

Jussi Halla-aho, Matti Putkonen, Sakari Puisto ja Riikka Purra. / SU
Halla-aho tylyttää hoitajamitoituksen nostamisen kuluja kauhistellutta valtiovarainministeriä – ”Politiikka on valintoja, ministeri Orpo”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho muistutti torstain tuumaustunnilla, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi vain reilut 200 miljoonaa euroa. – Suomi käyttää tänäkin vuonna suuremman summan maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitää huolehtia ensisijaisesti ihmisistä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä ja rakentaneet tätä maata, ei joutilaasta maahanmuuttajaväestöstä, Jussi Halla-aho sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi torstain tuumaustunnin alussa, että eduskuntavaalien lähestymisen huomaa jo puolueiden kannanotoista.
– Vaaleihin on kaksi ja puoli kuukautta aikaa, ja – kuten laulussa lauletaan – sen kyllä huomaa. Oulun lapsiraiskausten jälkeen puolueet ovat esittäneet mitä hurjimpia toimenpiteitä maahanmuuton ongelmien ratkaisemiseksi, vaikka tähän asti on vakuuteltu, että mitään ongelmia ei ole ja että lainsäädäntömme on niin tiukka kuin se kansainvälisten sopimusten mukaan voi olla.
(Juttu jatkuu videon jälkeen.)
Tuumaustunnin taltiointi. Halla-ahon puheenvuoro alkaa kohdasta 5 min 30 sek.
-Pääministeri Sipiläkin toivoisi kansalaisten unohtavan, että hän kutsui syksyllä 2015 irakilaiset Suomeen, ja on ryhtynyt kirjoittamaan vaihtoehtoista historiaa siitä, mitä hän tuolloin sanoi.
Hoivapalvelujen suurin ongelma on kuntien rahapula
Halla-ahon mukaan sama ilmiö nähdään vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa.
– Kaikki ovat tienneet pitkään, että tilanne on karmea niin kotihoidossa kuin laitoshoidossa. Viime päivinä on keskusteltu paljon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin ja valvonnan parantamisesta. Nämä ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne eivät puutu itse suureen ongelmaan, joka on rahan puute. Riittämättömien valtionosuuksien vuoksi kunnat joutuvat ostamaan palvelut sieltä, mistä ne halvimmalla myydään.
-Lisäksi yksityisten toimijoiden tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa eikä ajatella yhteiskunnan kokonaisetua tai edes asiakkaiden, tässä tapauksessa vanhusten, hyvinvointia. On irvokasta, että näiden konsernien johtavilla paikoilla istuu nykyisiä ja entisiä poliitikkoja niin kokoomuksesta kuin demareista ja vasemmistoliitostakin.
Sdp leikkasi kuntien valtionosuuksia viime hallituskaudella
Halla-aho totesi, että Suomessa eduskuntavaalit on yleensä voitettu lupaamalla kansalaisille lisää palveluja.
– Niiden järjestäminen kuitenkin jää kuntien vastuulle, eikä kunnille anneta resursseja velvoitteista selviytymiseksi.
– Minimihoitajamitoitus voidaan kirjoittaa lakiin ja sen toteutumista valvoa nykyistä tiukemmin. Mutta jos rahaa ei ole yhtään enempää kuin aiemmin, se, mikä joustaa, on henkilökunnan palkka. Ja ratkaisu on tietysti se, että vaihdetaan suomalaiset työntekijät jostakin Filippiineiltä tuotaviin halpatyöläisiin. Tätähän elinkeinoelämä on jo pitkään vaatinut ja harrastanut muilla sektoreilla.
-Haluan muistuttaa, että sosialidemokraatit, jotka nyt ratsastavat vanhustenhoidon ahdingolla, olivat itse viime hallituskaudella pahentamassa tilannetta leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Kuvittelivatko he vakavissaan, että leikkaukset eivät ajaisi sote- ja hoivapalveluja vaikeuksiin?
Yksityiset toimijat tekevät voittoja julkisen talouden kustannuksella
Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi muutama päivä sitten, että hyvä vanhustenhoito ei saa olla rahasta kiinni, mutta juuri nyt rahaa ei valitettavasti ole.
– Kaikki on suhteellista. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi reilut 200 miljoonaa euroa. Suomi käyttää tänäkin vuonna suuremman summan maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Suomi käyttää suuremman summan ulkomaalaisille maksettaviin toimeentulo- ja asumistukiin. Suomi käyttää melkein saman summan vastaanottokeskustoimintaan, vaikka kriisi on kuulemma ohi.
– Politiikka on valintoja, arvoisa ministeri Orpo. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitää huolehtia ensisijaisesti ihmisistä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä ja rakentaneet tätä maata, ei joutilaasta maahanmuuttajaväestöstä.
-Sama pätee lapsiin ja lasten päivähoitoon, joka painii samanlaisten resurssiongelmien kanssa ja jossa yksityiset toimijat käärivät voittoja julkisen talouden kustannuksella ja usein poliitikkojen suojeluksessa. Lapset, aivan kuten vanhukset, ovat ihmisryhmä, joka ei pysty puolustamaan omia oikeuksiaan. Ongelmat tulevat esiin satunnaisesti ja tipoittain, Halla-aho sanoi.
Suomi voi huolehtia omista vähäosaisistaan vain, jos maailmalta ei haalita lisää
Torstain tuumaustunnilla esiteltiin perussuomalaisten talouspoliittinen ja sosiaalipoliittinen ohjelma. Halla-aho korosti, että ohjelmat liittyvät kiinteästi yhteen ja muodostavat kokonaisuuden.
– Molemmat perustuvat perussuomalaisten kolmeen periaatteeseen: ensinnäkin vain sitä voidaan jakaa, mitä on. Vastuuttomia lupauksia ei siis pidä heitellä edes vaalien alla. Toiseksi kakkua on pyrittävä kasvattamaan, ei verottamalla työtä ja yrittämistä entistä ankarammin, kuten vasemmisto haluaa, vaan edistämällä työllisyyttä ja yrittämistä ja siten kasvattamalla veropohjaa.
– Työllistämisen ja työllistymisen on oltava kannattavaa. Tähän päästään niin veropolitiikalla kuin terveellä, kansalliset edut huomioivalla suhtautumisella ilmastotavoitteisiin. Ilmastohysteria, joka on vallannut kaikki muut puolueet, iskee juuri yrityksiin, työllisyyteen ja hyvinvointiin.
Kolmanneksi Halla-aho muistutti, että politiikassa on pantava asiat tärkeysjärjestykseen.
– Suomi voi huolehtia omista vähäosaisistaan vain, jos se ei haali lisää vähäosaisia maailmalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Lääke hoitajapulaan ei tule ulkomailta

Halla-aho herättelee äänestäjiä: “Politiikassa eletään nyt takinkääntöviikkoja – vain perussuomalaisten linja on selkeä ja pysyvä”

Meri: Hallitus haluaa leikata sote-menoista – vaikka palveluntarve kasvaa

Juvonen: Lakialoite työntekijän oikeudesta jäädä omaishoitajaksi

Orpo ja Sipilä käänsivät MTV:n tentissä maahanmuuttokeskustelun pelon lietsomiseen – Halla-aho kuittasi: “Käsittämätöntä puhetta, kun useita kymmeniä on raiskattu ja moni on päässyt hengestään”

Halla-aho: Jos joudutaan tekemään leikkauksia, ne on kohdistettava toissijaisiin menoihin

Juvonen: Toteutetaanko henkilöstömitoitus laittamalla hoitoapulaiset ja hoiva-avustajat työyksikön ”heittopusseiksi”?
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää