16.7.2019 Pori, SuomiAreena, kuvassa Jussi Halla-aho. Kuva Matti Matikainen
Halla-aho Porissa: Venäjästä on tullut sisäpoliittinen pelikortti – vain PS on ollut aidosti huolissaan Venäjän kehityksestä
Venäjästä on ikävällä tavalla tullut sisäpoliittinen pelikortti sekä Suomessa että muualla Länsi-Euroopassa viimeisten muutaman vuoden aikana, kun kansallismieliset puolueet ovat alkaneet voimakkaasti nousta. Näin väitti puheenjohtaja Jussi Halla-aho Perussuomalaisten puoluepäivässä (tallenne Mtv:llä) Porin Suomi-Areenassa.
Halla-ahon mukaan Venäjä-kortin käyttäjät kieltäytyvät tunnustamasta niitä todellisia syitä, jotka ovat kansallismielisten puolueiden nousun takana – kuten vuonna 2015 kärjistynyttä siirtolaisvyöryä – ja he pyrkivät saattamaan nämä puolueet epäedulliseen valoon äänestäjien silmissä.
Venäjä-kortin käyttäjät vihjailevat tai väittävät, että nämä puolueet saavat tukea tai rahoitusta Venäjältä, tai ovat jollain tavalla Venäjän viides kolonna jäsenmaiden päätöksenteossa tai eurooppalaisessa päätöksenteossa.
Venäjän kehityksestä on syytä olla huolissaan
Halla-ahon mukaan Venäjän sisäisestä kehityksestä on kyllä syytäkin olla huolissaan.
– Mutta Venäjän nykyisenkaltainen, sanotaanko autoritaarinen kehitys, alkoi kyllä jo vuonna 2000 Putinin noustessa Venäjän presidentiksi, ja ensimmäiset 15 vuotta meni niin, että tämän kehityksen suhteen ei juurikaan esitetty kriittisiä puheenvuoroja Länsi-Euroopassa eikä varsinkaan Suomessa, Halla-aho totesi.
Halla-aho muistutti siitä, että meillä oli 12 vuotta presidentti [Tarja Halonen], joka oli oikein leimallisesti hyvää pataa Venäjän nykyisen johdon kanssa.
Kun puhutaan siitä, että kuka on Kremlin asialla Suomessa tai muualla Euroopassa, kannattaa Halla-ahon mukaan jättää spekuloiminen vähemmälle ja katsoa niitä konkreettisia linjauksia, joita erilaiset poliittiset voimat ovat tehneet.
Perussuomalaiset ovat kritisoineet jalkaväkimiinojen kieltoa…
Halla-ahon mukaan kannattaisi tarkastella esimerkiksi sitä, ketkä edistävät Venäjän kaasuputkihankkeita – koska se hyvin konkreettisella tavalla lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä ja näin ollen Venäjän poliittista vipuvartta eurooppalaisessa päätöksenteossa.
– Sitten meillä on joitakin yksittäisiä kysymyksiä Suomessa, esimerkiksi Suomen liittyminen jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen joitakin vuosia sitten edellisen presidentin valtakaudella – jota kaikki muut puoleet paitsi perussuomalaiset kannattivat.
– Sittemminhän kokoomus on toki jälkikäteen alkanut vastustaa tätä sopimusta ja vaatinut siitä irtaantumista, mutta meillä on ollut siinä johdonmukainen linja, Halla-aho piikitteli pienemmän oppositiopuolueen suuntaan.
…kaksoiskansalaisuutta…
– Sitten on kysymys kaksoiskansalaisista. Perussuomalaiset ovat suhtautuneet kaiken aikaa hyvin kriittisesti ylipäätään kaksoiskansalaisuuden mahdollisuuteen, ja erityiskysymys on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten pääsy maanpuolustuksen kannalta keskeisiin, tärkeisiin virkoihin, siitä on ollut paljon puhetta, mutta lähinnä yhdenvertaisuus- ja syrjimättömyysnäkökulmasta, ei niinkään kansallisen turvallisuuden näkökulmasta, Halla-aho muistuttaa.
Halla-aho tiivistää, että Suomessa perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka on suhtautunut johdonmukaisen huolestuneesti ja kriittisesti Venäjällä tapahtuvaan kehitykseen ja Venäjän toimintaan lähialueillaan. Hän muistutti, että vaikka perussuomalaiset haluavat pitää hyviä suhteita kaikkiin ilmansuuntiin, emme tästä maantieteellisestä lokerosta koskaan pääse mihinkään.
– Mutta samaan aikaan meidän täytyy pitää huolta omasta turvallisuudestamme ja ottaa huomioon se kehitys joka itänaapurissa on käynnissä, on ollut käynnissä pitkään ja tulee mahdollisesti olemaan käynnissä vielä tulevaisuudessakin.
… ja viisumivapautta
Kansanedustaja Jani Mäkelä, joka on itse kotoisin itärajalta, lisäsi että perussuomalaiset ovat olleet johdonmukaisia Venäjä-realismissaan muissakin asioissa: perussuomalaiset on vastustanut Suomen ja Venäjän välistä viisumivapautta. Mäkelä muistutti myös maanmyyntikysymyksestä, joka on keskusteluttanut varsinkin Itä-Suomessa, jossa mökkimaita ja jopa strategisia kohteita myydään venäläisille.
– Perussuomalaiset ovat olleet alusta alkaen kriittisiä sen suhteen.
Maantiede, ei aate, selittää eurooppalaisten puolueiden Venäjä-suhdetta
Eurooppalaisella tasolla suhtautuminen Venäjään ei Halla-ahon mukaan niinkään riipu puolueen poliittisesta väristä vaan siitä, mistä päin Eurooppaa ne ovat kotoisin. Suomelle Venäjä on aina ollut maantieteellisistä ja historiallisista syistä elämän ja kuoleman kysymys: meidän on pakko ottaa Venäjä ja Venäjän kehitys huomioon kaikessa politiikassa.
– Jos tilannetta katselee Ranskasta, joka on suuri ydinasevaltio Atlantin rannikolla Euroopan toisella laidalla, niin sieltä katsottuna asiat näyttävät aivan toisenlaisilta. Venäjä näyttäytyy paljon enemmän sellaiselta potentiaaliselta yhteistyökumppanina, jonka kanssa voidaan tehdä molempia osapuolia hyödyttävää kauppaa – se ei ole samalla tavalla turvallisuuskysymys, Halla-aho argumentoi.
Sama pätee Halla-ahon mukaan Italiaan ja Espanjaan. Halla-ahon mukaan on totta, että näissä maissa kansallismielisetkin puolueet suhtautuvat usein varsin myönteisesti Venäjän nykyjohtajaan, venäläiseen hallintomalliin, venäläiseen hallintokulttuuriin.
– Mutta tämä on enemmän maantieteellinen piirre kuin jokin sellainen mikä olisi erityisen leimallinen kansallismielisille puolueille. Meillähän on samassa ryhmässä myös virolainen sisarpuolueemme EKRE, joka taas edustaa aivan toista äärilaitaa suhtautumisessaan Venäjään.
Venäjä vaikuttaa valtionhoitajapuolueiden kautta
Venäjällä on Halla-ahon mukaan satavuotiset perinteet vaikuttamisesta ulkomailla.
– Venäjällä ei todellakaan olla amatöörejä näissä hommissa. On aivan selvää, että jos Venäjä haluaa vaikuttaa poliittiseen kehitykseen jossain muussa maassa niin ei se pyri vaikuttamaan demonisoitujen, marginalisoitujen puolueiden kautta – siis sellaisten kuin esimerkiksi Perussuomalaiset Suomessa tai Lega Italiassa, vaan se pyrkii vaikuttamaan perinteisten valtionhoitajapuolueiden kautta, hyvin hienovaraisesti verkostoitumalla ja hankkimalla niistä vaikutusvaltaa.
Halla-ahon mielestä on mielenkiintoista katsella mitkä puolueet ja minkä puolueiden näkyvät hahmot ovat juosseet venäläisen kaasubisneksen asialla pitkin Eurooppaa viimeiset vuodet.
– Sieltä löytyy lähinnä sosiaalidemokraattisia ja Suomen tapauksessa keskustalaisia poliitikkoja, mutta jostakin syystä tämä toiminta pääsee ikään kuin koira veräjästä, Halla-aho kommentoi.
– Tämä kuvastaa sitä, että Venäjä on lyömäase, jota halutaan käyttää kansallismielisiä ja maahanmuuttokriittisiä puolueita vastaan eikä kyse niinkään ole siitä, että Venäjän vaikutusvallan kasvusta oikeasti oltaisiin kovin huolissaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Venäjä-kortti Porin SuomiAreena 2019 EKRE Lega Tarja Halonen Vladimir Putin Jani Mäkelä Jalkaväkimiinat Viisumivapaus Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Venäjä pakittaa pohjoisessa – kaasuhankkeita jäihin
Venäjän Kinzhal-ohjus on torjumaton uhka Pohjolassa – arktinen sotilasdoktriini muuttumassa
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lakivaliokunnan perussuomalaiset iloitsevat joululahjarahasta – ”Menee varmasti hyvään käyttöön”
Eduskunnan perinteiset joululahjarahat hyväksyttiin tänään 11.12.2024 valtiovarainvaliokunnan kokouksessa. Jakovaroista 300 000 euroa suunnattiin vankien päihdekuntoutukseen ja 150 000 euroa Rikosuhripäivystyksen toimintaan lähisuhdeväkivallan uhrien auttamiseen. Lakivaliokunnan perussuomalaiset ovat mielissään jakokohteista.