

LEHTIKUVA
Halla-aho: Yrityksille on luotava olosuhteet menestyä, jolloin niillä on mahdollisuus ja kyky palkata ihmisiä ja maksaa palkkaa, jolla pystyy elämään
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Helsingin Sanomien vaalitentissä, että perussuomalaiset eivät halua lietsoa turhaa vastakkainasettelua työntekijöiden ja yrittäjien välille. – Yhteiskunnassa on löydettävissä ratkaisuja, jotka hyödyttävät kumpaakin osapuolta, Halla-aho sanoi.
Helsingin Sanomien järjestämässä HS vaalitentissä tiistaina aiheena olivat enimmäkseen työhön ja talouteen liittyvät asiat.
Puoluejohtajilta kysyttiin, pitääkö hallituksen viedä työelämälaki läpi, vaikka SAK tai elinkeinoelämän keskusliitto (EK) sitä vastustaisi. Perussuomalaisten vastaus kysymykseen oli kielteinen, mutta Jussi Halla-aho selvitti tarkemmin, mistä on kysymys.
– Me emme ole sen enempää SAK:n kuin EK:n poliittinen jatke, emmekä saa kummaltakaan tukea. Haluamme ylläpitää sopimisen kulttuuria työmarkkinoilla.
-Historiallisista syistä suomalainen työmarkkinajärjestelmä on raskas, mutta jos sitä yritetään väkisin murtaa sanelulla, niin se johtaa huonoihin lopputuloksiin, kuten on nähty tälläkin kaudella, Halla-aho sanoi.
Palkkaansa tyytyväinen duunari on yrittäjän etu
Halla-aho korosti, että perussuomalaiset eivät pidä siitä, että työntekijöiden ja yrittäjien välillä lietsotaan turhaa vastakkainasettelua.
– Yhteiskunnassa on paljon uhkia, ongelmia ja haasteita, jotka kohdistuvat yhtä lailla yrittäjiin ja duunareihin. Vastaavasti on löydettävissä ratkaisuja, jotka hyödyttävät kumpaakin osapuolta.
– On ihan selvää, että palkkaansa ja työehtoihinsa tyytyväinen duunari on yrittäjän etu. Ja menestyvä yrittäjä on työntekijänsä etu. Meidän on pyrittävä veropolitiikalla, ilmasto- ja energiapolitiikalla ja ylipäätään kaikilla politiikan sektoreilla luomaan olosuhteet, joissa yritykset voivat menestyä, jolloin niillä on samalla mahdollisuus ja kyky palkata ihmisiä ja maksaa palkkaa, jolla pystyy elämään, Halla-aho sanoi.
Yritysten kilpailukyky säilytettävä
Halla-aho on aiemmin suhtautunut varauksellisesti työehtosopimusten yleissitovuuteen, ja HS vaalitentissä häneltä erikseen kysyttiin tarkennusta näkemykseen.
Halla-aho sanoi, ettei hän ole ideologisesti ripustautunut yleissitovuuteen.
– Petteri Orpo on antanut mielikuvan, että työntekijän etujen mukaista olisi vapaasti sopia työehdoista sen sijaan, että joku muu neuvottelisi ne hänen puolestaan, olen tästä hieman eri mieltä.
– Työehtosopimuksissa säädetään minimitaso eikä mikään estä maksamasta työntekijälle parempaa palkkaa. Joustojen lisääminen tarkoittaa yleensä sitä, että palkat joustavat alaspäin. Tämä ei ole hyvä asia työntekijän kannalta eikä myöskään julkisen talouden kannalta.
Halla-aho korosti edelleen, että yritysten kilpailukyky täytyy pyrkiä säilyttämään, jolloin ne myös voivat maksaa asianmukaista palkkaa työntekijöilleen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työelämän jousto vaalitentti työntekijät palkka Yritykset Julkinen talous perussuomalaiset Jussi Halla-aho HS työehtosopimus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Yhteiskunta pystyy huolehtimaan heikoista, vanhuksista, lapsista ja sairaista vain, jos julkisen rahan kippaaminen toissijaisiin menokohteisiin lopetetaan

Immonen: Pienipalkkaisten duunareiden köyhyysongelmaan puututtava – “Ulkomainen halpatyövoima on ongelma”

Perussuomalaiset: Työllisyys- ja osallisuusaste yli 75 prosenttiin jo tulevalla hallituskaudella

Halla-aho: Kaiken politiikan pitäisi tähdätä siihen, että yritykset voivat hyvin ja ne työllistävät ihmisiä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää