

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Schengen kuolee pois
– Mikäli ulkoraja vuotaa, ei EU:n sisällä voi olla vapaata liikkuvuutta. Sisäinen vapaa liikkuvuus perustuu juuri luottamukseen ulkorajojen pitävyydestä, mutta pakolaisvirta osoittaa jotain muuta, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan Dublinin sopimus kaipaa korjaamista ja Schengen-järjestelmä on vaarassa. Halla-ahon mielestä vapaan liikkuvuuden Schengen ei lopu kertarysäyksellä.
– En usko, että Schengenin lakkauttamisesta tehdään poliittista päätöstä, vaan se kuolee hiljaa omia aikojaan ja jäsenmaat lakkaavat noudattamasta sitä.
Jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että EU:lla on korkeintaan kaksi kuukautta aikaa saada asiat hallintaansa tai muuten seuraukset ovat vakavia.
– Jos EU ei pysty tekemään päätöksiä, joihin jäsenmaat olisivat tyytyväisiä, jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja.
Tämmöinen ketjureaktio on jo tapahtunut koko matkalla Suomesta Välimerelle. Ruotsi, Tanska, Saksa, Itävalta ja Unkari ovat aloittaneet rajavalvonnan.
– Se on Suomen kannalta erinomainen asia, sillä sen pitäisi ehkäistä suurelta osin tänne suuntautuva turvapaikanhakijoiden liikenne, Halla-aho huomauttaa.
Dublin-asetus ei toimi
Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan asiat on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonka alueelle hän tulee. Talouslehti Financial Timesin virkamieslähteiden mukaan tähän suunnitellaan muutosta.
– Jotain hyvää Dublin-järjestelmälle täytyy tehdä, koska se ei toimi. Jos sitä sovellettaisiin, Suomeen, Saksaan tai Ruotsiin ei tulisi enää ketään, Halla-aho toteaa.
Suomi on Halla-ahon mukaan hyötynyt Dublinin sopimuksesta, sillä maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan ihmisiä palautetaan sopimuksen perusteella muihin maihin.
– Jos järjestelmä ei toimi, niin ei ole kovin dramaattista luopua siitä. Pitää vain pohtia mitä tulee tilalle. Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla se, että annetaan turvapaikanhakijoille mahdollisuus itse valita mistä maasta he hakevat turvapaikkaa, Halla-aho huomauttaa.
Europarlamentaarikko kannattaa turvapaikkahakemusten käsittelyn ulkoistamista EU-alueen ulkopuolelle.
– Silloin ei syntyisi nykytilannetta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä on käytännössä mahdotonta poistaa täältä.
Kansainväliset sopimukset uusittava
EU:n pitäisi Halla-ahon mukaan miettiä uudelleen kansainvälisen suojelun kriteereitä.
– Sopimuksia on uusittava, koska niitä ei ole luotu tällaista kansainvaellusta varten. Myös Geneven pakolaisopimusta pitäisi pohtia kokonaan uudelleen, sillä se on tehty toisenlaisia tilanteita varten, Halla-aho esittää.
Halla-aho patistaa Suomea tekemään kaikkensa, jotta maasta tulee vähemmän houkutteleva kohde elintasoturisteille. Suomen pitäisi kansallisesti kiristää maahanmuuttopolitiikkaa, erityisesti rahallisten tukien ja perheenyhdistämisen osalta.
– Tämän ovat jo kaikki muut Pohjoismaat tehneet. Meillä on ollut liian vähän poliittista halukkuutta todellisten kiristysten tekemiseen, vaikka niistä on ollut paljon puhetta.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: “Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”

Mäntylä: Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan taso laskee – kaikki keinot käytettävä

Maahanmuutto heikentänyt suomalaisten turvallisuudentunnetta

Itävalta hyllytti avoimet rajat – Saksassa pimitetty ulkomaalaisten rikostilastoja

Eerola: Venäjältä saapuvat turvapaikanhakijat käännytettävä pikaisesti

EU tyytymätön Turkin toimiin pakolaisvirran tyrehdyttämisessä

Pakolaiskriisi myllertää Euroopassa uudella vaihteella

Schengen-rajaa suunnitellaan pohjoisemmaksi

Eerola: “Kaikki somalialaiset käännytettävä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää