Yle Areena
Halla-aho moitti A-Talkissa EU-päättäjiä todellisuudesta vieraantuneiksi: “Ongelmat ratkottava ihmisten takia, ei populistien takia”
Tuleeko EU-vaaleista populistien kevät? Kysymyksiä pohtivat Ylen A-Talkiin kokoontuneet Jussi Halla-aho, Aura Salla, Miapetra Kumpula-Natri ja Sampo Terho.
Jussi Halla-aho (ps.) toivoi EU-päättäjien ottavan ihmisten huolet vakavasti ja pyrkivän ratkaisemaan ongelmia siksi, että ne ovat todellisia ongelmia, ei pelkästään padotakseen populistien nousua.
EU-päättäjien lähtökohta esimerkiksi siirtolaiskriisin ratkaisemisessa on Halla-ahon mukaan todellisuudelle vieras.
Siirtolaiskriisiä ja maahanmuuttopainetta Afrikasta ei voida häivyttää pois “manageroimalla” ja taakkaa jakamalla,
– Siirtolaiskriisiä ja maahanmuuttopainetta Afrikasta ei voida häivyttää pois “manageroimalla” ja taakkaa jakamalla, Halla-aho kiteytti.
– Jäsenmaissa ihmiset eivät halua tässä määrin maahanmuuttoa, jonka he kokevat vahingolliseksi itselleen.
Mitä ovat “eurooppalaiset arvot”?
Eurooppalaiset arvot puhuttivat meppejä kovasti, mutta niiden tarkasta sisällöstä ei löytynyt selvää yhteisymmärrystä.
– EU:n pitää puolustaa eurooppalaisia arvoja, mutta on eri näkemyksiä siitä, mitä ne arvot ovat, Halla-aho sanoi.
Se “eurooppalainen arvo”, jota vastaan Puola ja Unkari ovat rikkoneet on se, että ne eivät ole halunneet osallistua turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten sijoittamiseen.
Halla-ahon mukaan se “eurooppalainen arvo”, jota vastaan Puola ja Unkari ovat rikkoneet on se, että ne eivät ole halunneet osallistua turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten sijoittamiseen.
– Perusarvojen kunnioittamista jäsenmaissa valvotaan erittäin valikoivalla tavalla, joka riippuu siitä, minne kyseisen maan johto on EU-mielessä kallellaan, Halla-aho totesi.
Esimerkiksi Espanjalla ja Ranskalla on Halla-ahon mukaan paljon enemmän liikkumavaraa kansalaistensa kohtelun tai budjettikurin suhteen.
Miapetra Kumpula-Natri korosti vapaata liikkuvuutta EU:n yhteisenä arvona. Hänen mukaansa ilman EU:ta ihmiset eivät voisi hakea töitä tai opiskelupaikkaa toisesta maasta.
Myös Aura Sallan mielestä Schengen-sopimus ja vapaa liikkuvuus ovat arvoja sinänsä. Sen sijaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei mahdu Aura Sallan kanssa samalle arvopohjalle.
Pysyykö EU vielä kasassa?
Jaettu näkemys näytti olevan, että EU tulee pysymään pystyssä populistien “Euroopan keväästä” huolimatta.
Miapetra Kumpula-Natri (sd) riemuitsi siitä, että äärioikeiston noususta ja Brexitistä huolimatta EU:n suosio on Eurobarometrissa korkeimmillaan kymmeneen vuoteen.
Sampo Terho (sin) povasi kevään eurovaaleissa suurta menestystä EU-kriittisille ja -vastaisille puolueille. Hänen mukaan Brexitin syitä on analysoitu väärin, ja niistä tulisi ottaa oppia, tai sama toistuu.
Terhon mukaan Brexit tapahtui siksi, että EU:ta rakennettiin sellaiseen suuntaan, jolla ei ollut tavallisen britin kannatusta. Erityisiksi ongelmiksi hän mainitsee tulonsiirtounionin ja hallitsemattoman maahanmuuton.
Aura Salla (kok) toppuutteli Terhon visioita EU-kriittisten menestyksestä viitaten PS:n hajoamiseen.
– Jos EU-kriittiset eivät pysty edes kansallisella tasolla pysymään yhdessä, niin miten sitten EU-tasolla, Aura Salla kuittaili.
EU-kriittinen vai -vastainen?
Sampo Terho haastoi Jussi Halla-ahon pariinkin kertaan pyrkimällä tekemään selvää jakoa EU-vastaisuuden ja EU-kriittisyyden välillä. Hän viittasi muun muassa Laura Huhtasaaren lausuntoihin ja sanoi, että “perussuomalaiset ovat ilmoittaneet haluavansa erota EU:sta”.
– Perussuomalaiset eivät ole vaatineet eroa Euroopan unionista, Halla-aho korjasi.
On syntynyt kilpaileva käsitys siitä, millainen EU voisi olla
Halla-aho kertoi olevansa optimistisempi EU:n suhteen kuin vuonna 2014, jolloin vallitsi vahvempi painotus liittovaltiokehitykseen. Nyt jäsenmaiden sisäinen poliittinen mullistus näkyy EU:n päättävissä elimissäkin, joten federalismin lisäksi on syntynyt kilpaileva käsitys siitä, millainen EU voisi olla.
– Hyvin laajasti jaettu näkemys kaikkialla EPP:n ulkopuolella on, että vuoden 2014 virheet pitää välttää, sanoi Halla-aho korostaen jäsenmaiden suvereniteettia, maahanmuuton hallinnan pitämistä omissa käsissä ja integraatiokierteen katkaisemista.
Ohjelma on katseltavissa Ylen Areenasta >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eurooppalaiset arvot A-Talk Aura Salla Miapetra Kumpula-Natri Viktor Orbán Brexit Unkari Puola Schengen Yle Ranska Laura Huhtasaari Espanja Jussi Halla-aho EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Brexitiä lykättiin taas – Nigel Farage perusti uuden Brexit-puolueen tuleviin europarlamenttivaaleihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää