MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Schengen kuolee pois
– Mikäli ulkoraja vuotaa, ei EU:n sisällä voi olla vapaata liikkuvuutta. Sisäinen vapaa liikkuvuus perustuu juuri luottamukseen ulkorajojen pitävyydestä, mutta pakolaisvirta osoittaa jotain muuta, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan Dublinin sopimus kaipaa korjaamista ja Schengen-järjestelmä on vaarassa. Halla-ahon mielestä vapaan liikkuvuuden Schengen ei lopu kertarysäyksellä.
– En usko, että Schengenin lakkauttamisesta tehdään poliittista päätöstä, vaan se kuolee hiljaa omia aikojaan ja jäsenmaat lakkaavat noudattamasta sitä.
Jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että EU:lla on korkeintaan kaksi kuukautta aikaa saada asiat hallintaansa tai muuten seuraukset ovat vakavia.
– Jos EU ei pysty tekemään päätöksiä, joihin jäsenmaat olisivat tyytyväisiä, jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja.
Tämmöinen ketjureaktio on jo tapahtunut koko matkalla Suomesta Välimerelle. Ruotsi, Tanska, Saksa, Itävalta ja Unkari ovat aloittaneet rajavalvonnan.
– Se on Suomen kannalta erinomainen asia, sillä sen pitäisi ehkäistä suurelta osin tänne suuntautuva turvapaikanhakijoiden liikenne, Halla-aho huomauttaa.
Dublin-asetus ei toimi
Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan asiat on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonka alueelle hän tulee. Talouslehti Financial Timesin virkamieslähteiden mukaan tähän suunnitellaan muutosta.
– Jotain hyvää Dublin-järjestelmälle täytyy tehdä, koska se ei toimi. Jos sitä sovellettaisiin, Suomeen, Saksaan tai Ruotsiin ei tulisi enää ketään, Halla-aho toteaa.
Suomi on Halla-ahon mukaan hyötynyt Dublinin sopimuksesta, sillä maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan ihmisiä palautetaan sopimuksen perusteella muihin maihin.
– Jos järjestelmä ei toimi, niin ei ole kovin dramaattista luopua siitä. Pitää vain pohtia mitä tulee tilalle. Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla se, että annetaan turvapaikanhakijoille mahdollisuus itse valita mistä maasta he hakevat turvapaikkaa, Halla-aho huomauttaa.
Europarlamentaarikko kannattaa turvapaikkahakemusten käsittelyn ulkoistamista EU-alueen ulkopuolelle.
– Silloin ei syntyisi nykytilannetta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä on käytännössä mahdotonta poistaa täältä.
Kansainväliset sopimukset uusittava
EU:n pitäisi Halla-ahon mukaan miettiä uudelleen kansainvälisen suojelun kriteereitä.
– Sopimuksia on uusittava, koska niitä ei ole luotu tällaista kansainvaellusta varten. Myös Geneven pakolaisopimusta pitäisi pohtia kokonaan uudelleen, sillä se on tehty toisenlaisia tilanteita varten, Halla-aho esittää.
Halla-aho patistaa Suomea tekemään kaikkensa, jotta maasta tulee vähemmän houkutteleva kohde elintasoturisteille. Suomen pitäisi kansallisesti kiristää maahanmuuttopolitiikkaa, erityisesti rahallisten tukien ja perheenyhdistämisen osalta.
– Tämän ovat jo kaikki muut Pohjoismaat tehneet. Meillä on ollut liian vähän poliittista halukkuutta todellisten kiristysten tekemiseen, vaikka niistä on ollut paljon puhetta.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eerola: “Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”
Mäntylä: Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan taso laskee – kaikki keinot käytettävä
Maahanmuutto heikentänyt suomalaisten turvallisuudentunnetta
Itävalta hyllytti avoimet rajat – Saksassa pimitetty ulkomaalaisten rikostilastoja
Eerola: Venäjältä saapuvat turvapaikanhakijat käännytettävä pikaisesti
EU tyytymätön Turkin toimiin pakolaisvirran tyrehdyttämisessä
Pakolaiskriisi myllertää Euroopassa uudella vaihteella
Schengen-rajaa suunnitellaan pohjoisemmaksi
Eerola: “Kaikki somalialaiset käännytettävä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää