

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen tunnetaan erikoisista Twitter-kommenteistaan.
Halla-aho Turtiaisen tapauksesta: ”Ehdotamme, että ylikomisario Taponen kokoaa itsensä, vetää rikosilmoituksensa pois ja käy käsiksi tehtäviin, joilla oikeasti on suomalaisten kannalta merkitystä”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueen tuumaustunnilla, että perussuomalaisten kannatusnousu aiheuttaa paniikkia. Halla-aho nosti esille myös kansanedustajien Ano Turtiaisen ja Juha Mäenpään tapaukset.
Jussi Halla-aho totesi aluksi, että perussuomalaiset ovat ennennäkemättömän hyökkäyksen kohteena niin muiden puolueiden kuin median ja muidenkin tahojen suunnalta.
– Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin, joka on myös toiminut Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsenenä ja jolla näin ollen voi olla hiukan meille vieraita käsityksiä sananvapaudesta ja muista ihmisoikeuksista, teki tutkintapyynnön perussuomalaisten kansanedustajasta Juha Mäenpäästä, koska hän oli käyttänyt epäkorrekteja ilmaisuja eduskunnan täysistunnossa. Valtakunnansyyttäjä päätti lähteä ajamaan asiaa ja pyytää eduskunnalta lupaa syytteen nostamiseen.
Poliittista keskustelua käytävä eduskunnassa
Halla-aho sanoo, etteivät perussuomalaiset halua toimia asiassa makutuomareina.
– Äänestäjät päättävät seuraavissa vaaleissa, mitä mieltä he ovat Mäenpään ilmaisutavoista. Sen sijaan me pidämme hyvin tarkkaan kiinni siitä, että poliittista keskustelua käydään eduskunnassa eikä lakituvassa. Myös perustuslain kirjoittajilla on ollut sama ajatus, ja siksi perustuslaissa on säädetty, että kansanedustajaa ei voi asettaa syytteeseen siitä, mitä hän on eduskuntatyössä sanonut, ellei 5/6 eduskunnasta anna siihen lupaa.
– Yhtäkään vastaavaa syytettä ei itsenäisen Suomen historian aikana ole onnistuttu nostamaan. Ei nosteta nytkään, koska perussuomalaiset tarvittaessa yksin puolustavat sananvapautta ja demokratiaa. Toivon ja uskon, että meidän ei tarvitse tehdä sitä yksin, Halla-aho toteaa.
Kansanedustajan immuniteettia ei pidä murtaa
Halla-aho muistuttaa, että niin sanotuista kiihottamisrikoksista ei yleensä anneta vapauttavia päätöksiä.
– Kyseessä on tuomioautomaatti ja siitä on tulossa myös syyteautomaatti. Eduskunnan tehtävä ei ole ottaa kantaa syytteen meriitteihin vaan siihen, murretaanko kansanedustajan immuniteetti, joka perustuslaissa on säädetty hyvin vahvaksi. Nähdäkseni jo se itsessään heijastaa perustuslain henkeä, eli immuniteettia ei pidä lähteä murtamaan heikoin perustein.
– Pelkään sitä, millaisen matolaatikon eduskunta avaisi, jos se tällaisessa tapauksessa lähtisi tekemään Suomen historiassa täysin ainutlaatuista tekoa, eli murtamaan kansanedustajan syytesuojaa. Sen jälkeen näin tapahtuisi joka vaalikausi ja kynnys rikosilmoitusten tekemiseen laskisi kaiken aikaa, Halla-aho sanoo.
Poliisilla olisi oikeitakin töitä
Halla-aho nosti esille myös perussuomalaisten kansanedustajan Ano Turtiaisen tapauksen.
– Turtiainen sanoi Twitterissä rumasti vihapuheen vastaisessa taistelussa kunnostautuneelle ylikomisario Jari Taposelle. Turtiainen kutsui Taposta ”munattomaksi nillittäjäksi”, ja Taponen teki Turtiaisesta rikosilmoituksen. No, eihän tämä ole asiallinen ilmaisu, mutta kukapa meistä ei olisi kohdannut elämässään pahempaakin. Esimerkiksi kunnon ihmisten nimittely rasisteiksi, fasisteiksi ja natseiksi on mielestäni kertaluokkaa pahempaa solvaamista. ”Munaton nillittäjä” tarkoittaa kai suunnilleen samaa kuin herkkähipiäinen turhasta valittaja. Jos joku tekee tällaisesta rikosilmoituksen, eikö hän tavallaan todista pointin oikeaksi?
– Suomessa ei ole liikaa poliiseja. Taannoisen uutisen mukaan poliisin pöydällä on perkaamatta useita tuhansia vihjeitä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ehdotamme, että ylikomisario Taponen kokoaa itsensä, vetää rikosilmoituksensa pois ja käy käsiksi niihin tehtäviin, joilla oikeasti on suomalaisten kannalta merkitystä, Halla-aho kehottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- immuniteetti ihmisoikeusprofessori rikosilmoitus keskustelu Martin Scheinin Ano Turtiainen kansanedustaja Jari Taponen Juha Mäenpää Sananvapaus perussuomalaiset Poliisi Jussi Halla-aho eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnan suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen

Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: “kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Persujahdista riehaantunut oikeusproffa Martin Scheinin unohti jo syyttömyysolettamankin – prosessioikeuden professori palautti maan pinnalle

Turtiainen tylytti, kommunisti ilmiantoi ja poliisi tutki – lopputulos oli sananvapausmyönteinen

Ylikomisario Taponen Twitterissä: Viharikosten tutkinta kärkisijoilla

Kenttäpoliisit ovat huolissaan poliisin julkikuvasta – vihapuhepoliisit nakertavat luottamusta poliisin puolueettomuuteen ja objektiivisuuteen

Brittipoliisi pitää kirjaa ihmisten “vihatwiiteistä” – voi vaikeuttaa työnsaantia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää