

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Halla-aho: Schengen-järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että laittoman siirtolaisuuden torjunnasta tulisi laillinen peruste palauttaa sisärajavalvonta
Jussi Halla-aho totesi Kultaranta-keskusteluissa, että turvallisuuden luominen ja ylläpitäminen ei välttämättä tarkoita aktiivista asioiden tekemistä vaan sitä, että pyritään torjumaan uhkia, jotka konkreettisesti vaikuttavat ihmisten tai yhteiskunnan turvallisuuteen.
Europarlamenttiin on syntynyt uusi kansallismielisten ja EU-kriittisten edustajien ryhmä nimeltä Identiteetti ja demokratia (ID). Ryhmä kertoi perustamisestaan torstaina.
Presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kysyttiin, millä tavalla uusi ryhmä rakentaa turvallisuutta ja yhtenäisyyttä.
Halla-aho sanoi, että laajemmin on varmasti olemassa filosofisia näkemyseroja siitä, mitä turvallisuus on.
– Itse näkisin, että turvallisuuden luominen ja ylläpitäminen ei välttämättä tarkoita aktiivista asioiden tekemistä vaan sitä, että pyritään torjumaan sellaisia tekijöitä ja uhkia, jotka konkreettisesti vaikuttavat ihmisten tai yhteiskunnan turvallisuuteen.
– Kansallismielisiä puolueita ja perussuomalaisia on arvosteltu siitä, että olemme keskittyneet valittamaan tai osoittamaan ongelmia sen sijaan, että tarjoaisimme positiivisia visioita. Itse näkisin pikemminkin niin, että me luotamme ihmisten kykyyn luoda omia positiivisia visioitaan.
– Me ajattelemme, että yhteiskunnan tehtävä on poistaa esteitä, kuten turvallisuuteen liittyviä ongelmia, jotka estävät ihmisiä toteuttamasta omia positiivisia visioitaan. Maahanmuutto lienee kaikkein konkreettisin, joskaan ei ainoa esimerkki uhkakuvista, Halla-aho totesi.
Vapaa liikkuvuus mahdollistaa rikollisuutta
Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan keskeinen tulevaisuuden uhka on ilmastonmuutos ja siitä aiheutuva paine siirtyä Eurooppaan.
– Minun mielestäni ratkaisu ei ole se, mitä Jussin porukka esittää, eli rajoja eurooppalaisten valtioiden välille ja että annetaan väestön ikääntyä.
Halla-aho sanoi, että tavalliset suomalaiset kyllä arvostavat vapaan liikkuvuuden mahdollistavaa Schengen-järjestelmää.
– Samaan aikaan on kuitenkin nähty, että Schengen tarjoaa uusia mahdollisuuksia turvapaikkashoppailuun ja rajat ylittävään rikollisuuteen. Tämän vuoksi monet maat ovat käyttäneet Schengeniin sisältyvää mahdollisuutta palauttaa sisärajavalvonta tilapäisesti käyttöön.
– Tämä johtui siitä valtavasta poliittisesta paineesta, jonka siirtolaiskriisi aiheutti äänestäjien keskuudessa syksyllä 2015 ja siitä eteenpäin, Halla-aho muistutti.
Schengen menetetään, jos sitä ei muuteta
Vaalitulokset ympäri Eurooppaa sekä useat kyselytulokset ja tutkimukset osoittavat, että eurooppalaiset kaipaavat turvallisuutta ja tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.
Rinne halusi haastoi Halla-ahoa, joka nosti esille sisärajojen valvonnan palauttamisen.
– Jos 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun seurauksena, niin pistetäänkö me rautaa rajalle ja estetään kenenkään tulemasta? Mitä meidän pitää tehdä? Rinne kysyi
Halla-aho vastasi, että Schengen-järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että laittoman siirtolaisuuden torjunnasta tulisi laillinen peruste palauttaa sisärajavalvonta ilman tiukkoja määräaikoja, jonka umpeuduttua sisärajavalvonnasta pitää luopua.
– Jos Schengenistä tulee laittoman maahanmuuton ja muuttoliikkeen mahdollistaja, niin silloin me menetämme Schengen-järjestelmän, koska sen legitimiteetti (yleinen hyväksyttävyys) ihmisten silmissä murenee, Halla-aho sanoi.
Afrikkalaisten on ratkaistava itse omat ongelmansa
Halla-aho korosti, että elintasosiirtolaisuuden juurisyihin on puututtava
– Pitää pyrkiä edistämään sellaisia olosuhteita Afrikassa ja Lähi-idässä, että ihmisillä ei olisi pakkoa lähteä etsimään parempaa elämää Euroopasta. Samalla on kuitenkin oltava realisti: ei Eurooppa voi rakentaa afrikkalaisille hyvinvointivaltioita tai luoda sinne työpaikkoja. Kyllä Afrikan on löydettävä omiin ongelmiinsa afrikkalaisia ratkaisuja.
– Jos ymmärsin oikein, ratkaisusi on Schengen-järjestelmän kehittäminen niin, että rajat voidaan laittaa kiinni. En kyllä näe semmoista Eurooppaa järkevänä tulevaisuuden näkökulmasta, Rinne sanoi Halla-aholle.
Rajavalvonta ei sulje rajoja kaikilta
Halla-aho huomautti, että ei rajavalvonta tarkoita samaa kuin se, että raja on kiinni.
– Rajavalvonta tarkoittaa sitä, että rajan yli pääsee ihmisiä, joilla on rajan ylittämiseen oikeuttavat asiakirjat. Esimerkiksi Iso-Britannia ei kuulu Schengeniin eikä ole koskaan kuulunutkaan siihen. Ei se ole estänyt liikennettä kanaalitunnelissa Ranskan ja Ison-Britannian välillä, Halla-aho huomautti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ID turvapaikkashoppailu Siirtolaiskriisi Lähi-itä vapaa liikkuvuus Rajavalvonta Eurooppa Afrikka Iso-Britannia europarlamentti Schengen Antti Rinne Turvallisuus perussuomalaiset SDP Jussi Halla-aho Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Ovatko kehitysapurahat menneet korruptoituneiden virkamiesten hyvinvointiin ja heimopäälliköiden Jeeppeihin?

Purra: Kansalaisten enemmistö haluaa huomattavasti tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa

Vokin opettajalla tuli mitta täyteen: Turvapaikkajärjestelmä perustuu valheelle – “Tulijat pitävät meitä hölmöinä”

SDP:n Tuppurainen esitti pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista – pelkästään yhden vuoden tulijoista kertyisi 10 miljardin euron lasku!

Tutkimus: Suomeen muuttava somali tai irakilainen käy kalliiksi veronmaksajalle – jopa miljoona euroa per maahanmuuttaja

Brittien sisäministeri haluaa lopettaa vapaan liikkuvuuden

Ronkainen Erdoganin uhkauksesta lähettää pakolaiset Eurooppaan: “Suomella pahin mahdollinen hallitus, pahimpaan mahdolliseen aikaan”

Tavio: Hallituksen linja on täysin vastuuton – ”Ihmiset hukkuvat Välimereen, koska heitä houkutellaan lähtemään Afrikasta kohti Eurooppaa”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää