

LEHTIKUVA
Halla-aho: Postin johdolle on luotu voimakkaat kannustimet tehdä voittoa hinnalla millä hyvänsä, tässä tapauksessa henkilöstön kustannuksella
Perussuomalaisten mielestä valtiovallan tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin turvata se, että Suomessa ihmiset saavat työstään sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen. – Postin tapauksessa näimme, että työehtosopimuksen noudattaminen ei ratkaise matalapalkkaongelmaa, koska TES:n mukaan on mahdollista teettää työtä tuhannen euron kuukausipalkalla. Sellaisella palkalla kukaan ei tule toimeen, Halla-aho sanoi tänään MTV:n haastattelussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi aamulla Postin työehtokiistaa ja pitkäksi venynyttä, tänään päättynyttä lakkoa MTV:n Huomenta Suomen tv-haastattelussa.
Halla-ahon mukaan Postin tapaus on tuonut pintaan ongelman, joka on varsin laaja matalapalkkasektoreilla.
– Meillä on tällä hetkellä työmarkkinoilla rajattomasti saatavilla sellaista työvoimaa, joka on valmis tekemään työtä millä tahansa palkalla. Se antaa Postin kaltaisille henkilöintensiivisille yrityksille mahdollisuuden hakea kustannusleikkauksia nimenomaan ruohonjuuritason työntekijöiden palkoista.
TES-kikkailu aina mahdollista
Perussuomalaiset ovat puhuneet paljon kolmansista maista matalapalkka-aloille saapuvasta työvoimasta.
– Yleensä vasta-argumenttina esitetään, että Suomessa kaikki työskentelevät TES:n mukaan. Postin tapauksessa kuitenkin näimme, että työehtosopimuksen noudattaminen ei ratkaise matalapalkkaongelmaa, koska TES:n mukaan on mahdollista teettää työtä tuhannen euron kuukausipalkalla. Tosiasiassa sellaisella palkalla kukaan ei tule toimeen.
Halla-aho sanoi, että perussuomalaisten mielestä valtiovallan tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin turvata se, että Suomessa ihmiset saavat työstään sellaista palkkaa, jolla täällä tulee toimeen. Halla-aho myös muistutti, että TES:n kanssa on mahdollista ”kikkailla” loputtomasti.
– TES ja minimipalkat ovat toimivia ratkaisuja tilanteessa, jossa ihmisillä on kokopäiväistä työtä, mutta niiden kanssa on myös mahdollista kikkailla loputtomiin esimerkiksi tekemällä ihmisistä osa-aikaisia tai tekemällä heistä yrittäjiä ja ostamalla heiltä palveluja, vaikka he olisivat tosiasiallisesti työsuhteessa.
– En syytä tilanteesta niitä ihmisiä, jotka ovat valmiita tulemaan Suomeen töihin kurjalla palkalla. Heillä on selkeä motiivi tehdä se, koska ottamalla vastaan työn, he saavat Suomesta oleskeluluvan ja pääsevät suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Syytän tässä poliittisia päätöksentekijöitä, jotka ovat luoneet tällaisen tilanteen, ja jota tilannetta heillä (poliittisilla päätöksentekijöillä) ei ole aikomustakaan korjata.
Ei luottamusta ministeri Paateroon
Halla-aholta kysyttiin näkemystä valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) toiminnasta. Halla-aho vastasi, että hän ei voi tietää, mitä Posti-kiistan kulisseissa on oikeasti tapahtunut, koska Paateron tarina on muuttunut jo moneen kertaan.
– Hän ei mielestäni ole esiintynyt kovin luottamusta herättävällä tavalla, Halla-aho sanoi Paaterosta.
Hän jatkoi, että perussuomalaisilla ei ole tällä hetkellä paljoa luottamusta myöskään pääministeri Antti Rinteen (sd.) toimintaan. Halla-ahon mukaan myös äänestys luottamuksesta voisi tulla kyseeseen.
– Haluaisin silti kiinnittää enemmän huomiota laajaan ongelmaan, josta yksi osa on se, että Posti kilpailee yksityisten yritysten kanssa niiden yritysten omilla säännöillä. Vaikka Posti on julkista palvelua tuottava laitos, yhtiön johdolle on luotu voimakkaat kannustimet tehdä voittoa hinnalla millä hyvänsä, tässä tapauksessa henkilöstön kustannuksella.
Saatavuusharkinnan porsaanreikiä tukittava
Halla-ahon mukaan lainsäädännöllä ei voida täysin ratkaista tilannetta, jossa ihmisillä teetetään halvalla osa-aikaista työtä niin, etteivät he tule toimeen palkallaan.
– Tehokas keino estää palkkojen polkemista suorittavan työn sektorilla on se, että esimerkiksi tukitaan porsaanreikiä saatavuusharkinnassa niin, että Suomeen ei pääse töihin, jos siitä työstä ei saa sellaista palkkaa, jolla ihminen pystyy lähtökohtaisesti elättämään itsensä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- TES Sirpa Paatero matalapalkka-alat Posti Antti Rinne Luottamus perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Postin hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet Rantanen ja Lehto: ”Työstä saatava palkka, jolla elää”

Paatero keräsi poliittisia irtopisteitä ja Rinne uhkui olevansa postilaisten puolella – PS: Nyt pakoillaan vastuuta ja kierrellään tosiasioita

Lähes kaikki pääkaupunkiseudun postin varhaisjakelijat maahanmuuttajia – Purra: Miten hallitus voi väittää, että maahanmuutto ei vaikuta työn halpuuttamiseen?

Perussuomalaiset kansanedustajat: Paatero uhrattiin – myös Rinteen on erottava

Postin hallintoneuvoston Rantanen ja Lehto: ”Postin päätös johdon ökypalkkioista härski tässä taloustilanteessa”

Reijonen: Täyden palvelun posteista pulaa – kuntaliitoskunnat huomioitava
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää