

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Poliitikkojen keskuudessa on kehittynyt uhriutumiskulttuuri, jossa mikä tahansa omaan toimintaan kohdistuva kritiikki tulkitaan epäasialliseksi
Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Jani Mäkelä toppuuttelevat väitteitä poliitikkoihin kohdistuvasta informaatiovaikuttamisesta. – Avautumisia tehneet kansanedustajat ovat todennäköisesti vain kokeneet kansalaispalautteen EU-elvytyspaketista kiusalliseksi, Mäkelä toteaa.
Ex-ministeri, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vihjasi huhtikuussa sosiaalisen median kanavillaan, että EU-elvytyspaketista kansanedustajille seurannut palautetulva olisi informaatiovaikuttamista. Grahn-Laasonen myös kuvasi saamaansa palautetta ”masinoiduksi vyörytykseksi”.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuitenkin sanoo, että poliitikkojen keskuudessa on kehittynyt uhriutumiskulttuuri, jossa mikä tahansa omaan toimintaan kohdistuva kritiikki tulkitaan epäasialliseksi hyökkäykseksi
– Kansalaisilta tulee tällä hetkellä paljon palautetta EU-elvytyspakettiin liittyen. Ne, jotka kannattavat pakettia varmaankin kokevat sen häiritseväksi. Nähdäkseni tämä palauteryöppy ei kuitenkaan eroa mitenkään palautetulvasta, jota on nähty esimerkiksi kansalaisaloitteiden yhteydessä aiempina vuosina.
Halla-aho sanoo, että palaute täytyy vain hyväksyä osaksi poliitikkona toimimista.
– Ne, jotka joutuvat kantamaan päätösten seuraukset yleensä myös ottavat yhteyttä päätöksen tekijöihin.
Palautetta tulee aina paljon
Kansanedustaja Jani Mäkelä toteaa, että palautetta tulee aina paljon, liittyen moniin erilaisiin edessä oleviin päätöksiin.
– Esimerkiksi sähkötupakasta, turkistarhauksesta sekä vene- ja moottoripyöräverosta tuli aikanaan hyvinkin paljon palautetta. En siis näe palautteen määrää mitenkään poikkeuksellisena. Pidänkin melko tarkoitushakuisena tämän palautteen leimaamista trollaamiseksi tai informaatiovaikuttamiseksi.
Mäkelä huomauttaa, että koronarajoitusten vuoksi ihmisillä on tällä hetkellä vaikeuksia jopa osallistua mielenosoituksiin kaduilla.
– Millä tavalla kansalaisten pitäisi ilmaista näkemyksensä elvytyspaketista, jos he eivät voi edes lähettää sähköpostia kansanedustajille ilman, että heidät leimataan ulkomaan agenteiksi?
Suomalaiset jakautuneet elvytyspaketin suhteen
Mäkelä arvioi, että avautumisia tehneet kansanedustajat ovat todennäköisesti vain kokeneet kansalaispalautteen EU-elvytyspaketista kiusalliseksi.
– Pahimmassa tapauksessa voi olla jopa niin, että kyseiset kansanedustajat eivät edes ymmärrä elvytyspaketin vakavia vaikutuksia, eivätkä tiedä, mitä ovat tekemässä. Ihmiset kyllä ymmärtävät, mistä oikein on kyse.
Mäkelä huomauttaa, että tutkimusten mukaan suomalaiset ovat vahvasti jakautuneet kahteen leiriin elvytyspaketin suhteen.
– Useat kymmenet prosentit äänestäjistä vastustavat pakettia. Sehän tarkoittaa satoja tuhansia ihmisiä. Kyllä siitä joukosta varmaan muutama kymmenen sähköpostia irtoaa ilman trollaustakin.
Perussuomalaiset kannattaa kansanäänestystä
Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi elvytyspaketista. Perustuslakivaliokunnan mietinnössä valiokunnan enemmistö esittää kansalaisaloitteen hylkäämistä, mutta valiokunnan perussuomalaiset jättivät mietintöön vastalauseen, jossa he esittävät kansalaisaloitteen hyväksymistä.
Perussuomalaisten vastalausetta käsiteltäneen eduskunnassa huomenna tiistaina, jolloin siitä myös äänestetään.
Halla-aho huomauttaa, että vaikka EU:ssa on harjoitettu aiemminkin tulonsiirtoja, elvytyspaketti kuitenkin muuttaa niin merkittävästi EU:n luonnetta, että EU ei olisi enää sama unioni, johon suomalaiset aikoinaan päättivät kansanäänestyksellä liittyä.
– Siinä mielessä elvytyspaketille olisi hyvä hakea niin vahva mandaatti kuin mahdollista. Perussuomalaiset pitää neuvoa-antavaa kansanäänestystä perusteltuna. Kansalaiset eivät vuoden 2019 eduskuntavaaleissa tienneet, että tällainen ratkaisu tulisi tehtäväksi, eikä äänestäjillä ollut mahdollista ottaa kantaa elvytyspakettiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-tukipaketti uhriutuminen palaute leimaaminen äänestäjät veronmaksajat kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen Jani Mäkelä perussuomalaiset kansalaisaloite hallitus Jussi Halla-aho Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Miksi hallitus kieltäytyy kertomasta eduskunnalle, kuka EU:sta esitti Suomelle uhkauksia ennennäkemättömistä seurauksista, jos elvytyspaketti ei mene läpi?

Perussuomalaiset moittii hallitusta puuttuvista työllisyystoimista sekä kyvyttömyydestä priorisoida ja karsia julkisia menoja: ”Velkaantuva Suomi ei voi jatkaa rahan kippaamista maailmanparantamiseen”

Eduskunta äänestää tällä viikolla 750 miljardin EU-elvytyspaketista, perussuomalaiset pyrkii kaatamaan paketin – Mäkelä: ”Nyt on aika puhaltaa peli poikki ja sanoa, että tämä ei käy”

EU muuttumassa tulonsiirtounioniksi, samaan aikaan mukaan pyrkii useita köyhiä maita – talousprofessori Virén varoittaa: ”Suomelle ei tässä kuviossa jää muuta kuin rippeitä”

Keskusta ja vasemmisto sekä hallituksen tueksi rynnännyt kokoomus ylistivät vuorotellen EU-elvytyspakettia Ylellä – perussuomalaiset muistutti ikävistä tosiasioista – ”Talouskurilla on pyyhitty pöytää”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää