PS ARKISTO
Halla-aho: ”Rinteen erossa oli pohjimmiltaan kyse keskustan ja sdp:n kannatuspaniikista”
Jussi Halla-aho sanoi eilen A-studiossa, että perussuomalaiset on valmis tekemään hallitusyhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa, jos siten on mahdollista edistää perussuomalaisten äänestäjille tärkeitä asioita. Halla-aho kuitenkin pitää uusia hallitusneuvotteluja epätodennäköisinä. Antti Rinteen nyt jo kaatuneen hallituksen ohjelma ei sekään perussuomalaisille kelpaisi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho nähtiin tiistaina Ylen A-studion vieraana, jossa keskusteltiin pääministeri Antti Rinteen erosta, tulevan hallituksen muodostamisesta ja myös eduskuntapuolueiden keskinäisistä väleistä.
Halla-ahon näkemyksen mukaan Rinne joutui eroamaan toimittuaan tavalla, joka lopulta teki hänelle mahdottomaksi jatkaa pääministerinä.
– Uskon, että pohjimmiltaan tässä on ollut kyse keskustan, osittain myös sdp:n kannatuspaniikista. Nähdään, että sähläävä, omiaan puhuva pääministeri vetää koko hallituksen uskottavuuden alas, Halla-aho sanoi.
Hänen mukaansa hallituksen kaatuminen ei suuremmin vaikuta perussuomalaisten politiikkaan.
– Perussuomalaisilla on ollut aina se linja, että me keskitymme omaan politiikkaan. Me ajamme niitä asioita, joiden vuoksi kansalaiset ovat meitä vaaleissa äänestäneet. Emme käytä juurikaan aikaa sivuille vilkuilemiseen.
Keskustan vaikeudet kasvavat vaalien lähestyessä
Tv-keskustelussa mukana ollut kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo sanoi haluavansa nyt kaikki puolueet mukaan uusiin hallitusneuvotteluihin uuden hallituksen muodostamiseksi. Orpon mielestä hallitusohjelma on ollut vastuuton.
Halla-aho sanoi, ettei hän pidä todennäköisenä uusia, todellisia hallitustunnusteluja tai -neuvotteluja.
– Rinteen nyt jo kaatuneeseen hallitukseen osallistuneet puolueet varmasti sen ymmärtävät, ettei tällä eduskunnalla ole tarjolla sellaista enemmistöhallitusta, jossa ne pystyisivät ajamaan paremmin omia tavoitteitaan kuin tähän mennessä toiminut hallituskoalitio.
Sdp:n Sanna Marin sanoi topakasti, että Rinteen erosta huolimatta hallituspohja ei ole vaihtumassa.
Halla-aho ennakoi keskustalle hankaluuksia jatkossa.
– Rinteen jo kaatuneen hallituksen ohjelma, etenkin sen maahanmuutto- ja ilmastopoliittiset linjaukset ovat niin kaukana siitä, mikä mieliala vallitsee keskustan äänestäjäkunnassa, että keskusta tulee olemaan suurissa vaikeuksissa hallituksen sisällä. Sitä suuremmissa vaikeuksissa keskusta on, mitä lähemmäksi seuraavat vaalit tulevat.
Menneisyyden virheistä on opittu
Halla-aho totesi, että perussuomalaiset on silti jatkossa asiakysymyksissä valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa.
– Emme kuitenkaan mene hallitukseen vain siitä ilosta, että pääsemme sinne. Menneisyyden virheistä on opittu. Me olemme valmiita tekemään hallitusyhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa, jos voimme sillä tavoin edistää äänestäjillemme tärkeitä asioita.
– Tämä nykyinen hallitusohjelma on kuitenkin niin kaukana kaikesta, mitä perussuomalaiset edustavat, että tältä pohjalta yhteistyötä ei voi tehdä. Tästä olemme varmasti samaa mieltä, Halla-aho sanoi ja kohdisti sanansa Marinille ja keskustelussa mukana olleelle keskustan Katri Kulmunille.
Kulmuni yritti haastaa:
– Onko perussuomalaiset sitä vastaan, että entistä useampi suomalainen pääsee töihin tai että tehtaat pysyvät Suomessa, Kulmuni sanoi Halla-aholle, joka vastasi:
– Mikään näistä ei toteudu tällä hallitusohjelmalla, ja se tulee olemaan suuri poliittinen ongelma keskustalle, mitä pidemmälle vaalikausi etenee.
Eduskunnan keskusteluilmapiiri on tulehtunut
Halla-ahon mukaan eduskuntapuolueilla on tällä hetkellä poikkeuksellisen tulehtuneet välit. Hän myös huomautti, että varsinkin keskustan edustajien salipuheenvuoroissa aiheena on usein ollut perussuomalaiset.
– Sananvaihto ja keskusteluilmapiiri eduskunnan täysistuntosalissa vaalien jälkeen on ollut sen (tulehtuneen) kaltainen, minkä on varmasti voinut huomata jos on seurannut televisiosta eduskunnan kyselytunteja. Osin se on varmaan johtunut puolueiden sisäisistä jännitteistä ja kannatuspaniikista.
– Esimerkiksi keskusta; sen sijaan että se olisi salissa puhunut omille äänestäjilleen tärkeistä asioista, keskusta on puhunut lähes yksinomaan perussuomalaisista. Perussuomalaiset on keskustalaisten edustajien salipuheenvuoroissa suosittu aihe. Kun keskusteluilmapiiri on ollut melko huono, niin luulen, että tämäkin nostaa kynnystä pohtia uuteen hallitukseen muita koalitiovaihtoehtoja kuin se, mikä tähän asti on toiminut.
PS keskittyy äänestäjiä kiinnostaviin kysymyksiin
Ylen juontaja kysyi, mitä perussuomalaiset pystyy tekemään tilanteessa, jossa puolueiden välit ovat tulehtuneet.
Halla-ahon mukaan perussuomalaisten vaikutusvalta Suomen politiikkaan on suoraan riippuvainen vaaleissa saadusta kannatuksesta ja mandaatista.
– Me tuomme esille vaihtoehtoa sosialistihallituksen politiikalle, ja pyrimme saamaan sille mahdollisimman suuren valtakirjan seuraavissa vaaleissa. Me keskitymme niihin kysymyksiin, jotka kiinnostavat kansalaisia ja meidän äänestäjiämme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Katri Kulmuni puheenjohtajat suomalaiset Sanna Marin Hallitusneuvottelut Petteri Orpo Antti Rinne Luottamus Yle kannatus perussuomalaiset SDP hallitus Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tavio: Hallituksen kaatumisesta huolimatta mikään ei näytä muuttuvan
Haaviston konsulikyytiprojekti vain jäävuoren huippu – HS: Koko Rinteen hallitus suunnitteli salassa hakevansa Isis-naiset Suomeen
Kulmuni toimi Rinteen muodollisena pyövelinä, muut eivät halunneet jättää sormenjälkiään tikariin
Ville Tavio: Tämä on surullinen tilanne Suomelle, kun ei ole toimivaa hallitusta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.