Pietari Suuren ratsastajapatsas "Vaskiratsastaja" ja Boris Jeltsinin kirjasto Pietarissa. / SUOMEN UUTISET
Halla-aho: Länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet ovat tehottomia – “Venäjä vain hyötyy tilanteesta”
– Jos Venäjää oikeasti haluttaisiin kurittaa tai painostaa, pitäisi pakotteiden osua sinne missä ne sattuvat. Tämä tarkoittaisi polttoaineiden, öljyn ja maakaasun tuonnin rajoittamista tai lopettamista. Valitettavasti Länsi-Eurooppa on ajautunut energiariippuvaiseksi Venäjästä, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi kansalaisten lähettämiin kysymyksiin puheenjohtajan kyselytunnilla. Kansalaisilta tulikin viikon aikana some-kanavissa ja sähköpostitse yli tuhat kysymystä, joten kaikkiin ei tällä kertaa ehditty vastata. Tällä kerralla Jussi vastaa niihin kysymyksiin, joita monet olivat samanaikaisesti lähettäneet.
Miten Venäjän pakoteasia pitäisi hoitaa? Voimme varmaankin olla sitä mieltä, että Venäjä ei vapaaehtoisesti luovu Krimistä, jonka se valtasi vuonna 2014. Pysyvätkö pakotteet voimassa hamaan tulevaisuuteen ja kuka hyötyy tilanteesta?
– Ei vallitse epäselvyyttä siitä, etteikö Venäjä olisi rikkonut kansainvälistä lakia miehittämällä Krimin ja tukemalla Itä-Ukrainassa toimivia terroristiryhmiä. Jotkut ovat nostaneet esille näkemyksiä, että krimiläisillä olisi itse oikeus päättää mihin valtioon kuuluvat, mutta on muistettava, että siellä järjestetty kansanäänestys pidettiin miehitysoloissa.
– Miten sitten tästä eteenpäin: ensinnäkin Venäjän tapa toimia on erilainen kuin Länsi-Euroopassa. Venäjä on omanlaisensa yhteiskunta, siellä on omanlainen valtakulttuuri ja ajattelutavat. Jotkut sanovat, että laittomuuksista huolimatta pitäisi hyväksyä Krimin miehitys ja sota Itä-Ukrainassa, koska Venäjä ei tule vetäytymään Krimiltä.
– Maailmanpolitiikassa kuitenkin tapahtuu yllätyksiä. Sitä en tiedä, poistuuko Venäjä Krimiltä, mutta siitä, että vääryydelle ei voida nyt tehdä mitään, ei voida johtaa sitä, että meidän pitäisi hyväksyä tilanne, eli jotenkin on reagoitava.
Länsi-Eurooppa riippuvainen venäläisestä energiasta
Halla-ahon mielestä länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet ovat kuitenkin selvästi tehottomia ja toimivat osin tarkoitustaan vastaan.
– Ensinnäkin maataloustuotteiden maahantuonnin rajoittaminen on hyödyttänyt Venäjän omaa maataloutta ja elintarviketuotantoa. Venäjästä tulossa omavarainen ruuantuotannon suhteen, kun se on ollut tähän asti riippuvainen ulkomaisesta tuonnista. Eli pitkällä tähtäimellä Venäjä hyötyy tästä.
– Jos oikeasti haluttaisiin kurittaa tai painostaa Venäjää, pitäisi pakotteiden osua sinne missä ne sattuvat kaikkein eniten. Tämä tarkoittaisi ennen kaikkea polttoaineiden, öljyn ja maakaasun tuonnin rajoittamista tai lopettamista Venäjältä. Valitettavasti Länsi-Eurooppa on vain ajautunut pitkäkestoisella politiikallaan energiariippuvaiseksi Venäjästä.
– Vähän hullunkurista, että toisaalta puhutaan Venäjän painostamisesta pakotteilla, mutta sitten rakennetaan kaasuputkia Venäjältä Saksaan. Tämä on skitsofreenistä politiikkaa.
Poliittisesta johdosta kansainvälinen pidätysmääräys
Halla-ahon mukaan löytyy tapoja, joilla Venäjään voitaisiin vaikuttaa tehokkaammin, kuten hänen mainitsemansa energiayhteistyön rajoittaminen tai se, että Venäjän poliittisesta johdosta annettaisiin kansainvälinen pidätysmääräys.
– Tähän olisi perusteet, koska Venäjä on toiminut yksiselitteisen laittomasti miehittäessään Krimin. Mutta eihän tällaiseen lähdetä, koska se vahingoittaisi keskeisten Länsi-Euroopan maiden omia intressejä.
– Tästä lähtökohdasta: Miten Venäjän toimiin sitten pitäisi suhtautua? Paraneeko tilanne sillä, että kilpaillaan, kuka uskaltaa räksyttää Venäjälle äänekkäimmin? Mielestäni perusteltua olisi käydä kriittistä keskustelua siitä, onko nykyinen pakotepolitiikka järkevää.
Mitä mieltä olet siitä, että perussuomalaisia syytetään Putin-mielisiksi?
– Kuten olen monissa yhteyksissä sanonut, Putinille räksyttävät nykyisin monet sellaiset ihmiset, joilla ei ollut Venäjästä mitään pahaa sanottavaa vielä viime vuosikymmenellä. Osa vanhemman polven räksyttäjistä jopa ihaili aikoinaan Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestelmää.
– Se, miksi Putinin kimpussa pörrätään nyt näin paljon retoriikan tasolla, johtunee siitä, että Putinilla on tietty välinearvo Länsi-Euroopan maiden sisäpolitiikassa: kansallismielisten puolueiden kannatus on kasvanut monissa Euroopan maissa. Ihmiset suhtautuvat kriittisesti maahanmuuttoon, ja kun asiaperustein ei voida käydä näiden puolueiden kimppuun, niin sitten syytetään niitä Putinin viidenneksi kolonnaksi keinotekoisin perustein.
– Näkisin, että tämä tilanne liittyy ennen kaikkea Länsi-Euroopan maiden sisäiseen poliittiseen peliin, ei niinkään siihen, että miten valtavirta meillä suhtautuu Venäjään.
Katso koko video täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho Ukrainan tilanteesta: Eurooppalaisilla perusongelma Venäjän kanssa – “Moralistista räksytystä olemattomilla muskeleilla”
Venäjä pakittaa pohjoisessa – kaasuhankkeita jäihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää