuolue?
Halla-ahoa haastatellut Riikka Purra pohjusti: Entisen puheenjohtajan aikana perussuomalaiset oli kiistatta herravihainen vasemmistopopulistinen puolue, vaikka media halusikin leimata perussuomalaiset oikeistopopulistiseksi tai äärioikeistolaiseksi. Härkää siis sarvista: Onko perussuomalaiset mielestäsi oikealla vai vasemmalla?
– Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Maahanmuutto, kansallisvaltio ja yrittäminen ovat niitä tekijöitä, jotka yhdistävät perussuomalaisten monimuotoista äänestäjäkuntaa ja jäsenkuntaa. Tietynlainen hajanaisuus ulottuu myös toimijoihimme, kuten kansanedustajiin ja kunnanvaltuutettuihin.
– Kun taas poistutaan keskeisiltä, meitä yhdistäviltä alueilta ja mennään perinteisen oikeisto-vasemmisto -akselin kysymyksiin, esimerkiksi sosiaaliturvan tasoon tai työmarkkinakysymyksiin, niin ei enää löydy selkeitä joko oikealle tai vasemmalle sijoittuvia linjauksia, jotka tyydyttäisivät edes suurinta osaa äänestäjäkunnastamme. Näkemykseni mukaan tämä tosiasia on hyväksyttävä, jolloin meidän on vain pidettävä fokus niissä asioissa, jotka mahdollisimman suuri osa meidän jäsenistöstämme ja kannattajistamme jakaa.
Hänen mukaansa verotukseen tai työmarkkinoihin liittyvissä asioissa perussuomalaisten pitäisi pyrkiä olemaan kompromissihakuinen keskilinjan kulkija.
– Näihin kysymyksiin ei ole yhtä ainoaa mahdollista ratkaisua. Kyllä Suomi tulee toimeen hiukan vasemmistolaisemmalla veropolitiikalla tai hiukan oikeistolaisemmalla veropolitiikalla. Nämä eivät mielestäni ole suomalaisen yhteiskunnan kohtalonkysymyksiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.