

Matti Matikainen
Halla-aho: Ruotsista tulijat käännytettävä rajalta, vaellus saatava loppumaan keinolla millä hyvänsä
Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) esittää blogissaan järeitä toimenpiteitä turvapaikkahakemusten jyrkän kasvun hillitsemiseksi.
Halla-ahon ehdottamiin keinoihin kuuluvat Schengen-sopimuksen tilapäisen soveltamisen keskeyttäminen, rajatarkastusten aloittaminen Ruotsin-vastaisella rajalla ja maahanpääsyn estäminen niiltä, joilla ei ole siihen vaadittavia dokumentteja. Lisäksi Suomen tulisi kieltäytyä ottamasta turvapaikkahakemuksia vastaan Ruotsista saapuvilta. Perusteeksi Halla-aho mainitsee sen, että tulijat saapuvat turvallisesta maasta, jossa heillä on tosiasiallisesti ollut mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua.
“Tarvittaessa asiasta voitaisiin riidellä jälkikäteen vaikka EU-tuomioistuimessa”
– Oikeus hakea turvapaikkaa on kirjattu Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin, mutta tämä ei tarkoita, että turvapaikanhakijalla olisi oikeus valita, mistä maasta hän kansainvälistä suojelua hakee. Päämiesten kokous eli Eurooppa-neuvosto itse asiassa vahvisti tämän tulkinnan maanantaina julkaistuissa päätelmissään, hän perustelee.
Tilanne päällä, koska lakeja rikottu muualla
Halla-aho myöntää, että turvapaikanhakijoiden käännyttäminen rajalla ei ole nykyisen lansäädännön puitteissa ongelmatonta, mutta hän toteaa myös, että lakien ja asetusten rikkominen muissa jäsenmaissa on mahdollistanut turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomen rajalle.
– Tarvittaessa asiasta voitaisiin riidellä jälkikäteen vaikka EU-tuomioistuimessa, mutta sekin olisi parempi vaihtoehto kuin nykyisen tulijavyöryn jatkuminen.
Hän näkee, että pohjimmiltaan kyse on poliittisesta päätöksestä ja poliittisesta uskalluksesta. Poikkeuksellisessa tilanteessa on pystyttävä tekemään tilanteen edellyttämiä ratkaisuja.
– Jos uskallusta luoviin ratkaisuihin ei ole, paniikkiratkaisuna voitaisiin harkita turvapaikkahakemusten käsittelemistä rajalla ja hakijoiden majoittamista koko prosessin ajaksi rajatulle alueelle, josta ei fyysisesti pääse mihinkään muualle kuin takaisin Ruotsiin.
Tämä ratkaisu ei Halla-ahon mukaan loukkaisi tulijoiden oikeutta hakea turvapaikkaa Suomesta, mutta se tekisi Suomesta niin epämieluisan kohteen, että siirtolaiset hakeutuisivat jonnekin muualle.
– Pitkin syksyä on ollut selviä merkkejä siitä, että Ruotsi aktiivisesti ohjaa ja avustaa siirtolaisia Suomeen. Jos tämä tehtäisiin mahdottomaksi tai ainakin nykyistä vaikeammaksi, Ruotsin olisi pakko sulkea Tanskan-vastainen rajansa, Tanskan oma etelärajansa ja niin edelleen.
– Tärkeintä on saada vaellus loppumaan keinolla millä hyvänsä, koska minkään maan julkinen talous tai yhteiskuntarauha eivät kestä tämänkaltaista siirtolaisuutta tällaisissa määrin.
Vasta, kun akuutti tilanne on otettu haltuun, voidaan Halla-ahon mielestä yhtyä keskustelemaan siitä, mikä olisi kokonaisvaltainen ratkaisu Eurooppaan kohdistuvaan ja jatkuvasti yltyvään siirtolaispaineeseen.
– Ratkaisu ei ole väestön siirtäminen, koska potentiaalisia muuttohalukkaita on satoja miljoonia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kansanedustajalta lakialoite: Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettava automaattisesti

Ruotsi kyseli apua turvapaikkakaaokseen – Tanska tylynä: ”Syyttäkää tilanteesta itseänne”

Ruotsi turvautuu rajatarkastuksiin, Saksa pelkää “lumivyöryä”

Vastaanottokeskusten kustannukset julkisiksi – vai estävätkö poliittiset sidonnaisuudet?

Savolaiskylä torjuu turvapaikkaturistit: “Itku pääsee, jos pakotetaan ottamaan pakolaisia”

PS esti: Kaustiselle ei tule turvapaikanhakijoita
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää