LEHTIKUVA
Halla-aho Petteri Orpolle eurovaalitentissä: ”Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, joka äänekkäästi vaati viisumivapautta Venäjän kanssa?”
Helsingin Sanomien eurovaalitentissä kokoomuspomo Petteri Orpo oli unohtanut puolueensa lähentymispyrkimykset Venäjään.
Helsingin Sanomat oli kutsunut puoluejohtajat tiistaina keskustelemaan eurovaaleista. Keskustelussa esille nousi myös Venäjä, jolloin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toisti perussuomalaisten Venäjä-kannan.
– Toisin kuin muilla puolueilla, meillä aina ollut selkeä linja Venäjän johdon tekemisiin. Perussuomalaisilla ei ole asiassa mitään hävettävää, Halla-aho sanoi, ja nosti esille kokoomuksen veljeilyn venäläisten kanssa.
– Kokoomus oli innokkaasti kannattamassa viisumivapautta Venäjän kanssa aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen asti, Halla-aho muistutti.
Lipponen ja Rinne myös kokoomuksen linjoilla
Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mielestä Halla-aho oli väärässä.
– Halla-ahon viisumiviittaus ei pidä paikkaansa. Kokoomus ei ole kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa. Se ei ole ollut milloinkaan kokoomuksen linja, Orpo sanoi.
Halla-aho joutui selventämään asioita Orpolle.
– En tiedä, oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, mutta hän vaati hyvin äänekkäästi viisumivapauden kiirehtimistä Venäjän kanssa. Samoin Paavo Lipponen demareista, ja Antti Rinne vielä maaliskuussa 2014 vaati viisumivapautta Venäjän kanssa, kun Ukrainassa jo tapahtui, Halla-aho sanoi.
Kokoomus halusi edistää vapaata liikkumista
Orpo oli sopivasti unohtanut, että toukokuussa 2008 silloinen ulkoministeri Stubb ilmoitti haluavansa madaltaa rajoja Venäjän suuntaan. STT:n haastattelussa Stubb sanoi, että Suomen pitäisi harkita uudelleen jarruttavaa suhtautumista Venäjän viisumivapauteen.
Stubbin mielestä viisumivapaus edistäisi Venäjän demokratiakehitystä.
– Ainoastaan rajoja madaltamalla ja vapaata liikkumista edistämällä saadaan poistettua ennakkoluuloja, Stubb sanoo haastattelussa.
Stubb kehuu Venäjän ulkoministeriä ystäväkseen
Varmemmaksi vakuudeksi Stubb julkaisi vielä kymmenen vuotta myöhemmin, lokakuussa 2018 Twitterissä kuvan, jossa hän poseeraa kaverillisesti hymyillen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.
– Maailma on pieni paikka. Törmäsin Minskissä vanhaan ystävääni ja kollegaani Sergei Lavroviin. Emme ole aina kaikesta samaa mieltä, mutta hän on eräs ammattimaisimmista ja kokeneimmista ulkoministereistä, joita olen tavannut, Stubb hehkuttaa.
Venäjä miehittää laittomasti Krimin niemimaata ja kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän toimet. EU on asettanut Venäjälle talouspakotteita toiminnan johdosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rajapolitiikka puheenjohtajatentti Sergei Lavrov Petteri Orpo Paavo Lipponen Alexander Stubb Antti Rinne Krim Viisumivapaus Venäjä perussuomalaiset SDP Eurovaalit Jussi Halla-aho Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Medialla liiraa jälleen hivenen – eurovaaliehdokas Olli Kotro: “En ole esittänyt viisumivapautta Suomen ja Venäjän välille”
Antti Rinteen suunnitelmat: Viisumivapaus Venäjän kanssa ja venäjän kielen opetusta lisättävä Suomessa
Eurovaaliehdokas Karri Ollila perää reilun kaupan sääntöjä myös suomalaisille viljelijöille
Koskenkylä: kansallismieliset puolueet kohti suurta vaalivoittoa Euroopan parlamentin vaaleissa keväällä
Antikainen: Varo federalistien vaalivaikuttamista – “Sinua yritetään huijata”
Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää