Jussi Halla-aho. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Halla-aho puoluejohtajien tv-tentissä: ”Hallitus on kykenemätön leikkaamaan sellaisia menoja, jotka eivät palvele millään tavalla suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia”
Eduskuntapuolueiden johtajat keskustelivat eilen televisioidussa MTV:n puheenjohtajatentissä Suomen taloudesta. Tänä vuonna Suomi ottaa uutta velkaa huimat 19 miljardia euroa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti, että osa velanotosta olisi voitu välttää.
Halla-aho muistutti, että Suomi elää ilman koronaakin kroonisesti yli varojensa.
-Me käytämme enemmän rahaa kuin mitä valtiolla on tuloja. Tähän on monta syytä: Ensimmäinen on se, että meillä on liian vähän tuottavaa työtä joka toisi verotuloja ja samalla vähentäisi ihmisten riippuvuutta sosiaaliturvasta.
Halla-aho myös totesi, että julkisia menoja tulisi priorisoida.
-Hallitus on kykenemätön leikkaamaan sellaisia menoja, jotka eivät palvele millään tavalla suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia.
Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan velkaa voi ottaa työpaikkojen ja palveluiden pelastamiseksi. Orpo kuitenkin sanoi ongelmaksi sen, että hallituksella ei ole suunnitelmaa velkaantumisen pysäyttämisestä, koska muun muassa työllisyys- ja kasvutoimia ei ole tehty.
Hallitukselta puuttuu suunnitelma velkaantumisen lopettamisesta
Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan syksyllä ryhdytään tekemään toimia työllisyyden nostamiseksi. Orpo huomautti, että Kulmunin lausunto on ristiriidassa pääministeri Sanna Marinin (sd) lausuntojen kanssa, joiden mukaan työllisyystoimien tekemistä lykätään.
Pääministeri Marinia puheenjohtajatentissä tuurannut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari perusteli velanottoa hallituksen tulevaisuusinvestoinneilla.
-Niitä on tehty, ja niitä me tulemme tekemään. Nyt on aika elvyttää ja investoida, Skinnari sanoi.
Kristillisdemokraattien Sari Essayah moitti hallitusta siitä, että hallitukselta puuttuu suunnitelma velkaantumisen lopettamisesta sekä siitä, missä vaiheessa velkaa voidaan alkaa maksaa takaisin.
Essayah ei myöskään ostanut Skinnarin perusteluja tulevaisuusinvestoinneista.
-Jos julkisia investointeja tehdään esimerkiksi infraan, kuten teihin ja raiteisiin, niin ne ovat varmasti sellaisia asioita, jotka tuottavat tulevaisuudessa. Se on järkevää. Tämä hallitus kuitenkin pistää velaksi ottamiaan rahoja normaaliin syömävelkaan. Skinnari puhui investoinneista, mutta hallituksen tulevaisuusinvestoinneista löytyy aivan tavallisia julkisten menojen lisäyksiä, Essayah ihmetteli.
Velaksi elvyttäminen ei ole vaihtoehto lamalle
Vasemmiston puheenjohtajaa Li Anderssonia tv-tentissä tuurannut kansanedustaja Jussi Saramo esitti, että Suomen on elvytettävä, koska vaihtoehtona olisi lamaan ajautuminen. Elvyttäminen siis viittaa samalla valtion velkaantumiseen.
Halla-aho sanoi, ettei hän näe elvyttämistä ja lamaa vaihtoehtoina toisilleen.
-Kysehän on siitä, että nyt Suomi rahoittaa sellaisia julkisen sektorin toimintoja ja sellaisessa laajuudessa johon ei ole varaa. Sen sijaan, että näitä rahoitetaan velalla, niin niitä on pystyttävä leikkaamaan ja panemaan tärkeysjärjestykseen, Halla-aho sanoi.
Kulmuni sanoi, että leikkauksilta ei voida kokonaan välttyä. Kulmunin mukaan työllisyyttä tukevat toimet ovat kuitenkin ensisijaisia.
Ulkoministeri Haaviston sinnitteleminen tehtävässään tuskin viisasta
Tv-tentissä keskusteltiin myös ulkoministeri Pekka Haaviston tilanteesta. Keskusrikospoliisi on äskettäin saanut valmiiksi Haavistoon kohdistuneen esitutkinnan. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Haavistoa epäillään kahdesta rikoksesta al-Holin vankileirin suomalaisiin liittyvässä tapauksessa.
Saramolta kysyttiin, miten Haaviston rikosepäilyt vaikuttavat hallituksen uskottavuuteen ja sisäiseen työskentelyyn. Saramo väisti kysymyksen ja sanoi, että prosessi on katsottava loppuun.
Halla-ahon mukaan olisi epärehellistä väittää, että prosessi ei vaikuttaisi Haaviston uskottavuuteen ja edellytyksiin hoitaa ministerin tehtävää.
-Poliittisen kilpailijan näkökulmasta ei ole yhtään huono asia, että hän sinnittelee tehtävässään, mutta en minä pidä sitä silti viisaana, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hakkarainen: “Suomen hallituksen tulisi nimenomaan pitää Suomen puolia neuvotteluissa, mutta oman maan edunvalvonta ei Marinin hallitukselle ollenkaan tärkeää”
Hallituksen sekoilu työllisyystoimista päättämisen aikatauluista jatkuu edelleen – Halla-aho puhui vientiteollisuuden puolesta: “..tätä siellä vihreällä laidalla ei aina tahdota ymmärtää”
Halla-aho painotti: Suomi voi kieltäytyä osallistumasta 750 miljardin EU-elvytykseen – ”Jospa tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta”
Jani Mäkelä EU-elvytyspaketista: Koko paketti on hylättävä – paketin vastuut “hävittäjähankintojen luokkaa”
Taloustieteen dosentti Malinen ruotii keskustan puheenjohtajavaaleja: “Kuinka tyhminä poliitikot meitä oikein pitävät?”
Halla-aho: Hallituksen prioriteetit vinksallaan – syytää miljardeja maailmalle, mutta laittaa suomalaisduunarit maksamaan maskinsa itse
Purra: Tiukka maahanmuuttopolitiikka on työllisyystoimi – ”On kertakaikkisen hullua, että muutenkin vaikeassa tilanteessa meillä on koko ajan enemmän työllistettäviä, joista osa ei osaa edes lukea”
Halla-ahon mukaan hallitus ei ole kiinnostunut suomalaisten työllistämisestä: “Ulkomaalaisia vaaditaan töihin keinolla millä hyvänsä – vaikka valtion maksamilla charter-lennoilla”
Suomeen 11 pakolaista Morian palaneelta leiriltä – Ruotsi lähettää telttoja
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää