

KUVAKAAPPAUS/ILTALEHTI
Halla-aho: ”Päättäjien pitää pystyä tukkimaan täysin turhia mustia aukkoja taloudessa, joista maahanmuutto on se ilmeisin”
Alma Median puheenjohtajatentissä puoluejohtajilta kysyttiin näkemyksiä tulevan vaalikauden taloustilanteesta sekä siitä, miten valtion menoja rahoitetaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei jatkossa halua tyytyä pelkkään työllisyysasteen tarkasteluun. – Työn tuottavuuden kasvuun ja julkisten menojen priorisointiin on kiinnitettävä huomiota, Halla-aho sanoi.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteeltä tivattiin puheenjohtajatentissä, mikä on demareiden vaaliohjelman todellinen hinta.
Äskettäin Rinne paljasti, ettei itsekään tiedä lopullista hintalappua, mutta että vaalilupaukset maksaisivat ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.
Rinne ja Andersson kiristämässä verotusta
Rinne vastasi kertomalla ”miljardien menolisäyksistä”, joihin hän keräisi rahat kiristämällä verotusta. Demareiden kielellä tämä tarkoittaa ”veropohjan laajentamista”. Lisäksi Rinne puhui tulevaisuuden investoinneista, joiden turvin vaaliohjelma rahoitettaisiin.
Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi haluavansa veronkiristyksiä, joiden ansiosta uusia työpaikkoja syntyisi ”luultavasti paljon”,
Työllisyysaste ei kerro työllisyyden luonteesta
Edellinen hallitus on onnistunut nostamaan työllisyysasteen 72 prosenttiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti, että työllisyysaste ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteinen mittari.
– Työllisyysaste Suomessa nousee myös sen vuoksi, että työllisiä poistuu väestön ikääntymisen vuoksi. Ongelma on myös se, että työllisyysaste ei ollenkaan kerro, millaisesta työllisyydestä kyse.
– Jos ihminen tekee pari tuntia viikossa töitä, hän on kyllä työllinen, mutta hän ei pysty elättämään itseään palkallaan. Niinpä juurikin työn tuottavuuden kasvuun ja tukiriippuvuuteen on kiinnitettävä huomiota, Halla-aho sanoi.
PS kohdistaisi leikkaukset toissijaisiin kohteisiin
Valtiovarainministeriö esitti helmikuussa, että ensi vaalikaudelle pitäisi tehdä ainakin kahden miljardin euron sopeutukset. Halla-aho myönsi, että varmasti edessä on vaikeat ajat.
– Kasvu on hyytymässä viennistä. Suomi on viennistä elävänä taloutena riippuvainen kansainvälisistä suhdanteista. Me (perussuomalaiset) korostamme julkisten menojen priorisointia. Siihen muilla puolueilla ei näytä olevan haluja. Julkinen valta omilla valinnoillaan osoittaa, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää.
Halla-aho korosti perussuomalaisten linjaa, jonka mukaan mahdollisia leikkauksia ei pidä tehdä juustohöylällä, vaan yhteiskunnan tehtävät tulee panna tärkeysjärjestykseen ja leikkaukset kohdistaa toissijaisiin menokohteisiin.
Palkalla pitää voida tulla toimeen
Kokoomuspomo Petteri Orpon mielestä siinä tapauksessa, jos työllisyyskehitys ei jatku, kahden vuoden päästä on pakko katsoa, mistä sopeutetaan. Orpo tosin ei halunnut suoraan mainita mitään leikkauskohdetta, vaan hän luottaa siihen, että talouskasvun turvin leikkauksia ei tarvitse miettiä.
Halla-aho sanoi, että julkista taloutta pitäisi sopeuttaa rakenteellisesti vapauttamalla ihmisiä tukiriippuvuudesta ja tekemällä ratkaisuja, jotka edistävät tuottavan työn syntymistä sekä sitä, että on aina kannattavaa kannattavaa ottaa työtä vastaan.
– Se on kannattavaa vain silloin, kun työstä saa sellaisen palkan, jolla tulee toimeen. Päättäjien pitää myös pystyä tukkimaan täysin turhia mustia aukkoja taloudessa, joista maahanmuutto on se ilmeisin. Siihen voidaan vaikuttaa vain nykyistä huomattavasti tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla, Halla-aho painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Alma Media vaalitentti palkka Julkinen talous Petteri Orpo Antti Rinne leikkaukset Li Andersson vientiteollisuus Vasemmistoliitto perussuomalaiset SDP Jussi Halla-aho työllisyys Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: ”Olisi harhainen ajatus, että lähiöissä syrjäytyvät maahanmuuttajat olisivat vetotekijä, jolla houkutellaan osaajia Suomeen”

PS: Työtulo- ja eläkeverotusta kevennettävä – työnteon tulee olla taloudellisesti kannattavampaa kuin sosiaalietuuksien varassa eläminen

Ministeri Mykkänen iloitsee ulkomaalaisen työvoiman helpommasta saatavuudesta – perussuomalaisten Tavio ihmettelee intoa: Suomessa on yli puoli miljoonaa työtöntä

Immonen ja Puisto: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus tyhjän päällä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää