

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Suomen on keskityttävä työllistämään täällä jo olevat kehitysmaalaiset eikä haihateltava uusien maahantuonnista
Perussuomalaiset vaativat, että työvoiman saatavuusharkinnasta pidetään kiinni vähintään nykyisessä laajuudessa. Harkinnasta luopuminen edistäisi halpatyövoiman maahanmuuttoa. Laskun maksaisi suomalainen duunari ja veronmaksaja.
Enemmistö kansanedustajista – sekä oikealta että vasemmalta – haluaa poistaa työvoiman saatavuusharkinnan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta henkilöiltä.
– Kokoomuslaisesta näkökulmasta ovien avaaminen halpatyölle on rationaalinen valinta. Yritykset saavat entistä edullisempaa työvoimaa, kun taas ongelmat kaatuvat veronmaksajan niskaan. Jos halpatyöläinen tekee nälkäpalkalla töitä, hän on tulonsiirtojen ja julkisten palvelujen ansiosta nettosaaja, ei maksaja. Perheenjäsenistä puhumattakaan, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistuttaa.
– Vasemmistolaiset tuskin ajattelevat nenäänsä pidemmälle vaan näkevät saatavuusharkinnan poiston vain yhtenä keinona haalia maahan lisää kolmannen maailman ihmisiä.
Osaajat pääsevät jo Suomeen
Halla-aho sanoo saatavuusharkinnan poistamista perusteltavan usein sillä, että “Suomi tarvitsee osaajia”.
– Tässä yhteydessä on syytä huomata, että esimerkiksi erityisasiantuntijat, tutkijat ja yritysten yli- tai keskijohdossa toimivat henkilöt on jo nyt vapautettu saatavuusharkinnasta.
– “Erityisasiantuntijalta” edellytetään noin 3 000 euron bruttopalkkaa, mutta tästäkin voidaan tinkiä tapauskohtaisesti. Erityisasiantuntija voi tarkoittaa esim. intialaista koodaria, jonka myyntivaltti on se, että hän koodaa halvemmalla, Halla-aho huomauttaa.
Ovet auki halpatyömarkkinoille
Myös nykyistä saatavuusharkintaa harjoitetaan ELY-keskuksissa jo joustavasti.
– Esimerkiksi Uudellamaalla on oletuksena, että terveydenhoitoalan ammattilaisia, ravintolatyöntekijöitä, kotiapulaisia, siivoojia ja rakennusmiehiä ei ole saatavilla kotimaassa. Nämäkin alat on siis käytännössä vapautettu saatavuusharkinnasta, Halla-aho toteaa.
– Vuonna 2016 tyypillisimmät ammatit, joihin tehtiin saatavuusharkinnan pohjalta päätös, olivat puutarhatyöntekijät, toimisto- ja laitossiivoojat sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijät.On siis syytä pitää hyvin kirkkaana mielessä, että saatavuusharkinnan poistamisessa on kyse ovien avaamisesta hal-pa-työ-voi-mal-le, Halla-aho alleviivaa ja muistuttaa, että halpatyövoima tulee kalliiksi sekä suomalaiselle duunarille että julkiselle sektorille.
Matalapalkka-aloilla ylitarjontaa jo nyt
Halla-aho huomauttaa Ruotsin olevan yksi harvoista Euroopan maista, joka on luopunut työvoiman saatavuusharkinnasta. Tämä on synnyttänyt vakavia ongelmia kuten rikollisuutta ja työlupien kaupittelua.
– Ulkomaalaisia työntekijöitä on tullut matalapalkka-aloille, joilla on jo valmiiksi työvoiman ylitarjontaa, ei työvoimapulasta kärsiville aloille. Aiheesta on hiljattain kirjoittanut mm. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
– Suomen on keskityttävä työllistämään täällä jo olevat kehitysmaalaiset eikä haihateltava uusien maahantuonnista. Tärkeimmissä humanitaarisin perustein saapuneissa ryhmissä työllisyysaste on 10-20 %. Perussuomalaisten kanta on, että työvoiman saatavuusharkinnasta on pidettävä kiinni vähintään nykyisellä tasolla, Halla-aho painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Hallitus harhauttaa työllisyysluvuilla ja syyllistää työtöntä – “Työvoimapulaa ei ole”

Perussuomalaiset ja Rakennusliitto eivät hyväksy tarveharkinnan poistoa – “Poliitikoilta näyttää kadonneen ymmärrys ja myötätunto Suomessa asuvia työtä tekeviä kohtaan”

Tutkija lyttää ennusteet turvapaikanhakijoiden työllistymisestä – “eivät perustu mitattavissa olevaan todellisuuteen”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää