

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Perussuomalaiset jatkavat vaaleihin valmistautumista, päättivät muut puolueet ajankohdasta mitä hyvänsä – ”Kuntien ja valtion tehtävä on puolustaa suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta”
Koronan vuoksi suomalaiset ovat eläneet jo vuoden ajan epänormaalissa tilanteessa, millä on useita erilaisia vaikutuksia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nostaa uutena näkökulmana ja huolenaiheena esille polarisaation ja yhteiskunnallisen jännitteen, jota pitkittyvä epänormaali tila synnyttää.
Koronaviruksen torjunnan osalta myös viestintä on ollut erittäin sekavaa eri viranomaisten ja poliitikkojen välillä. Varsinkin on kritisoitu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekavaa viestintää. Jussi Halla-aho kehottaakin hallitusta ja viranomaistahoja terävöittämään toimintaansa ja muutenkin ryhdistäytymään.
– Kaikki ihmiset eivät kestä kovin hyvin jatkuvaa epävarmuutta ja epäselvyyksiä, vaan kaipaavat selkeitä totuuksia joihin uskoa, Halla-aho sanoi maanantaina Tuumaustunnilla.
– Jos päätöksenteko näyttää sekoilulta ja viestintä on heikkoa, ihmiset alkavat etsiä vastauksia ja totuuksia itse. Asiaa ei auta se, että kysymysten esittäjät leimataan salaliittohörhöiksi tai epäluulon kylväjiksi. Parempi vaihtoehto aina on vain vastata kansalaisten kysymyksiin ymmärrettävällä tavalla.
Kansa ei ole asioista yhtä mieltä
Puolueen puheenjohtajana Halla-aholle tulee runsaasti yhteydenottoja kansalaisilta. Viesteissä usein kysellään, miksei puolue ota selkeää kantaa johonkin tiettyyn kysymykseen, vaikka kansa olisi sitä tai tätä mieltä.
Halla-aho toteaa, että moni ei useinkaan ajattele sitä, että kansa ei ole asioista yhtä mieltä.
– Yksi on sitä mieltä, että yhteiskunta on suljettava kokonaan, koulut ja kaupat on pantava kiinni. Toinen kokee että on luotettava ihmisten omaan vastuullisuuteen ja pidettävä kaikki yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Kolmas taas pitää koronaa turhana hysteriana tai jopoa huijauksena ja rokotteita ja maskeja juonena ihmisten orjuuttamiseksi.
– Kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että heidän kansanedustajansa ja puolueensa pitäisi ajaa juuri heidän koronalinjaansa. On kuitenkin ilmeistä, että me emme voi täyttää kaikkia keskenään ristiriitaisia toiveita ja vaatimuksia vaikka olisimme jukebox, joka soittaa sitä mitä pyydetään.
Asiantuntijatkin voivat olla eri mieltä
Jussi Halla-aho on itse koulutukseltaan tutkija.
– Tiedän siis itse jotain tosiasioiden ja tulkintojen olemuksesta ja tieteellisen tiedon luonteesta. En ymmärrä virologiasta enkä epidemiologiasta kovinkaan paljon, ja mikä tärkeintä: ymmärrän sen, että en ymmärrä. Ymmärrän osaamiseni rajat. Voin toki hyvin lukea numeroita, graafeja ja käppyröitä, siis faktoja internetistä, mutta minulla ei ole koulutusta eikä osaamista niiden tieteellisesti pätevään tulkintaan. Siksi tilannetta hahmottaessani ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuunnella niitä, joilla viran ja koulutuksen puolesta on velvollisuus ymmärtää ja tietää.
Tosin, joskus asiantuntijatkin ovat keskenään eri mieltä ja joskus jopa erehtyvät.
– Tieteellinen tieto on sellaista, että se korjaa itseään erehdysten kautta. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että eksakteissa luonnontieteissä tieteelliset tulkinnat ja arviot ovat todennäköisemmin oikeita kuin maallikkotulkinnat ja siksi parempia ohjenuoria poliittiseen päätöksentekoon, Halla-aho sanoo.
Katse suurissa kysymyksissä myös kriisin keskellä
Halla-aho korostaa, että perussuomalaiset ei ole koronapuolue, eivätkä perussuomalaiset aja politiikassa jotain tiettyä koronalinjaa
– Me emme ole korona-asiantuntijoita, eikä meillä ole eväitä kiistellä luonnontieteilijöiden kanssa luonnontieteellisistä kysymyksistä. Meidän tehtävämme kuitenkin on tehdä saatavilla olevan tiedon pohjalta arvovalintoja ja poliittisia päätöksiä. Esimerkiksi päätöksiä siitä, onko parempi sulkea valtakunnan rajat vai yhteiskunta. Kumpi on tärkeämpää: ulkomaalaisen oikeus tuoda esteettä tautia maahan vai suomalaisten oikeus käydä koulua, harjoittaa elinkeinoa, tehdä töitä.
Ongelmat ja uhat, joita perussuomalaiset haluavat torjua ja ratkaista, samoin tavoitteet joita perussuomalaiset haluavat edistää, olivat olemassa jo ennen koronaa ja ne ovat olemassa myös koronan jälkeen.
– Katse on siis pidettävä suurissa kysymyksissä myös kriisin keskellä. Vaikka poikkeustila kiristää kaikkien hermoja, meidän on oltava yhtä koronaa vahvempi puolue ja koronaa vahvempi yhteiskunta.
PS-teemat ajankohtaisempia kuin koskaan
Halla-aho korostaa, että perussuomalaiset on vastuullinen ja kansallismielinen vaihtoehto kaikille muille. Perussuomalaisten teemat eivät liity koronaan, mutta koronan vuoksi ne ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.
Halla-aho myös vakuuttaa, että perussuomalaiset jatkavat vaaleihin valmistautumista, päättivät muut puolueet niiden ajankohdasta mitä hyvänsä.
– Perussuomalaisille kuntien ja valtion tehtävä on puolustaa suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. me kannatamme maltillista verotusta, turhien menojen leikkaamista ja sitä, että ihmiset voivat asua, työskennellä ja yrittää kaikkialla Suomessa.
Ihmiset haluavat tulla toimeen työllään
Halla-aho myöntää, että koska alueelliset olot Suomessa vaihtelevat suuresti ja elinkeinorakenne on erilainen eri puolilla maata, valtakunnan sisäisiä tulonsiirtoja edelleen tarvitaan, jotta voidaan turvata realistinen mahdollisuus kaikille asua missä tahansa Suomessa.
– Samaan aikaan pitää tietysti pyrkiä siihen, että kaikkialla Suomessa on mahdollisuus harjoittaa tuottavaa toimintaa, kuten yritystoimintaa. Sen ympärille sitten syntyy elinkeino- ja palvelualan työpaikkoja. Ennen kaikkea ihmiset haluavat kuitenkin tulla itse omalla työllään toimeen. Samalla oleellista on, että kunnat pystyvät rahoittamaan mahdollisimman suuren osan omista menoistaan verotuloilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yritystoiminta vaalien siirtäminen Koronasulku koronatartunnat menoleikkaukset päätöksenteko hyvinvointi suomalaiset tulonsiirrot Rajavalvonta Kuntavaalit Luottamus Kunnat koulu perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho työllisyys Asuminen verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkynen julkaisi paljonpuhuvan kuvan – “Pähkähulluista luvuista tehtiin tekosyy kuntavaalien siirrolle”

Halla-aho kysyy oikeusministeri Henrikssonilta: “Mikä on epidemiologinen perustelu sille, että myös ehdokaslistojen jättöaikaa ollaan pidentämässä?”

Grönroos: Ei ole esitetty mitään järkevää syytä kuntavaalien siirtämiseen – ”Suomen viranomaisilla ollut vuosi aikaa valmistautua”

Juvonen: Miksi vaalit pitää siirtää, mutta bussissa saa matkustaa ilman maskia?

Kuntavaalit siirtyvät, epäonnistuneen oikeusministerin toiminta nostattaa rajua kritiikkiä – “Vaalien turvallinen järjestäminen sitten jäikin vähän puolitiehen”

Orpo jyrisi vain neljä päivää sitten: “Vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää