MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Politiikassa edessä paluu normaaliin päiväjärjestykseen – ”Perussuomalaisten keskeiset teemat tulevat silmille entistä vahvemmin poikkeusolojen jälkeen”
Perussuomalaisten kärkipaikka kannatuskyselyissä on tällä hetkellä vaihtunut kakkostilaan pääministeripuolue sdp:n taakse. Jussi Halla-aho kuitenkin muistuttaa, että gallupeista ei ole syytä innostua suuntaan tai toiseen. – Uskon pitkäjänteiseen tekemiseen. Meillä on tietyt teemat ja perusarvot, jotka erottavat meidät muista ja ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen. Uskon, että ihmiset kaipaavat päätöksentekijöiltä selkeyttä, pysyvyyttä, johdonmukaisuutta ja järkähtämättömyyttä, ja että ne palkitaan pitkällä tähtäyksellä myös gallupeissa ja vaaleissa.
Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa tänään puhunut puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että vaikka sdp alkoi nostaa kannatustaan joulukuussa, pääministerin vaihduttua Antti Rinteestä Sanna Mariniin, todella jyrkkä nousu alkoi vasta maaliskuussa poikkeustilan myötä.
– Sama ilmiö, pääministeripuolueen kannatuksen nousu, on nähty kaikkialla Euroopassa, oli hallitus sitten punainen, kuten Suomessa ja Ruotsissa, tai jonkun muun värinen, kuten Itävallassa, Saksassa ja Unkarissa, Halla-aho sanoo.
Puoluekannatus on nollasummapeliä
Halla-aho sanoo, että kun perussuomalaisten kannatus viime vuonna alkoi nousta, toimittajat eivät kovinkaan usein kysyneet häneltä kommenttia lukuihin.
– Mutta silloin, kun kysyivät, vastasin, että tapanani ei ole hihkua hyvillä lukemilla eikä murehtia huonoja. Puoluekannatus on suuressa määrin nollasummapeliä. Kun joku nousee, se tapahtuu jonkun muun kustannuksella. Oma nousu ei aina välttämättä johdu pelkästä omasta erinomaisuudesta, vaan se voi selittyä myös jonkun muun huonoudella. Ja vastaavasti omat laskut eivät välttämättä johdu siitä, että tekisi itse jotakin väärin, vaan niiden takana voivat olla myös jonkun toisen onnistumiset.
Vihreiden alamäki hyödyttää sdp:tä
Halla-aho arvioi, että Rinne demareiden johdossa varmasti auttoi perussuomalaisia viime vuonna. Vastaavasti Marinin varsin hyvät esiintymiskyvyt näkyvät sekä demareiden että perussuomalaisten kannatuksessa.
– Tilanne ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että äänestäjiä siirtyisi meiltä demareille. Pikemminkin Marin on onnistunut syömään vihreiden suosiota. Hän on riittävän punavihreä, ja toisaalta vihreiden toiminta hallituksessa on heikentänyt puolueen uskottavuutta.
– Perussuomalaisten kannatukseen on vaikuttanut ennen kaikkea siirtymä niin sanottuun katsomoon. Me profiloidumme tietyillä teemoilla, ja silloin, kun nämä teemat ovat laajasti esillä, epävarmat äänestäjät liittyvät joukkoomme. Sille vaihtoehdolle ja poliittiselle sisällölle, jota me tarjoamme, on kysyntää paljon enemmän kuin edes joulukuinen gallup-noteerauksemme, 24 %.
Syyt äänestää perussuomalaisia ovat edelleen olemassa
Halla-aho sanoo, että analysoimalla kannatuskyselytuloksia on aina mahdollista tunnistaa kehittämiskohteita ja parantaa omaa tekemistä ja viestintää. Gallupeista ei ole kuitenkaan syytä innostua suuntaan eikä toiseen.
– Itse uskon pitkäjänteiseen tekemiseen. Meillä on tietyt teemat ja perusarvot, jotka erottavat meidät muista ja ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen. Uskon, että ihmiset kaipaavat päätöksentekijöiltä selkeyttä, pysyvyyttä, johdonmukaisuutta ja järkähtämättömyyttä, ja että ne palkitaan pitkällä tähtäyksellä myös gallupeissa ja vaaleissa. Meidän keskeiset teemamme, ovat poikkeusoloissa väistyneet taka-alalle, mutta ne tulevat silmille entistä vahvemmin, kun palailemme normaaliin päiväjärjestykseen.
– Kohta kukaan ei enää puhu tautiketjujen jäljittämisestä, reagensseista tai R0-luvuista, vaan tapetille nousevat jälleen työpaikkojen säilyminen, verot, velkaantuminen, julkisten menojen priorisoiminen, asumisen ja liikkumisen hinta ja katujen ja koulujen turvallisuus. Ne ovat meidän ydinaluettamme. Me ajattelemme niistä toisin kuin muut, ja ne ovat syitä äänestää perussuomalaisia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perusarvot gallupit asuminen ja liikkuminen julkiset menot työpaikat suomalaiset Sanna Marin Antti Rinne Puoluevaltuusto Turvallisuus kannatus vihreät perussuomalaiset SDP hallitus Jussi Halla-aho verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Hallitus salaa 750 miljardin euron asiapaperit kansalta
Perussuomalaiset: Suomen itsenäinen budjettivalta uhattuna
Koronan varjolla lisää maahanmuuton kustannuksia – vain perussuomalaiset vastustavat
Hallitus siunasi valtavan europaketin jatkon suuressa valiokunnassa – PS vastusti
Juvonen: Velanotolla ei tule ostaa vaaligallupeja tai vaalivoittoja
PS: EU:n ilmastolaki menossa läpi – erityisesti metsäteollisuus vaarassa
Perussuomalaisilta ei voi lypsää myönnytyksiä painostamalla
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää