LEHTIKUVA
Halla-aho: Vapaakauppa luo vääristymiä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi tiistaina Paasikivi-Seura ry:n kokouksessa, että vapaakauppa tai protektionismi eivät ole mustavalkoisia kysymyksiä. – On hyvä, että kansat käyvät keskenään kauppaa. Samalla pitää kuitenkin tunnistaa globaalien tuotanto- ja hankintaketjujen varjopuolia, kuten millä tavalla ne vaikuttavat tavallisten ihmisten työpaikkoihin.
Jussi Halla-ahon mukaan vapaakaupassa on se pirullinen piirre, että se on helppoa myydä tavalliselle kansalaiselle, koska kaupan hyllyllä olevien konkreettisten tuotteiden hinta laskee.
– Hinta laskee siitä syystä, että tuotteet voidaan tuottaa halvalla Kiinassa. Asiassa on kuitenkin varjopuolensa, kuten se, ettei samaa tuotetta ole voitu tuottaa Suomessa eikä samalla ole siis syntynyt työpaikkoja Suomeen. Tai se, että tuote on tehty niin huonosti, että se kestää vain vähän aikaa, eikä tuotteella ole jälleenmyyntiarvoa. Nämä ovat vähemmän konkreettisesti ihmisen arkipäivässä näkyviä asioita.
Meilläkin tarvitaan suorittavan sektorin työpaikkoja
Halla-ahon mukaan vapaakauppa luo vääristymiä.
– On helppoa sanoa, että Suomen pitää keskittyä korkeamman lisäarvon tuotantoon tai että meidän täytyy kouluttaa väestöämme enemmän. Suuressa kuvassa tämä on tietysti totta.
– Kuitenkin Suomessa tulee aina olemaan sellaista väestöä, joka ei kouluttaudu korkeasti. Tarvitsemme siis myös suorittavan sektorin työpaikkoja länsimaihin, jo pelkästään ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvistä sekä työpoliittisista syistä, Halla-aho toteaa.
– Markkinaoptimoitu maailma, jossa me jalostamme täällä korkean lisäarvon tuotteita ja kiinalainen tai afrikkalainen tuottaa meille siihen materiaalia prosessiteollisuudessa, niin sellainen ei ole mahdollinen, koska me emme pysty optimoimaan omaa väestöämme.
Kaikkien täytyy löytää oma paikkansa yhteiskunnassa
Halla-ahon mukaan on huomioitava se, että myös tulevaisuuden Suomessa kaikenlaisten ihmisten täytyy voida löytää oma paikkansa yhteiskunnassa.
– Muuten seurauksena on sosiaalisia tai poliittisia ongelmia. Ison-Britannian Brexit-äänestystulos tai Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ovat juuri reaktioita siihen, mihin talouden globalisaatio monien muiden asioiden ohella on näissä maissa johtanut, Halla-aho huomauttaa.
– Mielestäni vapaakauppaan suhtaudutaan liian optimistisesti tai liian yksioikoisen myönteisesti ja samalla leimataan vapaakauppaan kohdistuva kritiikki ideologiseksi haluksi sulkea rajat ihmisiltä tai tavaroilta – siitähän ei ole kysymys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- halpatuotanto yhteiskunta länsimaat työpaikat Vapaakauppa Kiina Suomi perussuomalaiset talous Jussi Halla-aho koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Ilmastotullit käyttöön – suositaan suomalaista
Perussuomalaiset esittävät ilmastotulleja: ”Me haluamme saastuttajat vastuuseen ja maksamaan”
Suomi on vähentänyt päästöjään enemmän kuin EU-maat keskimäärin – Huhtasaari: “Jos me emme saa maailman väestöräjähdystä hallintaan, mitkään päästöleikkaukset eivät riitä”
EU käärmeissään: Brittihallitus neuvottelee kahdenvälisiä sopimuksia EU-maiden kanssa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää