Heikki Saukkomaa
Halla-aho: Maahanmuuton porsaanreiät tukittava
Jussi Halla-aho (ps.) vaati tiistaina hallitusta tukkimaan maahanmuuton porsaanreiät. Tuolloin eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä maahanmuuttolain uudistamiseksi.
– Vaalien alla esitetyt puheet ulkomaalaislain porsaanreikien tukkimisesta ovat osoittautuneet sanahelinäksi. Menemme koko ajan hullumpaan suuntaan ja tätä heijastelevat myös humanitaarisia oleskelulupia ja perheen yhdistämisiä koskevat tilastotiedot, Halla-aho kommentoi.
Hallituksen esityksellä pannaan toimeen EU:n uusi määritelmädirektiivi, joka säätää kansainvälisen suojan antamisen edellytyksistä. Se määrää myös suojelua saavien oikeuksista ja etuuksista.
Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan Suomen kannalta muuttuu lähinnä se, että direktiivi pannaan toimeen nyt kaikissa EU-maissa.
Vanhempaa etsittäisiin ulkomailta pitempään
Hallitus esittää muutettavaksi säännöksiä vainon syistä, suojelun tarjoamisesta, sisäisen paon valmistamisesta ja pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman lakkauttamisesta. Esitys pyrkii myös vahvistamaan pyrkimystä yhdistää perheitä niin, että alaikäinen pakolainen saisi yhteyden ulkomailla olevan vanhempansa välille. Esitys pidentäisi jäljittämisen kestoa. Pitempikestoisia ulkomailla olevan vanhemman jäljittämisiä tehdään noin 20 tapauksessa vuosittain, joten Räsäsen mukaan tämä ei aiheuttaisi suuria kustannuksia.
Tilapäisestä oleskelusta pysyvään
Halla-aho painottaa, että lain tarkoitus on antaa suojelua, eikä väylää elintasosiirtolaisuuteen. Toissijaisen suojeluaseman lakkauttamisesta säädetään laissa siten, että asema lakkautetaan, jos aseman myöntämiseen vaikuttaneet olosuhteet ovat muuttuneet niin, ettei suojelua enää tarvita. Olosuhteiden muutoksen on oltava merkittävä ja pysyvä.
– Lain vallitseva tulkinta on valitettavasti sellainen, että luonteeltaan tilapäiseksi tarkoitettu oleskelu on käytännössä pysyvä, tapahtui lähtömaan olosuhteissa mitä hyvänsä. Vaikka olot rauhoittuisivat, on tietenkin mahdotonta todistaa, että muutos olisi pysyvä, sillä tulevaisuuden ennustaminen on kovin vaikeaa, Halla-aho totesi.
Uusi lakiteksti säätäisi, että ulkomaalainen kieltäytyä aiemmin koetusta vainosta tai vakavasta haitasta johtuen kieltäytyä turvautumasta kansalaisuusvaltionsa tai entisen pysyvän asuinmaansa suojeluun.
– Mitä ihmettä tämä tarkoittaa? Koska käytännössä kaikki suojeluaseman saaneet ovat ainakin teoriassa aiemmin kokeneet vainoa, lakimuutos tarkoittaa toteutuessaan sitä, että suojeluasemasta tulee käytännössä pysyvä ja olosuhteista riippumaton eräänlainen saavutettu oikeus, Halla-aho moitti.
Turvapaikka tie elintasosiirtolaisuuteen
Halla-aho korosti turvapaikkamenettelyn ja perheiden yhdistämisen olevan tärkeimpiä keinoja, joiden avulla elintasosiirtolaisia saapuu Eurooppaan.
– Ei ole millään tavalla perusteltua, että lainsäädäntöön porataan kaiken aikaa porsaanreikiä. Myös turvapaikkamenettelyn hyväksyttävyyden kannalta on keskeistä, että sitä käytetään siihen, mihin se on luotu – vainoa pakenevien ihmisten auttamiseen, Halla-aho totesi.
Maahanmuuttajien tulo Suomeen selittyy Halla-ahon mukaan paljolti sillä, että Suomen sosiaaliturva on erinomainen Välimeren EU-maihin verrattuna, ja Schengen-sopimus sallii tulijoiden siirtyä esteettä Pohjoismaihin, elleivät he satu työllistymään esimerkiksi Italiassa.
Käytännössä yhdistäminen lisännyt yhä maahanmuuttoa
Räsänen vastasi, että perheiden yhdistämiset ovat vähentyneet biometriatunnisteiden ansiosta vuoden 2011 noin 2000 hakemuksesta viime vuoden vajaaseen 600:een. Hän viittasi myös viranomaisten harkintaoikeuteen, joka säilyy.
Halla-aho myönsi sen, mutta painotti, että KHO:n linjaus on viime vuosina suosinut täysin maahanmuuttajia. Vaikka perheenyhdistämisanomukset ovat vähentyneet, sillä perusteella maahantulleiden määrä on kuitenkin vuosien 2009-2013 välillä kasvanut 5000:sta 6500:aan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää