Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Halla-aho: Suomi ei ole osaajien ykköskohde maailmalla – “Hallitus pyrkii tuomaan matalapalkkaisia, vähän koulutettuja ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä”

30.01.2020 |17:30

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää hallituksen suunnitelmat työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. – Kuten talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossakin todettiin, Suomi tarvitsisi korkean tuottavuuden ja korkean osaamistason työpaikkoja jo julkisen talouden kestävyyden kannalta.


Talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreen raportin mukaan hallituksen työllistämistoimet kohdistuvat vääriin ryhmiin, sillä toimet suunnataan pitkälti matalapalkka-aloilla työskenteleviin henkilöihin. Tällöin työllistymisen vaikutus muun muassa verokertymään on vähäinen.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) väitti eilen, että osaavan työvoiman saanti on Suomessa vaikeutunut ja että Suomessa monilla työnantajilla olisi pulaa työntekijöistä. Hallitus on myös äskettäin perustanut työ- ja elinkeinoministeriöön työperäisen maahanmuuton yksikön.

Hallitus siis tarjoaa ratkaisuksi työperäisen maahanmuuton edistämistä, vaikka maassa on jo nyt satojatuhansia ihmisiä työtä vailla.

Halpatyö ei elätä ilman sosiaaliturvaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää suunnitelmat työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. Halla-aho puhui aiheesta tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistossa.

– Kuten talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossakin todettiin, Suomi tarvitsisi korkean tuottavuuden ja korkean osaamistason työpaikkoja jo julkisen talouden kestävyyden kannalta.

– Hallituksen työllisyyttä lisäävät toimet kuitenkin kohdistuvat matalapalkka-aloille. Hallitus siis pyrkii tuomaan Suomeen matalapalkkaisia, vähän koulutettuja työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä, esimerkiksi ravintola-alalla tai ruokalähetteinä. Nämä ihmiset eivät tule toimeen palkallaan, vaan palkkaa täydennetään sosiaaliturvalla, asumistuella ja toimeentulotuella joiden määrä kasvaa kaiken aikaa, Halla-aho toteaa.

Keinotekoista työllisyysasteen nostamista

Halla-aho korostaa, että jos tänne tuleva ihminen ei pysty elättämään itseään eikä hän ole nettoveronmaksaja, niin tällainen työperäinen maahanmuutto on vahingollista julkisen talouden kannalta.

Halla-aho kuitenkin näkee syyn, miksi hallitus haluaa lisätä juuri matalapalkka-alojen työntekijöiden määrää Suomessa.

– Näin saadaan keinotekoisesti nostettua työllisyysastetta: työlliseksi katsotaan ihminen joka tekee muutaman tunnin viikossa töitä, vaikkei tämä ihminen tulisi toimeen sillä työllään.

– Kun hallitus on – ainakin nimellisesti – sitonut osan menolisäyksistä työllisyysasteen nousuun, hallitus saa näin keinotekoisesti turvotetusta työllisyysasteesta ikään kuin argumentin sen puolesta, että se voi toteuttaa äänestäjille luvatut menolisäykset.

Maahanmuuttajan tultava palkallaan toimeen

Halla-aho sanoo, ettei perussuomalaiset suhtaudu kategorisen kielteisesti työperäiseen maahanmuuttoon.

– Haluamme kuitenkin vähentää sitä osaa työperäisestä maahanmuutosta, joka tällä hetkellä tulee tänne niin sanotulla työntekijän oleskeluluvalla. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että tänne muuttaa ihminen, joka saa sellaista palkkaa, jolla hän tulee toimeen ja hän maksaa veroja, joilla myös rahoitetaan meidän hyvinvointijärjestelmäämme. Ikävä kyllä, Suomi ei tällä hetkellä ole ykköskohde sellaisille osaajille, jotka saavat valita, minne he menevät töihin.

– Verotus on tässä avainasemassa: Suomi ei voi mitään ilmastolleen tai kielimuurille. Suomi voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten kannattavaa tänne on tulla hyödyntämään omaa osaamistaan. Muun muassa tämän vuoksi perussuomalaiset ajavat elinkustannusten alentamista ja keskituloisten veronalennuksia.

Kohtaanto-ongelmaan on ratkaisu

Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaanto-ongelma on hankala. Halla-ahon mukaan keskeistä ongelman ratkaisussa on se, että työn vastaanottamisen pitäisi olla aina kannattavaa.

– Työnteko voidaan tehdä kannattamattomaksi joko suoraan ansiotuloverotuksella tai epäsuorasti tekemällä työssäkäynti – esimerkiksi polttoaineveroja nostamalla – niin kalliiksi, että työtä ei kannata ottaa kovin kaukaa vastaan. Tai asumiskuluja nostamalla voidaan synnyttää tilanne, jossa työstä ei jää mitään käteen, jolloin ihminen voi yhtä hyvin olla ottamatta sitä vastaan.

– Ongelma, mikä pitäisi ratkaista on se, miten saadaan työn vastaanottaminen kannattavaksi. Perussuomalaisten ratkaisu ei ole se, että puretaan sosiaaliturvajärjestelmää, niin kuin joillakin tahoilla halutaan. On pyrittävä ensinnäkin siihen, että yrityksillä säilyy palkanmaksukyky ja toisaalta siihen, että ihmisillä jää asumis- ja elämiskustannusten jälkeen enemmän tuloistaan käteen, Halla-aho sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää