

LEHTIKUVA
Halla-aho: Polttoaineveron korotus on pelkkää rahastusta, suurten kaupunkien ulkopuolella ihmisillä ei ole mahdollisuutta vähentää autoilua
Jussi Halla-aho muistutti työmiehen tuumaustunnilla, että Suomessa autoliikenteelle on pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen vuoksi harvinaisen vähän vaihtoehtoja. “Jo ennen veronkorotusta bensiinivero oli Suomessa EU:n kolmanneksi korkein ja diesel-vero neljänneksi korkein. Suomalainen maksaa bensiinilitrastaan 70 prosenttia veroa. Rahat kipataan koronaelvytyksen nimissä Espanjaan, jossa vero on alle 50 prosenttia ja Puolaan, jossa se on alle 40 prosenttia. Tätä on eurooppalainen solidaarisuus”, Halla-aho kummasteli.
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen päättämät bensan ja dieselpolttoaineen veronkiristykset tulivat voimaan viime viikonloppuna. Molemmat hinnankorotukset iskevät kipeästi suomalaisen palkansaajan ja pienyrittäjän kukkaroon – etenkin kaupunkikeskuksien ulkopuolella.
Liikkumisen kallistumisen seuraukset olivat toki tiedossa jo etukäteen, sillä perussuomalaiset teettivät alkuvuodesta Taloustutkimuksella selvityksen, jonka mukaan punavihreän hallituksen ilmastopolitiikka osuu ennen kaikkea suurten kaupunkien ulkopuolella eläviin omakotiasujiin, jotka tarvitsevat autoa liikkumiseensa. Keskimäärin suurimpia häviäjiä ovat keskustaa ja perussuomalaisia äänestävät kansalaiset.
-Tosin hallituksen näkemyksen mukaan on paskapuhetta todeta, että asumis- ja liikkumiskustannusten kasvattaminen vähentää haja-asutus-Suomen elinkelpoisuutta, siteeratakseni opetusministeri Li Anderssonia, perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho sanoi työmiehen tuumaustunnilla maanantaina.
Nousevat kuljetuskustannukset siirtyvät tuotteiden hintoihin
Halla-ahon mukaan on sinänsä aivan perusteltua pyrkiä ohjaamaan ihmisiä julkisen liikenteen käyttäjiksi siellä, missä se on mahdollista.
-Suurten kaupunkien ulkopuolella polttoaineveron korotuksella ei kuitenkaan ole tällaista ohjaavaa vaikutusta. Se on pelkkää rahastusta, koska ihmisillä ei ole mahdollisuutta vähentää autoilua. Kun työmatkakustannukset kasvavat, se väistämättä vaikuttaa myös etäämpänä sijaitsevan työn vastaanottamisen mielekkyyteen, Halla-aho sanoo.
Hän muistuttaa, että polttoaineen hintaa koskevassa keskustelussa unohtuu usein se, että kyse ei ole vain lisälaskusta yksityisautoilijalle.
-Kotimaan tavaraliikenteestä melkein 90 prosenttia tapahtuu kumipyörillä, eikä tähän ole odotettavissa suuria muutoksia. Kun kuljetuskustannukset nousevat, ne heijastuvat myös kuljetettavien tuotteiden hintaan, jolloin meistä jokainen maksaa lisää. Tämä ei totisesti palvele suomalaista työtä ja yrittämistä eikä lisää kotitalouksien ostovoimaa. Yhden verosentin kustannusvaikutus tavaraliikenteeseen on 13 miljoonaa euroa.
Punavihreä politiikka kiusallista selitettävää keskustalle
Halla-aho sanoo, että etenkin keskustalle on ollut kiusallista selitellä punavihreää politiikkaa, joka osuu suoraan ja ennen kaikkea keskustan omaan perinteiseen äänestäjäkuntaan.
-Jopa ministeri Mika Lintilä on vakavalla naamalla selittänyt, että oikeastaan kyse ei edes ole veronkorotuksesta vaan jonkinlaisesta indeksitarkistuksesta, jolla pidetään huoli siitä, että polttoaineen hinta ei jää jälkeen yleisestä inflaatiosta. Tämä on niin surrealistinen selitys, että se pitäisi oikeastaan ripustaa Kiasman seinälle.
-Inflaatio on hintojen noususta johtuvaa rahan ostovoiman eli reaaliarvon heikkenemistä. Inflaatiota on se, että samalla rahamäärällä saa entistä vähemmän tuotteita tai palveluja. Kun polttoaineveroa nostetaan, polttoaineen hinta nousee, jolloin samalla rahamäärällä saa vähemmän polttoainetta.
Suomessa EU:n kolmanneksi korkein bensavero
Halla-aho huomauttaa, että jo ennen veronkorotusta bensiinivero oli Suomessa EU:n kolmanneksi korkein ja diesel-vero neljänneksi korkein.
-Näin siis maassa, jossa autoliikenteelle on pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen vuoksi harvinaisen vähän vaihtoehtoja. Suomalainen maksaa bensiinilitrastaan 70 prosenttia veroa. Rahat kipataan koronaelvytyksen nimissä Espanjaan, jossa vero on alle 50 prosenttia ja Puolaan, jossa se on alle 40 prosenttia. Tätä on eurooppalainen solidaarisuus.
Perussuomalainen linja on se, että Suomessa julkisen vallan tehtävä on puolustaa ja edistää suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.
-Kepulla pönkitetty punavihreä hallitus ei puolusta eikä edistä suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Ensi kevään kuntavaalit ovatkin loistava tilaisuus kertoa hallituspuolueille, että tällainen peli ei vetele. Kutsumme kaikki huolestuneet kansalaiset tekemään muutosta ensi huhtikuussa, Halla-aho sanoo.
Tuumaustunti 6.8.2020. Youtube. 30 min 45 sek.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Ruuhkamaksu on työssäkäyntivero

Hallitus kierteli kyselytunnilla – yksityisautoilun hinta kovassa nousussa

Polttoaineveron korottaminen on virhe – Ritva Elomaa: “Kohtuutonta, osuu äärimmäisen huonoon saumaan!”

Etelä-Euroopalle lahjarahaa – suomalaiselle autoilijalle ennätyksellinen polttoaineveron korotus

Halla-aho: Hallituksen prioriteetit vinksallaan – syytää miljardeja maailmalle, mutta laittaa suomalaisduunarit maksamaan maskinsa itse

Halla-aho: Köyhyys lisääntyy tietoisen politiikan seurauksena – kiilusilmäinen ilmastopolitiikka vie työpaikkoja

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”

PS-edustajat tyrmäävät Marinin ja demareiden haaveet 6-tuntisesta työpäivästä: ”Vähemmän työtunteja samalla palkalla? Elääköhän joku utopiassa?”

Tavion mielestä Suomessa tarvitaan aatteellinen ja taloudellinen ryhtiliike: ”Kuoliaaksi verottaminen ja valtiontalouden tuhoaminen on lopetettava ”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää