

PS ARKISTO
Halla-aho: Ministeriöiden ja viranomaisten keskinäinen riitely kertoo päätöksenteon siiloutumisesta – ”Taustalla osaamattomuutta, joka voi liittyä poliittiseen virkanimityskulttuuriin”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho moittii hallitusta sekavasta koronaviestinnästä. – Jos halutaan varjella ihmisten luottamusta päätöksentekijöihin ja viranomaisiin, niin päätöksenteon on myös oltava sellaista, että se on omiaan herättämään luottamusta.
Koronan torjumiseksi Suomi siirtyy ensi maanantaina hallituksen päätöksellä sulkutilaan, jonka aikana useita ravintoloita, kahviloita ja baareja pidetään hallituksen esityksen mukaisesti suljettuna. Myös useita muita paikkoja on suljettu ja kouluissa siirrytään kolmeksi viikoksi etäopetukseen. Kaupat pysyvät kuitenkin avoinna.
Koronakriisin hoitamisesta on aiheutunut runsaasti viranomaisten ja poliitikkojen välistä hässäkkää, kuten sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä aluehallintoviraston riitely kuntosalien aukiolosta. Samalla myös viestintä eri toimijoiden kesken on ollut sekavaa. Kritiikkiä sekavuudesta on saanut osakseen erityisesti STM:n toiminta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi eilen Ylen A-Talkissa, että olennaista onkin juuri nyt keskustella siitä, mitä ongelmia koronakriisi on tuonut esiin Suomen päätöksentekoprosessista.
Olisiko koronanyrkille sittenkin tarvetta?
Halla-aho arvioi, että ministeriöiden ja viranomaisten keskinäinen riitely kertoo päätöksenteon siiloutumisesta Suomessa.
– Virastot ja ministeriöt eivät koe muodostavansa kollektiivia, joka kävisi keskustelut sisäisesti, vaan kukin varjelee omia kasvojaan ja sysää vastuuta toisille. Taustalla on varmasti osaamattomuutta, joka voi hyvin liittyä poliittiseen virkanimityskulttuuriimme, josta ei yleensä aiheudu ongelmia, kun kaikki on hyvin. Kuitenkin tällaisen kulttuurin heikkoudet paljastuvat silloin, kun pitäisi pystyä toimimaan koordinoidusti. Olisi hyvä, jos meillä olisi ollut päätöksenteossa jonkinlainen solmukohta, kutsutaan sitä sitten vaikka nyrkiksi, joka riitelee sisäisesti tarvittavat asiat ministeriöiden kanssa ja tulee vasta sen jälkeen valmiin linjauksen kanssa julkisuuteen.
A-Talkissa vieraina olivat myös puoluejohtajat Sari Essayah (kd), pääministeri Sanna Marin (sd) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), joka asettui Halla-ahon kanssa samoille linjoille.
– Jussi on siinä oikeassa, että edelleen tarvitaan poikkihallinnollista yhteistyötä. Sitä pitää parantaa entisestään.
Ihmiset kaipaavat vastauksia
Myös Essayah arvioi, että tarvetta olisi valtakunnalliselle pandemiaohjausryhmälle, eli ”koronanyrkille” joka pystyisi toimimaan hallinnon tasojen siilojen yli.
– Kansalaisten kannalta on hämmentävintä se, että tällä hetkellä viranomaiset ja hallitus riitelevät keskenään ja antavat sekavia ohjeita. Se heikentää kansalaisten luottamusta, vaikka tässä tilanteessa olisi tärkeää säilyttää luottamus siihen, että ohjeita noudatetaan.
Marinin mukaan ainoa tarvittava koordinaatioelin on maan hallitus.
– Me käymme viikoittain ministeriöiden kanssa läpi hallinnonalojen välisiä kysymyksiä ja olemme tehneet näin koko pandemian ajan.
Hallitus ilmoitti maanantaina keskittävänsä koronaviestinnän Marinin johtamalle valtioneuvoston kanslialle. Käytännössä päätös tarkoittaa, sitä, että ministeri Krista Kiuru ja STM eivät enää johda hallituksen koronaviestintää.
Halla-aho varoittaa, että epäonnistunut viestintä johtaa helposti vaihtoehtoisten teorioiden kehittymiseen marginaaleissa.
– Ongelma on erityisesti siinä, että jos ihmiset eivät saa vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin, joita kriisin jatkuessa itse kullakin herää, niin ihmiset alkavat ajatella asioita itse, ja tehdä omia johtopäätöksiään. Jos halutaan varjella ihmisten luottamusta päätöksentekijöihin ja viranomaisiin, niin päätöksenteon on oltava sellaista, että se myös on omiaan herättämään luottamusta.
Maskipakko tuskin mahdollinen
Monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Saksassa ja Isossa-Britanniassa maskipakko on ollut arkipäivää jo pitkään. Henriksson sanoi, että maskipakko voisi olla mahdollinen Suomessakin.
– Jos olisi yhteinen tahtotila ja sitä haluttaisiin. Toki tärkeintä tässä on se, että ihmiset ymmärtävät, että maskin käyttäminen on itsessään tärkeää.
Halla-aho sanoi, että useimpien toiveena on, että sulkutila auttaisi nykyiseen tilanteeseen, jotta ei tarvitsisi lähteä muihin toimiin, kuten maskipakkoon.
– Monissa maissa on ollut paljon Suomea jyrkempiä rajoitustoimia, myös maskipakkoja ja silti niissä maissa tautitilanne voi olla pahempi kuin Suomessa.
– Itse en lähtisi ajamaan maskipakkoa enkä edes mielellään juuri keskustelisi siitä ääneen, koska siitä tulee uusi taikasana, johon takerrutaan siinä toivossa, että maskipakolla tilanne helpottaa. Todennäköisesti näin ei silti kävisi. En edes pidä poliittisesti realistisena sitä, että saisimme toteutettua maskipakon, puhumattakaan siitä, että pystyisimme sopimaan pakon rikkomisen sanktioista. Lopputulos olisi, että ne ihmiset, jotka eivät nytkään käytä maskia, eivät käyttäisi sitä, vaikka olisikin maskipakko.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sulkutila maskipakko vastuunpakoilu koronakriisi aluehallintovirasto Anna-Maja Henriksson päätöksenteko Viestintä virkamiehet Sari Essayah Sanna Marin STM Krista Kiuru Luottamus hallitus Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyselytunnilla: Sisäiset koronatoimet eivät riitä, jos rajat vuotavat

Meri vaatii tolkkua koronatoimiin: “Pidän ulkonaliikkumiskieltoa täysin kohtuuttomana”

Perussuomalaiset kansanedustajat: Kaikki Suomeen saapuvat on testattava nyt eikä vasta huhtikuussa

Kun hallitus söhlää, se tuuppaa virkamiehet eturiviin – Halla-aho: “Kriisin hoito siis joko on tai ei ole politiikkaa, aina riippuen siitä, mikä on punavihreän hallituksen kannalta edullisinta”

Hallituksen epäselvä linja jatkuu – nyt esitetään maskipakkoa, vielä vuosi sitten ministeriössä teetettiin selvitys, jonka mukaan maskeista ei ole hyötyä – Halla-aho: ”Kyllä moni ihmettelee”

Leena Meri: Kasvomaskit hankittava kotimaisilta yrityksiltä

Packalén penää Marinin vastuuta maskisekoilusta: ”Johtajana kokematon pääministerimme ei antanut viranomaisten toimia kriisiorganisaationa”

Mäkynen: Hallituksen kiellettävä poliittiset virkanimitykset – “Tämä maan tapa on saatava vihdoin loppumaan”

Julkisen sektorin henkilöstön määrä ei voi loputtomiin enää kasvaa – talousprofessori Virén varoittaa: ”Karhu tulee vastaan”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää