

Yle Areena
Halla-aho YLE:llä: media on luopunut perinteisestä tehtävästään – perussuomalaiset on vallan vahtikoira
Suomalainen puoluejärjestelmä on pikkuhiljaa sopeutumassa siihen, että vanhat poliittiset jakolinjat vasemmiston ja oikeiston välillä menettävät merkitystään ja niiden tilalle tulee uusia, jotka pohjautuvat tämän ajan suuriin kysymyksiin. Näin asemoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueensa poliittidselle kartalle TV 1:n Ykkösaamussa. Tuttujen kysymysten ja vastausten lisäksi puheenjohtaja otti kantaa sananvapauteen ja sanoi perussuomalaisten olevan se, jonka tehtäväksi on tullut sananvapauden puolustaminen ja epäkohtien nostaminen esille yleisen keskustelun pohjaksi.
Ykkösaamu lähti liikkeelle tutuissa merkeissä ja heti kättelyssä teemaksi nousi maahanmuutto.
– Julkisen talouden ongelmat johtuvat vastuuttomasta talouspolitiikasta ja meidän väestökehityksestämme, joka itse asiassa ei liity maahanmuuttoon millään tavalla. Mutta huono maahanmuuttopolitiikka pahentaa kaikkia julkisen talouden ongelmia, Halla-aho sanoi.
Maahanmuutosta puhumiseen on syynsä
– On aika mielenkiintoista, että vaikka vasemmisto hyvin tyypillisesti ottaa ilmastoargumentin esille kaikissa mahdollisissa puheenaiheissa, niin toimittajat eivät koskaan arvostele vasemmistoa siitä, että he puhuvat koko ajan ilmastosta. Me puhumme maahanmuuttopolitiikasta kaikissa niissä yhteyksissä, joihin maahanmuuttopolitiikka vaikuttaa. Se liittyy erittäin kiinteästi valtiontalouden kestävyyteen, sosiaaliturvamenojen kasvuun ja palkkatasoon nimenomaan matalapalkkasektoreilla, Halla-aho perusteli.
Halla-aho sanoi tervehtivänsä ilolla sitä, jos ”turvapaikkashoppailu ja turvapaikkaturismi Suomeen loppuisi kokonaan”. Niin ei hänen mukaansa kuitenkaan ole käymässä ja se johtuu vain siitä, että reitti Välimereltä on toistaiseksi tukossa. Väkeä kuitenkin tulee koko ajan.
– Jos joka vuosi meille tulee 1700 turvapaikanhakijaa, joista käytännössä kaikki jäävät Suomeen, niin se on pienen kunnan verran ihmisiä, Halla-aho vertasi.
Saatavuusharkinta ei kosketa osaajia
Kysymys työvoiman saatavuudesta ja tarkemmin saatavuusharkinnan poistamisesta nousi haastattelussa jälleen esiin. Halla-aho sanoi ihmettelevänsä sitä, miksei 500 miljoonan asukkaan Euroopan unionista löydy työantajille kelvollista työvoimaa, vaan sitä pitää etsiä kauempaa. Liekö kyse työvoiman hinnasta ja palkkojen polkemisesta.
– Osaajienhan tulemiseen saatavuusharkinnan poisto ei vaikuta millään tavalla, koska saatavuusharkinta ei tällä hetkelläkään kosketa osaajia, vaan se koskettaa heikosti koulutettua tai kouluttamatonta halpatyövoimaa, Halla-aho kuittasi.
Media on valtaapitävien puudeli
Puheenjohtaja Halla-ahootti esille Yleisradion aseman ja rahoituksen sanavapaudesta puhuttaessa. Hän kummasteli sitä, että ”sanavapaudella nykyään tunnutaan tarkoittavan lähinnä toimittajien oikeutta ja lehtien oikeutta sanoa mitä huvittaa”.
– Vanhoina aikoina median tehtävä oli ravistella vallitsevia totuuksia ja nostaa esiin ongelmakohtia. Media on pitkälti luopunut tästä tehtävästään ja ryhtynyt tällaiseksi vallassa olijoiden puudeliksi, jolloin on tietysti oppositiopuolueen tehtävä nostaa epäkohtia esiin ja käydä niistä keskustelua, Halla-aho totesi ja jatkoi:
– Kehitys yhteiskunnassa muuttuu mahdottomaksi, jos epäkohdilta suljetaan silmät ja teeskennellään, että niitä ei ole.
Venäjä-kortti heilui
Halla-ahon nenän edessä heilutettiin vielä Venäjä-korttia. Tähän puheenjohtaja totesi, että perussuomalaiset on ainoa Venäjään ja Venäjän kehitykseen johdonmukaisen kriittisesti suhtautunut puolue Suomessa. Samassa yhteydessä hän muistutti jokaisen maan oman energiantuotannon tärkeydestä.
– Euroopan energiariippuvuus Venäjästä kasvaa kaiken aikaa. Tämä on minun mielestäni strategisella tasolla merkittävä uhka, totesi puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Ykkösaamu on katsottavissa kokonaisuudessaan Ylen Areenasta.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Muslimiyhteisö kritisoi, MTV:n uutistoimitus taipui – rikosuutinen sensuroitiin

Tasapuolisuus taustalla – ruotsidemokraatit ja kokoomus vaativat Ruotsin yleisradiota tiukempaan kontrolliin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää