

Jussi Halla-aho. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Halla-aho puoluejohtajien tv-tentissä: ”Hallitus on kykenemätön leikkaamaan sellaisia menoja, jotka eivät palvele millään tavalla suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia”
Eduskuntapuolueiden johtajat keskustelivat eilen televisioidussa MTV:n puheenjohtajatentissä Suomen taloudesta. Tänä vuonna Suomi ottaa uutta velkaa huimat 19 miljardia euroa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti, että osa velanotosta olisi voitu välttää.
Halla-aho muistutti, että Suomi elää ilman koronaakin kroonisesti yli varojensa.
-Me käytämme enemmän rahaa kuin mitä valtiolla on tuloja. Tähän on monta syytä: Ensimmäinen on se, että meillä on liian vähän tuottavaa työtä joka toisi verotuloja ja samalla vähentäisi ihmisten riippuvuutta sosiaaliturvasta.
Halla-aho myös totesi, että julkisia menoja tulisi priorisoida.
-Hallitus on kykenemätön leikkaamaan sellaisia menoja, jotka eivät palvele millään tavalla suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia.
Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan velkaa voi ottaa työpaikkojen ja palveluiden pelastamiseksi. Orpo kuitenkin sanoi ongelmaksi sen, että hallituksella ei ole suunnitelmaa velkaantumisen pysäyttämisestä, koska muun muassa työllisyys- ja kasvutoimia ei ole tehty.
Hallitukselta puuttuu suunnitelma velkaantumisen lopettamisesta
Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan syksyllä ryhdytään tekemään toimia työllisyyden nostamiseksi. Orpo huomautti, että Kulmunin lausunto on ristiriidassa pääministeri Sanna Marinin (sd) lausuntojen kanssa, joiden mukaan työllisyystoimien tekemistä lykätään.
Pääministeri Marinia puheenjohtajatentissä tuurannut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari perusteli velanottoa hallituksen tulevaisuusinvestoinneilla.
-Niitä on tehty, ja niitä me tulemme tekemään. Nyt on aika elvyttää ja investoida, Skinnari sanoi.
Kristillisdemokraattien Sari Essayah moitti hallitusta siitä, että hallitukselta puuttuu suunnitelma velkaantumisen lopettamisesta sekä siitä, missä vaiheessa velkaa voidaan alkaa maksaa takaisin.
Essayah ei myöskään ostanut Skinnarin perusteluja tulevaisuusinvestoinneista.
-Jos julkisia investointeja tehdään esimerkiksi infraan, kuten teihin ja raiteisiin, niin ne ovat varmasti sellaisia asioita, jotka tuottavat tulevaisuudessa. Se on järkevää. Tämä hallitus kuitenkin pistää velaksi ottamiaan rahoja normaaliin syömävelkaan. Skinnari puhui investoinneista, mutta hallituksen tulevaisuusinvestoinneista löytyy aivan tavallisia julkisten menojen lisäyksiä, Essayah ihmetteli.
Velaksi elvyttäminen ei ole vaihtoehto lamalle
Vasemmiston puheenjohtajaa Li Anderssonia tv-tentissä tuurannut kansanedustaja Jussi Saramo esitti, että Suomen on elvytettävä, koska vaihtoehtona olisi lamaan ajautuminen. Elvyttäminen siis viittaa samalla valtion velkaantumiseen.
Halla-aho sanoi, ettei hän näe elvyttämistä ja lamaa vaihtoehtoina toisilleen.
-Kysehän on siitä, että nyt Suomi rahoittaa sellaisia julkisen sektorin toimintoja ja sellaisessa laajuudessa johon ei ole varaa. Sen sijaan, että näitä rahoitetaan velalla, niin niitä on pystyttävä leikkaamaan ja panemaan tärkeysjärjestykseen, Halla-aho sanoi.
Kulmuni sanoi, että leikkauksilta ei voida kokonaan välttyä. Kulmunin mukaan työllisyyttä tukevat toimet ovat kuitenkin ensisijaisia.
Ulkoministeri Haaviston sinnitteleminen tehtävässään tuskin viisasta
Tv-tentissä keskusteltiin myös ulkoministeri Pekka Haaviston tilanteesta. Keskusrikospoliisi on äskettäin saanut valmiiksi Haavistoon kohdistuneen esitutkinnan. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Haavistoa epäillään kahdesta rikoksesta al-Holin vankileirin suomalaisiin liittyvässä tapauksessa.
Saramolta kysyttiin, miten Haaviston rikosepäilyt vaikuttavat hallituksen uskottavuuteen ja sisäiseen työskentelyyn. Saramo väisti kysymyksen ja sanoi, että prosessi on katsottava loppuun.
Halla-ahon mukaan olisi epärehellistä väittää, että prosessi ei vaikuttaisi Haaviston uskottavuuteen ja edellytyksiin hoitaa ministerin tehtävää.
-Poliittisen kilpailijan näkökulmasta ei ole yhtään huono asia, että hän sinnittelee tehtävässään, mutta en minä pidä sitä silti viisaana, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen: “Suomen hallituksen tulisi nimenomaan pitää Suomen puolia neuvotteluissa, mutta oman maan edunvalvonta ei Marinin hallitukselle ollenkaan tärkeää”

Hallituksen sekoilu työllisyystoimista päättämisen aikatauluista jatkuu edelleen – Halla-aho puhui vientiteollisuuden puolesta: “..tätä siellä vihreällä laidalla ei aina tahdota ymmärtää”

Halla-aho painotti: Suomi voi kieltäytyä osallistumasta 750 miljardin EU-elvytykseen – ”Jospa tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta”

Jani Mäkelä EU-elvytyspaketista: Koko paketti on hylättävä – paketin vastuut “hävittäjähankintojen luokkaa”

Taloustieteen dosentti Malinen ruotii keskustan puheenjohtajavaaleja: “Kuinka tyhminä poliitikot meitä oikein pitävät?”

Halla-aho: Hallituksen prioriteetit vinksallaan – syytää miljardeja maailmalle, mutta laittaa suomalaisduunarit maksamaan maskinsa itse

Purra: Tiukka maahanmuuttopolitiikka on työllisyystoimi – ”On kertakaikkisen hullua, että muutenkin vaikeassa tilanteessa meillä on koko ajan enemmän työllistettäviä, joista osa ei osaa edes lukea”

Halla-ahon mukaan hallitus ei ole kiinnostunut suomalaisten työllistämisestä: “Ulkomaalaisia vaaditaan töihin keinolla millä hyvänsä – vaikka valtion maksamilla charter-lennoilla”

Suomeen 11 pakolaista Morian palaneelta leiriltä – Ruotsi lähettää telttoja
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää