KUVAKAAPPAUS/YLE
Halla-aho viittaa kintaalla suurten puolueiden arvopohjalinjauksille: ”Pelkkää vaalipuhetta niille puolueiden omille äänestäjille, jotka harkitsevat perussuomalaisten äänestämistä”
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Ylen vaalitentissä, että keskeinen syy hallitusyhteistyön katkeamiseen kesällä 2017 oli se, että perussuomalaiset ainoastaan vaativat perussuomalaisille tärkeiden hallitusohjelman kirjausten toteuttamista. Seuraukset ovat kaikkien tiedossa.
Perussuomalaisten kannatus on nyt tuoreen gallupin mukaan 13,3 prosenttia. Puheenjohtaja Jussi Halla-aholta kysyttiin Ylen vaalitentissä torstai-iltana näkemystä siihen, millaisen vaalituloksen Halla-aho katsoisi vaalivoitoksi eduskuntavaaleissa.
Vaalitulosta kohtuutonta verrata edelliseen
Halla-aho totesi aluksi, että on ylipäätään hankalaa sanoa, mihin perussuomalaisten seuraavien eduskuntavaalien tulosta pitäisi verrata. Eduskuntaryhmästä tapahtuneen loikkauksen jälkeen perussuomalaisten ryhmässä on nyt 17 kansanedustajaa.
– Kun ottaa huomioon, mitä puolueessa on tapahtunut viimeisten parin vuoden aikana niin olisi kohtuutonta verrata yksi yhteen tämän vuoden vaalitulosta vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokseen.
– Olen asettanut itselleni minimitavoitteeksi sen, että kannatuksen pitää kasvaa siitä, mikä kannatus oli sillä hetkellä kun minusta tuli puheenjohtaja. Myös kansanedustajien määrän pitää kasvaa siitä, mikä se on tällä hetkellä. Toki puolueena tavoitteemme on vielä korkeammalla, Halla-aho sanoi.
Omalle linjalle haetaan vahvaa mandaattia
Halla-aholta kysyttiin, mitä on tehtävissä sille, että suurten puolueiden puheenjohtajat ovat usein todenneet, että perussuomalaisten arvopohja poikkeaa liikaa niiden arvoista.
Halla-aho vastasi, että jo viimeiset puolitoista vuotta on pyöritetty samaa levyä siitä, kuinka perussuomalaisten kanssa ei muka haluta tehdä yhteistyötä.
– Olemme valmiita tekemään kompromisseja. Ymmärrämme, että koalitiohallituksessa pitää olla siihen valmis. Mutta toki meillä on oma ohjelma ja oma linjamme, jolla menemme vaaleihin. Pyrimme saamaan niille niin vahvan mandaatin kuin mahdollista. Sillä tavalla muutkin puolueet toimivat.
Annettiin väärissä asioissa periksi
Halla-aho sanoi, ettei hän usko, etteivätkö perussuomalaisten äänestäjät olisi hyväksyneet jo vuonna 2017 kompromissien välttämättömyyttä hallitustyöskentelyssä.
– Niihin tapahtumiin johti pikemminkin kokemus siitä, että annettiin vääristä asioista liian helposti periksi. En siis ottaisi muiden puolueiden vakuutteluja kovin vakavasti. Uskon, että ne ovat enemmänkin vaalipuhetta, joka on suunnattu kahden vaiheilla oleville äänestäjille, jotka harkitsevat perussuomalaisten äänestämistä.
Hallituksen virheitä sälytetään perussuomalaisille
Perussuomalaiset oli hallituksessa kahden vuoden ajan. Halla-aholta kysyttiin, onko myös osin perussuomalaisten ansiota, että hallitus onnistui ylittämään työllisyystavoitteensa.
– Sinänsä mielenkiintoista on, että perussuomalaisten aiemmat virheet mielellään sälytetään nykyisten perussuomalaisten syyksi, mutta ansiot sitten annetaan nykyisille sinisille.
– Eduskuntaryhmissä ei yleensä vallitse anarkia tai omantunnonvapaus muuten kuin joissain harvoissa niin sanotuissa omantunnon kysymyksissä. Oleellista on se, mikä on puolueen johdon ja eduskuntaryhmän linja, koska sitä linjaa kaikki eduskuntaryhmät sitten noudattavat.
Puolue vaati tärkeiden linjausten toteuttamista
Halla-aho totesi, ettei hallitus ole varmaankaan kaikkea tehnyt väärin.
– Osa hallituksen tekemisistä varmasti perustuu sellaisiin elementteihin, joita perussuomalaiset aikanaan toivat hallitusohjelmaan. Jokaisen arvioitavaksi tietysti jää, missä määrin hyvä työllisyyskehitys on hallituksen ansiota ja mikä osa on johtuu suhdanteista.
Halla-aho kertoi, että keskeinen syy sille, miksi hallitusyhteistyö ei voinut enää kesällä 2017 jatkua, johtui siitä, että perussuomalaiset vaativat kesällä 2017 perussuomalaisille tärkeiden hallitusohjelman kirjausten toteuttamista.
Perussuomalaiset ei ole yhden asian puolue
Ylen toimittaja väitti Halla-aholle, että perussuomalaisista on tullut yhden asian puolue. Perusteeksi tälle toimittaja esitti, että kaikki perussuomalaisten vaaliohjelman kysymykset kiinnittyvät maahanmuuttoon.
– Me emme ole yhden asian puolue. Meillä on edelleen mukana ne samat jäsenet, jotka olivat mukana jo 2017. Eivät he olisi enää mukana, jos puolue olisi muuttunut.
Halla-aho painotti, että viime aikoina perussuomalaiset on profiloitunut voimakkaasti suomalaiseen yrittäjyyteen, työhön ja työllisyyteen liittyvissä kysymyksissä.
– Samalla on kuitenkin ymmärrettävä, ettei mikään politiikan sektori elä elämäänsä irrallaan kaikesta muusta. Kaikki liittyy kaikkeen. Puoluejohdossa meillä on ollut tavoitteena laatia sisäisesti koherentti keskenään keskusteleva vaaliohjelma erilaisille sektoreille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vaalitulos puolueet Arvopohja Hallitusohjelma Yle kannatus perussuomalaiset Jussi Halla-aho eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: Tämä hallitus on tullut suomalaisille harvinaisen kalliiksi – “Perustoimintoja ei voi jatkuvasti rahoittaa ottamalla velkaa tai myymällä kansallisomaisuutta”
Halla-aho Ylen Ykkösaamussa: Halpatyövoimaa, haittamaahanmuuttoa, ilmastoposeerausta, ylimielistä lainvalmistelua – “Tämä hallitus on ilmeisesti ajatellut, että se voi tehdä mitä haluaa”
Halla-aho herättelee äänestäjiä: “Politiikassa eletään nyt takinkääntöviikkoja – vain perussuomalaisten linja on selkeä ja pysyvä”
Halla-aho muiden puolueiden ilmastopolitiikasta:”Ilmeisesti tarkoitus on, että tulevaisuudessa parempi väki ajaa sadan tonnin Teslalla ja tavallinen kansa polkuautoilla”
Halla-aho: ”Olisi harhainen ajatus, että lähiöissä syrjäytyvät maahanmuuttajat olisivat vetotekijä, jolla houkutellaan osaajia Suomeen”
HS-gallup: Perussuomalaisten kannatus kasvoi lähes 4 prosenttiyksikköä
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.