

LEHTIKUVA
Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kiinnittäisi huomiota Suomen vetovoimatekijöiden karsimiseen turvapaikkakriisin ratkaisemiseksi.
– On naiivia jeesustelua väittää, että vetovoimatekijöitä ei olisi, jos Suomi tilastojen valossa on ylivoimainen suosikkikohde EU:hun tuleville irakilaisille ja somaleille, Halla-aho painottaa.
– Ensinnäkin on kiristettävä turvapaikkakäytäntöä. Jos Suomesta saa oleskeluluvan oleellisesti helpommin kuin mistään muusta EU-maasta, Suomen tulkinnoissa on jotain pahasti vialla. Kuten useimmat ovat julkisesta keskustelusta huomanneet, irakilaisen ja somalin mahdollisuudet saada kansainvälistä suojelua riippuvat siitä, miltä alueelta he ovat kotoisin. Oleskeluluvan myöntäminen ei siten ole perustunut henkilökohtaiseen vainoon vaan asuinpaikan yleisiin olosuhteisiin.
Halla-ahon mielestä Suomen pitäisi vähintäänkin määritellä näiden maiden turvalliset ja turvattomat alueet samalla tavalla kuin muut EU-maat.
Ei suojelua, jos lähtömaassa turvallisia alueita
Halla-aho ihmettelee myös, miten mielekästä on myöntää lainkaan kansainvälistä suojelua henkilölle, jolla olisi mahdollisuus siirtyä oman maansa sisällä vähemmän vaaralliselle alueelle.
– Jos Irakissa ja Somaliassa on alueita, jotka Suomen nykyisenkin tulkinnan mukaan ovat siinä määrin turvallisia, että niiltä tulevat eivät ole oikeutettuja suojeluun, lähtöoletuksena pitäisi olla, että vaarallisilta alueilta siirryttäisiin ensisijaisesti oman maan turvallisille alueille eikä ulkomaille.
Euroopassa ei haluta houkutella
Halla-aho muistuttaa, että ulkomaalaislain 88 e § mukaan toissijainen suojelu tai humanitaarinen suojelu ”voidaan jättää myöntämättä ulkomaalaiselle, jos hänellä ei ole jossain kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa osassa perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi tai todellista vaaraa joutua kärsimään vakavaa haittaa”. Tai jos hakijalla on jossain kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa osassa mahdollisuus saada suojelua 88 d §:ssä tarkoitetulla tavalla. Lisäksi hänen on voitava turvallisesti ja laillisesti päästä maan kyseiseen osaan ja hänen on voitava kohtuudella edellyttää oleskelevan siellä.”
Halla-aho puhui siirtolaiskysymyksestä Työmiehen tuumaustunnilla.
– Toukokuussa 2015 Maahanmuuttovirasto kertoi tiedotteessaan, että Ukrainan konfliktialueilta tulevat olisivat periaatteessa oikeutettuja humanitaariseen suojeluun, mutta sitä ei heille kuitenkaan myönnetä juuri sillä perusteella, että heillä on mahdollisuus siirtyä Ukrainan sisällä turvallisille alueille. Jostakin syystä tätä mahdollisuutta ei käytetä lainkaan irakilaisten ja somalien kohdalla, Halla-aho ihmettelee.
– Tänne päässeitä ihmisiä on vaikea poistaa maasta, elleivät he itse halua lähteä. Tämän vuoksi on karsittava kaikki tekijät, jotka tekevät Suomesta turvapaikkaturistin näkökulmasta erityisen houkuttelevan. Maahanmuuttomyönteiset kommentaattorit Euroopan parlamentissa ovat kritisoineet sitä, että Euroopassa on käynnissä ”race to the bottom”, kilpailu siitä, kuka on vähiten houkutteleva. Tämä pitää paikkansa, eikä Suomella ole varaa jäädä tässä kilpailussa muista jälkeen.
Turvapaikkashoppailijat käännytettävä rajalla
Halla-aho on vaatinut, että Suomi lakkaa ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia henkilöiltä, jotka saapuvat toisesta EU-maasta, ja joilla on ollut mahdollisuus hakea sieltä turvapaikkaa. Samaa ovat vaatineet monet muutkin perussuomalaiset poliitikot, ja tämä vastaa Halla-ahon mielestä myös suomalaisten enemmistön oikeustajua.
– Schengen-sääntöjen nojalla ulkorajavaltiolla, eli tässä tapauksessa Kreikalla ja Italialla, on velvollisuus estää kauttaan tapahtuvaa laitonta muuttoliikettä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että niiden pitäisi joko käännyttää tulijat tai ottaa vastaan turvapaikkahakemukset. Koska ne eivät täytä velvoitteitaan, olemme lainsäädännön kannalta epäselvässä tilanteessa.
– Selvää on vain se, että turvapaikkashoppailu ei voi jatkua loputtomiin, sillä se asettaa sekä Schengen-sopimuksen ja Dublin-asetuksen että Geneven pakolaissopimuksen naurettavaan valoon. Oikeus hakea turvapaikkaa ei voi tarkoittaa oikeutta valikoida kohdemaansa kuin kaupan hyllyltä, Halla-aho sanoo.
Halla-ahon mielestä ongelmaa ei olisi, että kaikki jäsenmaat palauttaisivat rajavalvonnan sisärajoille ja käännyttäisivät niiden yli tulevat turvapaikanhakijat ilmeisen perusteettomina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Turvapaikanhakijoiden maksettava oleskelu- ja paluukustannuksensa omista varoistaan

Tavio: Hallituksen syytä valmistautua käyttämään “rajat kiinni” -vaihtoehtoa

Ikätestin tulos: 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi

Saksassa vaaditaan jo maahantulijoiden aseellista pysäyttämistä

Meri: Kuntia uhkaa maahanmuuttajista aiheutuva maksupommi

Presidentti nosti kissan pöydälle: “On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa

Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”

Halla-aho: “Kiristykset pikaisesti käyttöön – ennen kuin perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää