Artikkeli kuva

Yle Areena

Halla-aho moitti A-Talkissa EU-päättäjiä todellisuudesta vieraantuneiksi: “Ongelmat ratkottava ihmisten takia, ei populistien takia”

11.01.2019 |00:27

Tuleeko EU-vaaleista populistien kevät? Kysymyksiä pohtivat Ylen A-Talkiin kokoontuneet Jussi Halla-aho, Aura Salla, Miapetra Kumpula-Natri ja Sampo Terho.

Jussi Halla-aho (ps.) toivoi EU-päättäjien ottavan ihmisten huolet vakavasti ja pyrkivän ratkaisemaan ongelmia siksi, että ne ovat todellisia ongelmia, ei pelkästään padotakseen populistien nousua.

EU-päättäjien lähtökohta esimerkiksi siirtolaiskriisin ratkaisemisessa on Halla-ahon mukaan todellisuudelle vieras.

Siirtolaiskriisiä ja maahanmuuttopainetta Afrikasta ei voida häivyttää pois “manageroimalla” ja taakkaa jakamalla,

– Siirtolaiskriisiä ja maahanmuuttopainetta Afrikasta ei voida häivyttää pois “manageroimalla” ja taakkaa jakamalla, Halla-aho kiteytti.

– Jäsenmaissa ihmiset eivät halua tässä määrin maahanmuuttoa, jonka he kokevat vahingolliseksi itselleen.

Mitä ovat “eurooppalaiset arvot”?

Eurooppalaiset arvot puhuttivat meppejä kovasti, mutta niiden tarkasta sisällöstä ei löytynyt selvää yhteisymmärrystä.

– EU:n pitää puolustaa eurooppalaisia arvoja, mutta on eri näkemyksiä siitä, mitä ne arvot ovat, Halla-aho sanoi.

Se “eurooppalainen arvo”, jota vastaan Puola ja Unkari ovat rikkoneet on se, että ne eivät ole halunneet osallistua turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten sijoittamiseen.

Halla-ahon mukaan se “eurooppalainen arvo”, jota vastaan Puola ja Unkari ovat rikkoneet on se, että ne eivät ole halunneet osallistua turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten sijoittamiseen.

– Perusarvojen kunnioittamista jäsenmaissa valvotaan erittäin valikoivalla tavalla, joka riippuu siitä, minne kyseisen maan johto on EU-mielessä kallellaan, Halla-aho totesi.

Esimerkiksi Espanjalla ja Ranskalla on Halla-ahon mukaan paljon enemmän liikkumavaraa kansalaistensa kohtelun tai budjettikurin suhteen.

Miapetra Kumpula-Natri korosti vapaata liikkuvuutta EU:n yhteisenä arvona. Hänen mukaansa ilman EU:ta ihmiset eivät voisi hakea töitä tai opiskelupaikkaa toisesta maasta.

Myös Aura Sallan mielestä Schengen-sopimus ja vapaa liikkuvuus ovat arvoja sinänsä. Sen sijaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei mahdu Aura Sallan kanssa samalle arvopohjalle.

Pysyykö EU vielä kasassa?

Jaettu näkemys näytti olevan, että EU tulee pysymään pystyssä populistien “Euroopan keväästä” huolimatta.

Miapetra Kumpula-Natri (sd) riemuitsi siitä, että äärioikeiston noususta ja Brexitistä huolimatta EU:n suosio on Eurobarometrissa korkeimmillaan kymmeneen vuoteen.

Sampo Terho (sin) povasi kevään eurovaaleissa suurta menestystä EU-kriittisille ja -vastaisille puolueille. Hänen mukaan Brexitin syitä on analysoitu väärin, ja niistä tulisi ottaa oppia, tai sama toistuu.

Terhon mukaan Brexit tapahtui siksi, että EU:ta rakennettiin sellaiseen suuntaan, jolla ei ollut tavallisen britin kannatusta. Erityisiksi ongelmiksi hän mainitsee tulonsiirtounionin ja hallitsemattoman maahanmuuton.

Aura Salla (kok) toppuutteli Terhon visioita EU-kriittisten menestyksestä viitaten PS:n hajoamiseen.

– Jos EU-kriittiset eivät pysty edes kansallisella tasolla pysymään yhdessä, niin miten sitten EU-tasolla, Aura Salla kuittaili.

EU-kriittinen vai -vastainen?

Sampo Terho haastoi Jussi Halla-ahon pariinkin kertaan pyrkimällä tekemään selvää jakoa EU-vastaisuuden ja EU-kriittisyyden välillä. Hän viittasi muun muassa Laura Huhtasaaren lausuntoihin ja sanoi, että “perussuomalaiset ovat ilmoittaneet haluavansa erota EU:sta”.

– Perussuomalaiset eivät ole vaatineet eroa Euroopan unionista, Halla-aho korjasi.

On syntynyt kilpaileva käsitys siitä, millainen EU voisi olla

Halla-aho kertoi olevansa optimistisempi EU:n suhteen kuin vuonna 2014, jolloin vallitsi vahvempi painotus liittovaltiokehitykseen. Nyt jäsenmaiden sisäinen poliittinen mullistus näkyy EU:n päättävissä elimissäkin, joten federalismin lisäksi on syntynyt kilpaileva käsitys siitä, millainen EU voisi olla.

– Hyvin laajasti jaettu näkemys kaikkialla EPP:n ulkopuolella on, että vuoden 2014 virheet pitää välttää, sanoi Halla-aho korostaen jäsenmaiden suvereniteettia, maahanmuuton hallinnan pitämistä omissa käsissä ja integraatiokierteen katkaisemista.

Ohjelma on katseltavissa Ylen Areenasta >

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
3.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37
8.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
9.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää