

LEHTIKUVA
Halla-aho: Työttömyys käy kalliiksi – ”Täytyy kaikin keinoin edistää sitä, että yritysten kannattaa toimia ja että ihmisten kannattaa ottaa työtä vastaan”
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä ei ole olemassa yhtä ainoaa keinoa työllisyyden nostamiseksi Suomessa. Halla-ahon mukaan kyse on laajemmasta kokonaisuudesta, jossa pitäisi keskittyä poistamaan niitä tekijöitä, jotka estävät työn syntymistä ja pysymistä Suomessa sekä niitä tekijöitä, jotka tekevät työn vastaanottamisesta vähemmän kannattavaa.
Jussi Halla-ahon mukaan merkittävä työllistymisen este on se, että työn vastanottaminen ei ole kannattavaa, etenkään matalapalkka-aloilla.
– Tähän on useita syitä. Keskeinen kannustinongelma on se, että käteen jäävä raha ei välttämättä pysty kilpailemaan sosiaaliturvan kanssa. Perussuomalaisten mielestä sosiaaliturvaan ei kuitenkaan tarvitse kajota vaan ratkaisu on se, että työstä pitää tehdä entistä kannattavampaa, Halla-aho sanoi eilen perjantaina Marja Sannikan haastattelussa Ylellä.
Halla-ahon mukaan työllistymistä haittaa myös pääministeri Sanna Marinin hallituksen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka.
– Marinin hallituksen tavoite tehdä Suomesta ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijämaa on liian kunnianhimoinen tavoite, koska sillä ei ole edes ilmaston kannalta toivottuja vaikutuksia. Sillä politiikalla ainoastaan savustetaan vastuullista suomalaista metsä- ja muuta teollisuutta Kiinaan, Indonesiaan tai jonnekin muualle, jossa saman teollisuuden ilmastovaikutuksetkin ovat huomattavasti pahemmat.
Veronkevennykset maksavat itsensä takaisin
Halla-aho kertoi, että työn tekemisessä kannattavammaksi puhutaan verotuksen, erityisesti ansiotuloverotuksen keventämisestä sekä asumisen ja liikkumisen kustannusten laskemisesta.
Halla-aho myönsi, että verotuksen laskeminen tilapäisesti pienentää valtion ja kuntien tulokertymää. Veronkevennyksillä kuitenkin on tarkoitus synnyttää dynaamisia vaikutuksia, jotka maksavat itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä.
– Työttömyys on nimenomaan se, mikä käy kalliiksi. Sen takia täytyy kaikin keinoin edistää sitä, että yritysten kannattaa toimia ja että ihmisten kannattaa ottaa työtä vastaan.
Asumisen, liikkumisen ja ruuan hintaa laskettava
Perussuomalaisten mielestä asumisen, liikkumisen ja ruuan hintaa pitää madaltaa, jotta samalla lisätään työn vastaanottamisen kannustavuutta ja jotta voidaan samalla parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.
Suomen pitää myös lakata leikkimästä globaalia sosiaalitoimistoa.
– Pitää lopettaa veronmaksajien rahojen kippaaminen sellaisiin mustiin aukkoihin, kuten esimerkiksi maahanmuuttoon ja kehitysyhteistyöhön. Ne eivät liity valtion ja kuntien ydintehtäviin. Tällaiset menokohteet kuitenkin rahoitetaan verottamalla suomalaista työtä ja yrittämistä, Halla-aho sanoi.
Merkittäviä säästöjä rakenteellisista ongelmista, kuten heikkotasoisesta maahanmuutosta, voidaan Halla-ahon mukaan saavuttaa vain sillä, että heikkotasoista maahanmuuttoa vähennetään maahanmuuttopolitiikan keinoilla.
– Maahanmuuton kustannuksia ei voi leikata tehokkaasti niin, että esimerkiksi otetaan pois tänä vuonna ja ensi vuonna maahanmuuttoon käytettävät rahat. Sen sijaan pitää poistaa ne syyt, jotka aiheuttavat järkyttäviä kustannuksia Suomelle.
Kielteisen päätöksen saaneet säilöön
Perussuomalainen linja on se, että kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet palautetaan takaisin niihin maihi, joista he ovat tulleetkin. Eräät lähtömaat eivät kuitenkaan ota vastaan palautettavia turvapaikanhakijoita.
Kaikki maat silti ottavat vastaan vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan. Halla-aho korostaa, että tämän vuoksi Suomenkin tulee luoda tehokkaita kannustimia sille, että kielteisen päätöksen saaneet haluavat palata kotimaihinsa.
Tehokkaana keinona Halla-aho nostaa jälleen esille säilöönoton.
– Suomi houkuttelee turvapaikanhakijoita juuri sillä, että olipa päätös myönteinen tai kielteinen, niin käytännössä tänne voi jäädä loppuelämäkseen elätettäväksi. Tämä dynamiikka täytyy pystyä murtamaan.
Säilöönotto tietysti maksaa. Halla-aho näkee kuitenkin kielteisen päätöksen saaneiden säilöönottamisen investointina.
– Se maksaa nopeasti itsensä takaisin. Tarkoitushan ei ole säilöä ulkomaalaisia tänne, vaan tarkoitus on poistaa houkutin tulla Suomeen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kannustimet tulot asuminen ja liikkuminen vetovoimatekijät palautukset veronmaksajat kustannukset Turvapaikanhakijat ilmastopolitiikka Sosiaaliturva perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho työllisyys verotus Teollisuus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pääministeri Marinilla huoleton asenne velkaantumiseen – Halla-aho huolissaan suomalaisten työpaikoista ja korkeista elinkustannuksista: ”Meidän on lisättävä käteen jäävien tulojen määrää”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus vaikeni Pariisin terrori-iskusta – ”Aiotteko karkottaa islamistiset ääriajattelijat?”

Kolme miljoonaa euroa joka päivä ei riitä: Hallitus lisää kehitysapua 50 miljoonalla eurolla – velaksi, tottakai!

Halla-aho: “Hyvinvointi ei synny sillä, että yritykset ja kotitaloudet verotetaan nurin” (video)

Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”

Hallitus korotti polttoaineveroa keskustan tuella – Halla-aho muistuttaa, että ilmastointoilussakin on syytä säilyttää suhteellisuudentaju

Ministerit Marin ja Ohisalo kiirehtivät ilmastohätätilan julistamista – Halla-aho: ”Suomessa on nyt akuutimpiakin hätätiloja ja ongelmia”

Ympäristövaliokunnan perussuomalaiset: Hallituksen ilmastopolitiikka unohtaa kansallisen edun

Halla-aho läksyttää Marinin hallitusta uskalluksen puutteesta ja löysästä johtamisesta: ”Hallitus pelkää hysteerisesti virheiden tekemistä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää