Halla-aho: Parasta sosiaaliturvapolitiikkaa on se, että ihmisillä on töitä, eivätkä he tarvitse tulonsiirtoja
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suhtautuu epäilevästi kattavaan perustuloon. – Kun puhutaan kannustavasta sosiaaliturvasta, on hyvin vaikea löytää balanssia, jossa sosiaaliturva takaisi sellaisen elintason, jota me pidämme perusoikeutena ja joka samanaikaisesti kannustaisi menemään töihin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sai vastata toimeentuloturvaan ja sosiaalipolitiikkaan liittyviin kysymyksiin puheenjohtajan kyselytunnilla.
Hallituksella on meneillään työttömyysturvaan liittyvä perustulokokeilu. Mitä mieltä perussuomalaiset on perustulokokeilusta ja minkälaista mallia puolue kannattaa?
– Perustuloa on kokeiltu aiemmin ainakin Alankomaissa. Arvioiden mukaan sellainen perustulon malli, joka ei heikentäisi heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden asemaa, tulisi kuitenkin niin kalliiksi, että millään yhteiskunnalla ei ole siihen varaa. Sosiaaliturvassa on se sisäänrakennettu ongelma, että jos ajatellaan, kuinka menneinä aikoina ihmiset ovat käyneet töissä saadakseen itselleen ruokaa ja asunnon, niin jossain vaiheessa ruuasta ja asunnosta on tullut perusoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille.
– Sosiaaliturva on ymmärrettävä ajatus. On mukavampaa elää yhteiskunnassa, jossa kaikilla on asunto ja ruokaa. Mutta sosiaaliturva itsessään on samalla ”epäkannuste” mennä töihin. Totta kai suurin osa haluaa tehdä töitä, mutta kun puhutaan kannustavasta sosiaaliturvasta, on hyvin vaikea löytää sellaista balanssia, jossa sosiaaliturva takaisi sellaisen elintason, jota me pidämme perusoikeutena ja joka samanaikaisesti myös kannustaisi menemään töihin.
Tukiärjestelmästä hyötyvät ne, jotka sen tuntevat
Halla-ahon mielestä perustulon taustalla on silti se hyvä ajatus, että tukijärjestelmää pitäisi yksinkertaistaa, koska tukimuotoja on niin paljon. Monen ihmisen toimeentulo muodostuu useista lähteistä tulevista tulonsiirroista.
– Tämä tilanne hyödyttää niitä, jotka tuntevat järjestelmän tai joita talutetaan hyödyntämään sitä. Kun taas ihminen, joka ei tunne oikeuksiaan eikä tätä järjestelmää, on epätasa-arvoisessa asemassa. Näin ei pitäisi olla.
Hallituksen perustulokokeilussa satunnaisotannalla valituille henkilöille maksetaan kahden vuoden ajan perustuloa 560 euroa kuukaudessa. Halla-ahon mielestä järjestely on liian kallis, eikä yhteiskunnalla ole pitkällä tähtäimellä siihen varaa.
– Sosiaaliturvajärjestelmää katetaan julkisella rahalla, jota saadaan verottamalla työtä ja yrittämistä. Siitä muodostuu helposti noidankehä, jossa työllistämisen ja työllistymisen edellytykset joudutaan tekemään aina vaan heikommiksi, jotta voidaan ylläpitää ihmisiä, joilla ei tämän takia ole töitä. Parasta sosiaaliturvapolitiikkaa onkin se, että ihmisillä on töitä, eivätkä he tarvitse tulonsiirtoja.
Sosiaaliturvajärjestelmä on vanhentunut
Halla-ahon mielestä Suomen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole sopeutunut maailman muuttumiseen viimeisten 20 vuoden aikana.
– Järjestelmä tunnistaa vain täydellisen työttömyyden tai täydellisen työllisyyden. Tämä oli tilanne vielä 1980-luvun yhteiskunnassa. Tuolloin suurimmalla osalla oli työpaikka ja niillä, joilla ei ollut, he olivat niin sanottuja toivottomia tapauksia ja heidän osaltaan oli selkeämpää, että oli olemassa kattava sosiaaliturva. Se ei kuitenkaan ole enää mahdollista nykyaikana, jossa työmarkkinat ovat muuttuneet pirstaleisemmaksi ja työttömissä on paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat täysin työkykyisiä.
Halla-ahon mielestä sosiaaliturvassa voisi olla vastikkeellisia piirteitä.
– Selvää on, että jotain vastikkeellisuutta sosiaaliturvassa pitäisi olla, koska ongelmana on se, että ihmiset ottavat nykyään ihmisoikeutena sellaiset asiat, jotka aiemmin olivat ihmisille keskeinen syy käydä töissä. Pitäisin parempana, että julkinen valta keksisi näille ihmisille jotain tekemistä sinä aikana kun he ovat työttömänä. Tätä ei pidä nähdä rankaisutoimenpiteenä, vaan työkykyä ylläpitävänä toimintana.
– Sehän tiedetään, että mitä pitempään on työttömänä, sitä vaikeammaksi työllistyminen muuttuu. Ihmisen työkyky laskee nopeasti, jos ei ole syytä nousta aamulla sängystä ja lähteä jonnekin.
Katso koko video täältä.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää