Halla-aho: Poliittisessa keskustelussa monet teemat menevät ihmisillä tunteisiin ja ihon alle – “Maahanmuutto on usein se sokea piste, jossa loogiset argumentit eivät enää päde”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho puhui tv-haastattelussa sananvapauden merkityksestä, cancel-kulttuurista, uhripääomasta sekä väistämättömistä reaktioista, jotka seuraavat kiellettyjen aiheiden nostamisesta poliittiseen keskusteluun.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kertoi eilen Alfa-TV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa, että aikoinaan tullessaan politiikkaan hänen oli vaikea kuvitella, miksi poliittisessa keskustelussa niin monet teemat ja keskusteluaiheet menevät ihmisillä tunteisiin ja ihon alle.
Halla-ahon mukaan useiden ihmisten kanssa on mahdollista keskustella lähes mistä tahansa aiheesta, mutta poikkeuksena maahanmuutto on usein se ”sokea piste”, jossa loogiset argumentit eivät enää päde.
– Jonkin verran maahanmuuttokeskustelussa on toki menty eteenpäin. Edelleen näkee silti paljon lehtien pääkirjoituksia ja kolumneja, jotka on kirjoitettu ikään kuin ”suvakkinäkökulmasta”, ja ne olisi siten voitu yhtä hyvin kirjoittaa 10-15 vuotta sitten. Keskustelun suhteen Suomessa ei ole vielä tapahtunut samanlaista vallankumousta kuin esimerkiksi Ruotsissa tai muissa pohjoismaissa, joissa keskustelun sävy on muuttunut täysin, varsinkin vuoden 2015 tapahtumien jälkeen, Halla-aho sanoo.
Halla-aho toteaa, että maahanmuutto on poliittisena teemana edelleen tabu, eli kiellettynä pidetty keskustelunaihe. Sen rinnalle on nykyään tullut muitakin aiheita, joita Halla-aho vertaa ”pyhään lehmään”.
– Nykyään seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset tuntuvat aiheuttavan samalaisia reaktioita. Ne ovat ikäviä, ja herättävät tavallisissa ihmisissä ärtymystä. Itse en kuitenkaan pidä näitä ilmiöitä yhtä vaarallisina, koska kaikki hulluudet menevät aina ohi.
Liberaaleiksi itseään kutsuvat harvoin ovat liberaaleja
Halla-ahon mukaan pyhänä lehmänä maahanmuutto on kuitenkin huomattavasti vaarallisempi aihe, koska se johtaa politiikkaan, jonka aiheuttamat vahingot ovat pysyviä ja vaikeita korjata.
Halla-aho toteaa myös, että kiellettyjen tabuaiheiden nostaminen poliittiseen keskusteluun on edelleen hankalaa.
– Ei ole olemassa sellaista tapaa esittää tiukkaa ja kansallismielistä maahanmuuttopolitiikkaa, joka saisi hyväksynnän niiltä, jotka ovat samasta aiheesta vahvaa eri mieltä ideologisista syistä.
– Meillä perussuomalaisilla on varmasti kehitettävää omassa viestinnässämme ja ilmaisussamme. Pyrimmekin tekemään sitä jatkuvasti paremmin, jotta meidän kanssamme samalla tavalla ajattelevien kynnys äänestää perussuomalaisia ei muodostuisi tarpeettoman korkeaksi, Halla-aho sanoo.
Hän jatkaa, että pelkästään ideologisen tabun rikkominen kuitenkin yleensä johtaa vihamieliseen reaktioon punavihreässä mediassa, täysin riippumatta siitä, miten asia on ilmaistu.
– Tutkimusten mukaan suuri osa toimittajista on punavihreitä puoluepoliittisessa merkityksessä. On vaikea sanoa, mikä olisi nimeltään se arvokokonaisuus, mitä perussuomalaiset edustaa. Sama ongelma pätee kuitenkin myös vastakkaiseen laitaan. Itse kutsun sitä mieluummin punavihreäksi kuin arvoliberaaliksi. Ne, jotka nykyään kutsuvat itseään liberaaliksi, ovat tyypillisesti kaikkea muuta kuin liberaaleja.
Sensuurilainsäädäntö iskee lopulta omiin luojiinsa
Halla-aho on usein korostanut sananvapauden merkitystä perusoikeutena. Perussuomalaiset puolueena on usein esittänyt sananvapautta rajoittavan lainsäädännön korjaamista.
Kuitenkin nykyisin eri yhteyksissä vaaditaan usein sananvapauteen kohdistuvia rajoituksia. Esimerkiksi hallituspuolue vihreät ovat esittäneet ”vihapuheen” torjuntaan tähtäävää tiukkaa lainsäädäntöä, vaikka monelle on epäselvää, mitä vihapuheella edes tarkoitetaan.
Halla-aho sanoo olevansa huolissaan siitä, miten kevyesti monet ihmiset nykyään suhtautuvat sananvapauden rajoituksiin silloin kun rajoitukset eivät suoraan rajoita heidän oikeuttaan ilmaista mielipiteitään.
– Sensuurilainsäädännöstä muodostuu helposti Frankensteinin hirviö, joka lopulta myös iskee omiin luojiinsa. Tällaiset lait ovat kaikkien vallanpitäjien käytössä, ja poliittiset suhdanteet voivat jonain päivänä muuttua. Sen takia kaikkien olisi syytä puolustaa sananvapautta myös silloin, kun se ei satu henkilökohtaisesti suojelemaan omia mielipiteitä.
Lakien tulisi olla selkeitä ja yksiselitteisiä
Halla-aho nostaa esille myös, että lakien tulisi olla mahdollisimman selkeitä ja yksiselitteisiä.
Sananvapauden rajoittamisen kannalta ongelmaksi on usein nähty varsinkin epäselvästi muotoiltu rikoslain perusmuotoinen säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
– Lain kirjain on voimakkaasti rajoittava, koska rikolliseksi teoksi on rajattu myös loukkaava puhe, jossa solvataan tai panetellaan jotakuta ilman että sanoja olisi määritelty. Kyse on myös siitä, miten lainkohtaa tulkitaan. Sanoisin, että valtakunnansyyttäjä (Raija Toiviainen), jolla on yksinoikeus ja velvollisuus nostaa syytteitä kiihottamisrikoksesta, niin hänellä on lähtenyt pahasti laukalle. En epäröi sanoa ääneen tätä kaikkien näkemää tosiasiaa, Halla-aho sanoo.
Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei suojele yksinomaan vähemmistöryhmiä, vaan lain säännöksessä on mainittu myös esimerkiksi vakaumukselliset tai niihin rinnastettavat ryhmät. Halla-aho katsoo, että kyseinen rikoslain pykälä, samoin kuin laki uskonrauhan rikkomisesta kuitenkin suojelee lähinnä tiettyjä etnisiä ryhmiä ja uskontoja
– Ne johtavat siihen, että ihmiset ovat taustastaan riippuen eriarvoisessa asemassa ja nauttivat eri asteista lain suojaa. Mielestäni tilanne on sietämätön länsimaisen liberaalin oikeusvaltion näkökulmasta.
Identiteettipolitiikka kulttuurivallankumouksen ytimessä
Halla-aho nosti uudestaan esille myös kuukausi aiemmin pitämänsä puheen teemat, jossa hän tarkasteli yhteiskunnan kulttuurivallankumousta, johon liittyy vahvasti identiteettipolitiikka sekä kulttuurisodat.
– Samanlaisia piirteitä oli aikoinaan Kiinan kulttuurivallankumouksessa tai vaikka Talibanien valtaannoususta Afganistanissa. Vuosituhannen taitteessa kauhisteltiin sitä, että talibanit räjäyttivät vanhan buddha-patsaan Afganistanissa, koska patsas koettiin loukkaavaksi ja se ei sopeutunut senhetkiseen vallitsevaan ääri-ideologiaan.
– Olen miettinyt eroaako tästä periaatteellisella tasolla se, että länsimaissa nykyään kaadetaan historiallisten henkilöiden patsaita. Tai pyritään kirjoittamaan uusiksi vuosisatoja sitten kirjoitettuja kirjoja koska ne eivät vastaa tämän päivän standardeja, Halla-aho sanoo.
Uhrius on haluttua pääomaa
Kulttuurivallankumoukseen liittyy myös nykyisin selvästi havaittavissa oleva pöyristymisen ja loukkaantumisen kulttuuri. Halla-ahon mukaan merkittävä syy tilanteeseen on se, että länsimaissa on takana pitkä hyvinvoinnin jakso.
– Kun ratkottavana ei enää ole oikeita ongelmia, niin ihmisluonto alkaa keksiä ongelmia. Vaikka sitten ihmisten sukupuolesta tai siitä, saako suomalaisia kutsua suomalaiseksi.
– Toisaalta on myös niin, että uhrius on tänä päivänä haluttua pääomaa. Monet nykyään mielellään kokevat kuuluvansa johonkin syrjittyyn uhrikategoriaan, koska sillä saa pelimerkkejä ja puheaikaa. Nykyajan intersektionaalinen ajattelu nimenomaan rakentaa kastijärjestelmää, jossa ihmisen oikeus puhua ja toisaalta eräät väistämisvelvollisuudet määrittyvät sen mukaan, millaisia, lähinnä syntymässä saatuja ominaisuuksia ihmisillä on. Esimerkiksi etninen tausta, sukupuolinen suuntautuminen ja niin edelleen. Tällöin ihmistä ei enää arvioida yksilönä, vaan ryhmän edustajana.
Cancel-kulttuuri perustuu ilmiantoihin
Kulttuurivallankumoukseen liittyy myös niin sanottu cancelointi eli joukkoistettu maalittaminen ja nettivainoaminen, jolla pyritään saamaan kohteen työpaikka, virka, maine, ystävyyssuhteet ja/tai perhe-elämä ”peruutettua”. Tarkoitus on siis tuhota ihmisen työura, elanto ja ihmissuhteet.
Viimeksi canceloinnin kohteeksi joutui urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori, joka sai kimppuunsa vasemmistopoliitikkoja, toimittajia ja aktivisteja sen jälkeen, kun Valavuori paheksui mieheksi syntyneiden transurheilijoiden osallistumista urheiluun naisten sarjoissa.
– Cancel-kulttuuri perustuu ilmiantoihin. Se muistuttaa satojen vuosien takaisia noitavainoja. Nykyään ihmisten fyysinen tuhoaminen ei kuitenkaan ole enää samalla tavalla muodikasta, vaan sen sijaan nykyään keskitytään tuhoamaan sosiaaliset suhteet ja työmahdollisuudet, Halla-aho arvioi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- punavihreä media Aleksi Valavuori uhriutuminen cancel-kulttuuri Raija Toiviainen julkiset menot lainsäädäntö Identiteettipolitiikka Liberaalit kustannukset sukupuoli Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Sananvapaus perussuomalaiset talous Jussi Halla-aho maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten puoluejohto tyrmää väitteet työvoimapulasta ja työperäisen maahanmuuton tarpeesta: ”Suomesta löytyy aina työntekijöitä, jos palkka on kohdallaan”
Perussuomalaiset: Työn perässä Suomeen muuttaville 3 000 euron vähimmäispalkkaraja kuukaudessa, humanitaarinen maahanmuutto lopetettava kokonaan ja ulkomaalaisille opiskelijoille lukukausimaksut
Rantanen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta: ”Marinin hallitus nostaa kehitysapua ja leikkaa poliisilta”
Kehitysavun miljardikuluista ei vieläkään saa puhua Ylellä – juontaja lopetti heti keskustelun ja vaihtoi puheenaihetta, kun Halla-aho esitti kehitysapuleikkauksia
Purra tyrmää sisäministeri Ohisalon esityksen: Muutaman sadan ihmisen pyörittely pakolaiskiintiössä on tekopyhää itsekorostusta
Rantanen: ”Olisiko aika lopettaa se päänsä hakkaaminen kehitysmaiden puihin?”
Purra: Afganistanin tytöt ja naiset olivat heikossa asemassa jo ennen Talibania – afgaanimiesten asenteet tai kulttuuriset piirteet eivät poistu asuinmaata vaihtamalla
Reijonen: Terroristien ja Talebanin jäsenten Suomeen pääsy on estettävä
Ulkomaalaistaustaisten jälkeläisillä huikea yliedustus Ruotsin rikostilastoissa: törkeä väkivalta, murhat, tapot ja raiskaukset korostuvat uudessa selvityksessä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää