

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Työperäisille maahanmuuttajille asetettava euromääräinen minimituloraja, jolla Suomeen pääsee
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkistamien tutkimustulosten mukaan myös työperäinen maahanmuutto on kallista kuntataloudelle. Eräs syy on siinä, että matalapalkka-aloille työllistyvät maahanmuuttajat eivät tosiasiassa tule toimeen palkallaan, jolloin osa palkanmaksusta ulkoistetaan Kelalle eli veronmaksajille. Perussuomalaiset haluavat torjua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa tosiasiassa veronmaksaja maksaa palkat.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi tänään Työmiehen tuumaustunnilla, että suomalaista maahanmuuttokeskustelua vaivaa jäsentymättömyys.
– Pahimmillaan se on sitä, että kaikki maahanmuutto nähdään yhtenä kokonaisuutena. Tämä mahdollistaa sen, että työttömän somalin maahanmuuttoa voidaan perustella sillä, että Finlaysonistakin oli aikanaan Suomelle hyötyä. Tässä siis rinnastetaan kaksi täysin erilaista asiaa, Halla-aho sanoi.
Hän huomautti, että maahanmuuttokeskustelua voidaan hämärtää myös tilastokikkailulla.
– Meillä on myös perheperustaista maahanmuuttoa, joka suurelta osalta liittyy humanitaariseen maahanmuuttoon, mutta se voidaan siivota tilastoista pois, ikään kuin se ei olisi humanitaarista maahanmuuttoa.
Maahanmuuton kulut rasittavat kuntia
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkistamien tutkimustulosten mukaan maahanmuutto on kunnille valtava taloudellinen rasite. Myös työperäinen maahanmuutto käy kalliiksi.
Keskeinen syy on siinä, että vaikka maahanmuuttajat käyttävät aivan samoja kunnallisia palveluja kuin kantasuomalaisetkin, maahanmuuttajat maksavat huomattavan paljon vähemmän kunnallisveroa, jolloin tuloksena on rahoitusvaje. Vajetta voidaan paikata vain joko leikkaamalla palveluja, kiristämällä verotusta tai ottamalla velkaa.
Tuoreeseen tutkimukseen viitaten Halla-aho korostikin, että suuri osa työperäisestäkin maahanmuutosta on julkisen talouden kannalta haitallista.
– Joko siksi, että tänne työn perusteella muuttaneet ihmiset muutaman vuoden maassaolon jälkeen jättäytyvät työttömiksi tai siksi, että työstä saadulla palkalla ei tule toimeen, jolloin osa palkanmaksusta ulkoistetaan Kelalle eli veronmaksajille.
– Esimerkiksi ruotsinkielisillä tomaattiviljelmillä työskentelevät maahanmuuttajat ovat kyllä töissä, mutta se ei silti ole julkisen talouden kannalta edullista maahanmuuttoa.
Köyhistä maista tulevat työskentelevät halvemmalla
Perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat. Halla-aho korostikin, että ongelma muodostuu nimenomaan Suomeen muuttavasta halpatyövoimasta. Halla-aho esitti ratkaisun tilanteeseen.
– Suomeen työn perässä tulevalle ihmiselle pitää asettaa selkeä euromääräinen minimituloraja, jolla Suomeen pääsee.
Suomessa eräisiin työtehtäviin on ollut hankalaa löytää työntekijöitä. Halla-aho totesi, että tämä johtuu pitkälti siitä, että palkkataso ei aina pysty kilpailemaan sosiaaliturvan kanssa.
– Köyhistä maista Suomeen tulevat työntekijät, esimerkiksi tomaatinpoimijat, kilpailevat suomalaisten työntekijöiden kanssa sillä, että tulijoiden kilpailuvaltti on halpa työn hinta. He siis tekevät työtään halvemmalla.
– Kuluttajan ja veronmaksajan kannalta tomaattien halpa hinta on kuitenkin petollista, koska tomaattien ostaja kompensoi halvemman hinnan korkeampina veroina. Veroilla rahoitetaan sitä, että Kela maksaa osan tomaatinpoimijoiden palkasta toimeentulotukena.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkkojen polkeminen kustannukset halpatyövoima Kunnat Suomen Perusta perussuomalaiset Jussi Halla-aho maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen Perusta -ajatuspajalta kirjajulkaisu: Kummallisvaalit 2021 – mistä kuntavaaleissa on kyse

Suomen Perusta tutki: Maahanmuutto on kunnille valtava taloudellinen rasite

Kokoomus ja demarit vaativat lisää ulkomaista halpatyövoimaa, vaikka työttömyys kasvaa Suomessa – perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat

Monilla aloilla merkittävää kotimaista työttömyyttä – silti hallitus pyrkii tuomaan lisää halpatyövoimaa Suomeen

Hallitus tahtoo työllistää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet Suomeen – Purra: ”Korona tarjosi vihervasemmistolle keinon saada hanke läpi vähin äänin”

Tavio: Vain harvat maahanmuuttajat maksavat enemmän veroja kuin saavat tulonsiirtoja ja käyttävät palveluja

Perussuomalaiset tähtää suurimmaksi kuntapuolueeksi: “Meidän ei tarvitse tehdä temppuja ja miettiä joka aamu, että mitäköhän mieltä tänään kannattaisi olla”

Professori: Maahanmuutto tuottaa Ruotsissakin tappiota yhteiskunnalle

Tanskalaistutkimus: Tietyt maahanmuuttajaryhmät eivät kotoudu edes kolmannessa sukupolvessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää