IS kuvakaappaus
Halla-aho pohdiskelee kirjoituksessaan eutanasian sallimisen mahdollisuutta
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kirjoittaa verkkosivuillaan armokuolema-asiasta. Kirjoituksessa viitataan 3-vuotiaan Eino-pojan murheelliseen kohtaloon, josta IS uutisoi 2016.
Halla-aho jakaisi keskustelun vähintään kahteen ala-aiheeseen.
– Ensimmäinen on avustettu itsemurha, jossa henkilö itse kykenee selkeästi ilmaisemaan haluavansa kuolla ja haluavansa siihen ulkoista apua. Toinen on esimerkiksi aivokuolleen henkilön kuoleman edistäminen aktiivisin toimenpitein, jolloin päätöksen tekee joku muu kuin henkilö itse.
Ensimmäinen tapaus on Halla-ahon mukaan selkeämpi. Itsemurhaa tai sen yritystä ei katsota Suomessa rikokseksi.
– Koska itsemurha tunnustetaan osaksi ihmisen vapautta, avustetun itsemurhan kieltäminen asettaa eriarvoiseen asemaan ne, jotka kykenevät surmaamaan itsensä, ja ne, jotka eivät kykene. Epätasa-arvoa korostaa se, että ne, jotka kipeimmin haluaisivat jouduttaa kuolemaansa esimerkiksi parantumattoman sairauden ja kovien kipujen vuoksi, ovat tyypillisesti tilanteessa (letkuissa, vuoteenomana), jossa itsemurhan tekeminen on vaikeaa tai mahdotonta.
Halla-ahon mukaan olisi inhimillisempää, että henkilö, joka haluaa kuolla, voisi tehdä sen arvokkaasti ja suunnitellusti.
– Avustetussa itsemurhassa keskeinen kysymys on mielestäni se, että asianosaisen henkilön oma ja vakaa tahto pystytään luotettavalla tavalla varmistamaan. Tämä on kuitenkin pelkkä järjestelykysymys.
Toinen tapaus, jonkun toisen päättämä kuoleman jouduttaminen, on Halla-ahon mukaan vaikeampi ja herättää varmasti enemmän kiihkomieltä.
– Kehotan kaikkia, ihan jokaista, lukemaan Johanna Ervastin kirjoittaman kirjan “Jäähyväiset Einolle”. Se on ollut oman elämäni kuluttavin lukukokemus, mutta se antoi paljon eväitä tämänkin aiheen pohtimiseen. Suosittelen myös Harri Seppälän aiheeseen liittyviä puheenvuoroja, jotka löytyvät googlettamalla.
Harri Seppälä on Eino-pojan isä.
– Ihmisen elämä ja kuolema ovat liian tärkeitä asioita, että ne voisi jättää poliitikkojen moraaliposeerauksen tai uskonnollisten pakkomielteiden panttivangiksi, Halla-aho lopettaa kirjoituksensa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää