

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi kansalaisten lähettämiin kysymyksiin. Haastattelijana perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra. / SUOMEN UUTISET
Halla-aho: “Toivoisin, että ympäristöasioissa ihmiset poseeraisivat ja julistaisivat vähemmän ja sen sijaan omalla toiminnallaan tekisivät oman osuutensa”
Jussi Halla-aho sanoo olevansa ympäristötietoinen. – Yritän kutistaa omaa hiilijalanjälkeäni välttämällä auton käyttöä ja tekemällä kaikki matkat joko polkupyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.
Perussuomalaiset ottaa jatkossa vahvasti kantaa myös ympäristökysymyksiin, ja puolue on julkaisemassa oman ympäristöpoliittisen ohjelmansa. Puheenjohtajan kyselytunnilla kansalaiset halusivat Jussi Halla-aholta vastauksia ympäristöasioihin.
Perussuomalaiset on julkaisemassa eduskuntavaaleihin ympäristöpoliittisen ohjelman. Kuinka ympäristötietoinen olet itse?
– Toivoisin, että ympäristöasioissa ihmiset poseeraisivat ja julistaisivat vähemmän ja sen sijaan omalla toiminnallaan tekisivät oman osuutensa. Itse yritän kutistaa omaa hiilijalanjälkeäni välttämällä auton käyttöä ja tekemällä kaikki matkat joko polkupyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.
Ympäristökysymyksissä vasemman laidan retoriikka ja toiminta eivät useinkaan ole sopusoinnussa keskenään. Halla-aho huomauttaa, kuinka talouden globalisaatio nimenomaan on vahingollista ympäristötavoitteille.
– Tavaroiden vapaa liikkuvuus tarkoittaa sitä, että tavaroita tuotetaan siellä missä se on halvinta ja kuskataan jonnekin kauas. Tämä taas synnyttää liikenteen päästöjä. Vihreiden perinteinen ydinvoimavastaisuus sotii suoraan päästötavoitteita vastaan. Vihreissäkin tosin on oma käytännöllinen siipensä, joka on pystynyt vapautumaan ideologisesta ydinvoimavastaisuudesta ja näkemään sen, että ympäristön kannalta ei ole yhtään parempi asia, jos me poltamme puuta, vaikka se kuulostaakin ajatuksena kivalta.
Ydinvoimalle ei ole tässä vaiheessa vaihtoehtoja
Nykyisessä historian ja teknologisen kehityksen vaiheessa Halla-aho ei näe, että ydinvoimalle olisi vaihtoehtoja – ei ainakaan, jos tarkoitus on täyttää maailman kasvavat energiatarpeet ja toisaalta saavuttaa ilmastotavoitteet.
– Mielestäni olen siis ympäristötietoinen. Tarkoitus on tehdä eri sektoreilla sellaista politiikkaa, jolla on vaikuttavuutta myös ympäristön näkökulmasta. Tästä päästäänkin lyhyellä aasinsillalla maahanmuuttoon. Kun meillä valitetaan Suomessa väestön vähenemistä, niin kehittyneissä maissa, kuten Suomessa, hiilijalanjälki on kaikkein korkein maailmassa. Ympäristön kannalta ei siis ole hyvä asia, että tänne siirretään lisää kuluttajia alueilta, missä hiilijalanjälki on pienempi.
Puheenjohtajan tehtävässä mukavinta on ihmisten tapaaminen
Jussi Halla-aho on toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana hieman alle vuoden. Halla-aholta kysyttiin myös, millaiselta tehtävä on tuntunut.
Millaista on olla perussuomalaisten puheenjohtaja? Mikä siinä on kivointa ja mikä tyhmintä?
– Tyhmintä lienee se, ettei ole riittävästi omaa aikaa tai aikaa harrastaa. Olin tähän toki etukäteen varautunut. Tämä on silti vain yksi vaihe elämässäni, ja se jossain vaiheessa loppuu ja tilalle tulee jotain muuta.
Halla-ahon mielestä mukavinta puheenjohtajan tehtävässä on se, että saa tavata mukavia ihmisiä.
– Tämä tehtävä onkin antanut minulle tilaisuuden matkustaa, varsinkin kotimaassa sellaisiin paikkoihin joihin ei muuten tulisi mentyä. Aina kun on lähtö jonnekin maakuntaan, sitä etukäteen vähän ajattelee, että taasko pitää mennä, mieluummin jäisi kotiin. Kuitenkin aina takaisin tullessa on sellainen olo, että ”olipa mukavaa käydä siellä.”
– Puheenjohtajana toimiminen ei välttämättä ole aina kovin kivaa hommaa, mutta minusta tämä on äärimmäisen mielenkiintoista. Puheenjohtajana toimiminen on monessa suhteessa ollut itselleni rikastuttava kokemus.
Blogin kirjoittamiselle jatkoa myöhemmin
Monet ovat myös kaivanneet Halla-aholta uusia blogikirjoituksia.
Voisitko alkaa taas kirjoittaa blogia?
– Olen pitänyt blogia jo melko kauan. Jossakin vaiheessa tulee kuitenkin väistämättä se tilanne, että inspiraatio loppuu vaikuttaa juuri sitä kanavaa pitkin. Itse olen vuosien ajan kirjoittanut mielelläni pinnan alla olevista, hiljaisista signaaleista yhteiskunnassa. Olen pyrkinyt analysoimaan pieniä merkkejä erilaisista asioista.
Halla-aho lupaa palata blogikirjoittamiseen jossain vaiheessa. Toisaalta Halla-ahon näkemyksiä voi nykyisin lukea myös mediasta, ja lisäksi Halla-aho kirjoittaa säännöllisesti Facebookiin.
– Alan taas kirjoittamaan (blogia), kun inspiraatio palaa. Mielestäni ei kuitenkaan pidä pyrkiä väkisin luomaan mitään sellaista, joka ei juuri sillä hetkellä tunnu luontevalta, koska silloin lopputulos ei tyydytä itseä eikä se tyydytä ketään muutakaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Professorit Ylellä: Suomessa ymmärretty LULUCF-päätös väärin – jos EU tulkitsee sittenkin metsät päästölähteeksi, veronmaksaja joutuu maksumieheksi

Immonen: Vihreiden politiikka vinksallaan – kannattaa väestönsiirtoa, joka tuhoaa maapalloa

Huhtasaari: Siivoojille kohtuuton lasku kivihiilen kieltolaista – “Keskusta kuppaa veronmaksajien rahat”

Immonen ja Lehto: Hallitus uhkaa puuttua puun pienpolttoon takoissa ja kiukaissa – “Holhous huipussaan”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää