MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: On tärkeää, että kuntavaaleissa ihmiset ottavat kantaa laajemmin – kuntien ja valtion talous riippuu täysin samoista tekijöistä
Maakuntien mahtipuolue keskusta on tällä kertaa toistaiseksi perussuomalaisia reilusti jäljessä kuntavaaliehdokkaiden määrässä. Yle kertoi pari viikkoa sitten, että keskustalla on kasassa 1 800 ja perussuomalaisilla jo 2 300 ehdokasta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi maanantaina politiikan toimittajien tilaisuudessa, että koska hän on loppukesästä saakka kiertänyt maakunnissa tapaamassa ihmisiä, hän on saanut hyvän käsityksen siitä, mistä asioista kansa haluaa keskustella.
– Monet ovat huolissaan julkisesta taloudesta hyvin laajalla tasolla, ei yksistään kuntien tasolla. Ihmiset ymmärtävät, että kuntien talous riippuu täysin samoista tekijöistä kuin valtion talous. Kunta voi saada varoja palvelujen järjestämiseen vain verottamalla tai valtiolta kanavoituina tulonsiirtoina. Kumpikin rahoituslähde on sidoksissa siihen, onko Suomessa tuottavaa työtä, joka tuottaa verotuloja sekä kunnille että valtiolle.
Kuntavaalit ovat jo ensi keväänä. Halla-aho muistutti, että kuntavaaleilla on myös erittäin suuri psykologinen ja yleispoliittinen merkitys.
– Tuloksia odotetaan jännittyneinä eduskunnassa, hallituksessa ja puoluetoimistoilla.
Keskustan menestys ei ole kirkossa kuulutettu
Keskusta on perinteisesti ollut vahva kuntapuolue. Vuoden 2017 kuntavaaleissa keskusta sai läpi kaikkiaan 2 824 valtuutettua. Nyt keskustan kannatus on kuitenkin jämähtänyt kymmenen prosentin tuntumaan, joten vastaava menestys ei ole itsestään selvää.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi kuitenkin rohkeasti, että keskusta tavoittelee samaa tulosta kuin viimeksikin.
– Sinne on matkaa, ja ehdokasasettelu ratkaisee.
Halla-aho toppuutteli Saarikon intoa.
– Tulkintani mukaan keskusta laskee saavansa pelkällä historian työntöavulla kuntavaaleista sellaisen tuloksen, jonka se voi selittää itselleen torjuntavoitoksi, jonka avulla voi kitkuttaa kohti seuraavia eduskuntavaaleja. Tämän takia me (perussuomalaiset) pidämme tärkeänä, että kuntavaaleissa ihmiset ottavat kantaa laajemmin kuin vain oman kunnan kysymyksiin, Halla-aho sanoi.
Kuntien itsehallinto näennäistä
Saarikko ei täysin hyväksynyt Halla-ahon kritiikkiä.
– Olisi kohtuullista odottaa vastauksia siihen, ovatko keskustalaiset toimineet kunnissa väärin, jos mielestäsi tärkein tavoite on nujertaa keskusta suomalaisessa kuntapolitiikassa. Mitä te tekisitte kunnissa toisin? Saarikko kysyi Halla-aholta.
Saarikko sanoi, että kuntavaaleissa ratkaistaan muun muassa lääkäripalveluja, päivähoitojärjestelmää ja liikkumisen mahdollisuuksia koskevat kysymykset.
– Niistä näissä vaaleissa on nyt kysymys, Saarikko haastoi.
Halla-aho muistutti, että vaikka kunnilla on itsehallinto, kunnat joutuvat toteuttamaan lainsäädännöllisiä tehtäviä.
– Tehtävien järjestämiseen kunnilla ei tyypillisesti ole riittävästi rahaa, jolloin kunnanvaltuustoissa joudutaan pohtimaan leikkauskohteita, jotta rahat saadaan riittämään. Tilannettahan ei helpota se, että kuntien tehtäviä lisätään. Kuntatalous oli kuralla jo ennen koronaa, Halla-aho sanoi.
Turha politikoida elinvoimasta, jos valtio nakertaa
Saarikko kysyi, mikä olisi perussuomalaisten vaihtoehto kuntakentälle. Halla-aho vastasi, että Suomessa on yli 300 kuntaa ja ne ovat erilaisia keskenään.
– Kuntien rahoituspohja ja väestörakenne ovat aivan erilaisia. Tämän vuoksi yksikään puolue ei pysty laatimaan kovin yksityiskohtaista, pelkästään kunnan kompetenssissa oleviin asioihin kajoavaa kuntavaaliohjelmaa. Yleensä kuntavaaliohjelmissa puhutaan latteasti ja ympäripyöreästi elinvoimasta ja turvallisesta arjesta. Nähdäkseni tällainen on vain turhaa sanahelinää, jos samaan aikaan tehdään valtakunnan tasolla politiikkaa, joka nakertaa sitä elinvoimaa, Halla-aho sanoi.
Saarikko myönsi, että valtio velkaantuu ensi vuonna siksi, että kuntien taakkaa otetaan valtion harteille.
Työn ja yrittämisen verotus alas
Halla-aho muistutti, että maaseutupaikkakunnilla talous lepää usein suurten yksittäisten työnantajien varassa, joiden ympärille rakentuu palveluyrityksiä ja muuta.
Hän totesi, että valtio voi omilla toimillaan myös avittaa kuntia luomaan edellytyksiä työpaikkojen syntymiselle.
– Silloin puhutaan verotuksesta. Työn ja yrittämisen verotusta pitää laskea. Kuljetus- ja polttoainekustannukset täytyy pitää kohtuullisina.
Halla-aho korosti, että tavallisten ihmisten asumis- ja liikkumiskustannuksia pitää saada alas.
– Tämä on tärkeää paitsi siksi, että ihmisillä olisi varaa asua myös suurten kaupunkien ulkopuolella, myös siksi, että ihmisille pitää jäädä enemmän käteen omista tuloistaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kuntavaaliehdokkaat asuminen ja liikkuminen suomalainen työ ja yrittäminen valtio elinkustannukset Annika Saarikko Kuntavaalit Kunnat Velkaantuminen perussuomalaiset talous Jussi Halla-aho Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitus korotti polttoaineveroa keskustan tuella – Halla-aho muistuttaa, että ilmastointoilussakin on syytä säilyttää suhteellisuudentaju
Suomen julkinen sektori kärsii kroonisesta vajeesta, vaikka kokonaisveroaste on maailman korkeimpia – Koskenkylä: “poikkeuksellisen vastuutonta ajattelua”
Perussuomalaiset säästäisivät EU:sta, kehitysavusta, maahanmuutosta ja Ylestä
Halla-aho Ylellä: EU-elvytyspaketista olisi pitänyt kieltäytyä jo kesällä – ”Suomen paikka ei ole velkaunionissa”
Perussuomalaiset: Hallitus siirtää kaiken vastuun tuleville hallituksille – “Rahaa riittää kyllä jaettavaksi ideologisiin hankkeisiin, mutta vaikuttavat työllisyystoimet puuttuvat”
Hallituspuolueet ajavat haittamaahanmuuttoa, viherveroja ja EU-tukipaketteja – Grönroos: Ei ole uskottavaa, että samat puolueet edistäisivät kuntatasollakaan suomalaisten hyvinvointia
Tavio: “Verotietojen uutisointi kallellaan vasemmalle”
Halla-aho: Kuntavaaleilla suuri yleispoliittinen merkitys – ”Kansalle tilaisuus ottaa kantaa ja antaa palautetta”
Rahaa tulee, sanoo hallitus – Purra: Kuntapaketit auttavat hallituspuolueita kuntavaaleissa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää