PS ARKISTO
Halla-aho: Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla – ”Turhat menot karsittava pois – asiat on pantava tärkeysjärjestykseen”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui eilen Ylen kuntavaalitentissä erityisesti kuntiin kasautuvista taloudellisista paineista tilanteessa, jossa kuntien vastuulle on kertynyt entistä enemmän lakisääteisiä tehtäviä. Halla-ahon mukaan kuntiin tarvitaan nyt elinvoimaa, joka edellyttää erityisesti sellaista ilmasto- ja verotuspolitiikkaa, jotta yritysten kannattaa investoida.
Jussi Halla-aho muistutti aluksi, että vaikka kunnilla on Suomessa itsehallinto, jota valtuustot toteuttavat, kuntien todellinen liikkumatila jää kapeaksi.
– Kuntien perustehtävä on järjestää kuntalaisille palveluja kuten sote-palvelut ja koulut, ja kerätä jostain rahaa palvelujen järjestämiseen. Kuitenkin eduskunnassa tehdään päätökset siitä, mitä palveluja kunnat tarjoavat. Eduskunta myös tekee päätöksiä, jotka vaikuttavat kunnilla käytettävissä olevaan rahaan.
– Kunnat elävät ylhäältä määrättyjen velvoitteiden ja yhä synkempien taloudellisten realiteettien puristuksessa. Kuntapäättäjät eivät riko vaalilupauksia ilkeyttään, vaan taloustilanteen vuoksi, eli ei ole rahaa, Halla-aho sanoi.
Hallitus pumpannut kuntiin velkarahaa
Hän muistutti, että useimmat Suomen kunnat olivat taloudellisesti kuralla jo ennen koronaa.
– Suomi elää yli varojensa. Korona-aikana hallitus on pumpannut kuntiin miljardi euroa ylimääräistä tukea, jolla tilanne saadaan näyttämään paremmalta. Tämä on kuitenkin velkarahaa, jonka te joudutte maksamaan takaisin korkojen kanssa, Halla-aho muistutti äänestäjiä.
– Hallitus myös jakaa kuntiin EU-elpymispaketin miljoonia. Te maksatte nämäkin rahat kolminkertaisina takaisin nousevien verojen muodossa, eli teitä lahjotaan teidän omilla rahoillanne.
Suomi, kansalaiset ja kuntalaiset tulevat ensin
Samaan aikaan, kun kunnat tuskailevat taloudellisissa vaikeuksissa, hallitus maksaa vuodessa yli miljardi euroa kehitysapua ja tukee maahanmuuttopolitiikkaa, jonka seurauksena yli kolmannes toimeentulo- ja asumistukiasiakkaista on ulkomaalaisia.
– Hallitus panee teidät maksamaan italialaisten ja espanjalaisten lyhennettyä työviikkoa sekä veronalennuksia. Tämä politiikka voi muuttua vain, jos kansalaiset ja kuntalaiset tuomitsevat sen vaalissa.
– Perussuomalaisille Suomi, kansalaiset ja kuntalaiset tulevat ensin. Tämä on meidän arvopohjamme, Halla-aho sanoi.
Kuntien tilanteet ovat erilaisia eri puolilla Suomea. Halla-aho korosti, että perussuomalaisilla on silti muutama lähtökohta, jotka määrittävät kaikkea politiikkaa niin valtuustoissa kuin eduskunnassa.
– Tärkein on se, että kunnat kuuluvat kuntalaisille. Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja tai kuntapäättäjien hiekkalaatikoita, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla. Jos rahat eivät riitä kaikkeen, on asiat pantava tärkeysjärjestykseen. Turhia ja toissijaisia menoja on pystyttävä karsimaan.
– Kunnat eivät tarvitse monikulttuurisuuskoordinaattoreita, eivätkä sukupuolineutraaleja liikennemerkkejä. Kunnissa ei myöskään tarvita ilmastohätätilajulistuksia tai konsulteilta tilattuja visioita ja iskulauseita, koska nämä eivät lisää kuntien elinvoimaa.
Kuntavaaleissa otettava kantaa myös valtakunnanpolitiikkaan
Kuntien elinvoimaa lisäävät työpaikat ja kunnolliset peruspalvelut.
– Kuntien omat verotulot riippuvat siitä, syntyykö kuntaan yrityksiä, investointeja ja työpaikkoja. Se taas riippuu siitä, millaista politiikkaa eduskunnassa ja hallituksessa tehdään. Jos Suomen kilpailukyky rapautetaan esimerkiksi kiilusilmäisellä ilmastopolitiikalla, niin tehtaat pannaan kiinni. Työpaikat katoavat ja kuntien verotulot niiden mukana.
– Näistä syistä kuntapolitiikkaa ja valtakunnanpolitiikkaa ei voi erottaa toisistaan. Kuntavaleissa saa ja pitääkin ottaa kantaa myös valtakunnanpolitiikkaan, Halla-aho sanoi.
Perussuomalaisten mukaan koko Suomi on pidettävä asumiskelpoisena.
– Ympäri maata on säilytettävä perusinfrastruktuuri, liikenneyhteydet ja tärkeät peruspalvelut, että täällä on realistinen mahdollisuus asua muuallakin kuin kaupungeissa.
Verojen kirstäminen on noidankehä
Halla-aho toteaa, että vanhusten kotihoitoon pitäisi säätää hoitajamitoitus, mutta ennen kaikkea pitäisi varmistaa kotihoidon henkilöstön riittävyys.
– Perussuomalaiset suhtautuu kriittisesti siihen, että ongelmia ratkaistaan kirjaamalla erilaisia mitoituksia joita ei resurssien puutteen vuoksi pystytä toteuttamaan, ja kun sitten mitoituksia pyritään nimellisesti toteuttamaan, resursseja joudutaan ottamaan jostain muualta, missä niitä tarvittaisiin yhtä kipeästi.
– Perussuomalaisten viesti on se, että mitoitukset eivät yksin riitä. Meidän pitää saada lisää ihmisiä tekemään sitä työtä, eikä se onnistu, jos kunta ei saa lisätuloja, joko veroina tai valtion tulonsiirtoina.
Halla-aho korostaa, että hän ei lähtökohtaisesti tarkoita veronkorotuksia, vaan sitä, että on ensisijassa tehtävä sellaista politiikkaa, jonka tuloksena kuntaan syntyy uutta yritystoimintaa, toimeliaisuutta ja työpaikkoja.
– Verotuksen kiristäminen on noidankehä, koska se aina tukahduttaa taloudellista toimeliaisuutta. Kun veroprosentti on sata, niin silloin verotulot ovat nolla.
Perussuomalaiset ei kuitenkaan ideologisista syistä sulje veronkorotuksia pois.
– Voi olla tilanteita, joissa kuntaveroa pitää nostaa. Me vain tiedostamme korkean veroasteen kielteiset vaikutukset työllisyydelle ja yritystoiminnalle. Varsinainen ongelma on kuitenkin tulojen ja menojen epäsuhta. Jossain vaiheessa aina tulee vastaan katto, jonka yli ei voi verotuksessa mennä, Halla-aho sanoi.
Erityisluokat takaisin kouluihin
Halla-aho totesi, että kouluihin pitäisi palauttaa takaisin erityisluokat. Hänen mielestään nykyjärjestelmä, inkluusio, ei ole onnistunut ja toimiva ratkaisu. Inkluusiossa erityistukea tarvitsevat lapset ovat samassa luokassa kuin muut.
– Tämä on johtanut suuriin ongelmiin. He (erityistukea tarvitsevat) eivät saa siinä tilanteessa tarvitsemaansa erityistukea, ja toisaalta siinä häiriintyy kaikkien muiden koulunkäynti. Tämä on epäonnistunut kokeilu.
Perussuomalaiset katsoo, että kouluissa korostetaan nykyään liikaa pienten lasten itsenäistä roolia oppimisessa ja vastuuta omasta opiskelusta.
– Me kaipaisimme enemmän perinteistä oppimista, jossa tehtävänanto on selkeä, ja jossa viime kädessä vastuu oppimistilanteessa on opettajalla. Tällä hetkellä näin ei selvästikään ole, se näkyy jo varsinkin erossa tyttöjen ja poikien oppimistulosten välillä.
Suomi on suomalaisten edunvalvontakoneisto
Perussuomalaiset esittävät veronalennuksia keinona talouden ja työllisyyden vahvistamiseksi. Perussuomalaisten mukaan samalla ylimääräisiä julkisia menoja tulisi leikata. Ylen juontajan mukaan nämä olisivat oikeistolaisia linjauksia. Halla-aho kuitenkin totesi, että perussuomalaiset eivät sijoitu oikeisto-vasemmistoakselille, kuten muut puolueet.
– Tänä päivänä vastakkainasettelut ovat erilaisia. Jos ajatellaan perinteisiä oikeisto- ja vasemmistopuolueita, niin molemmilla on suuria vaikeuksia priorisoida rahankäyttöä, mikä on nähty eduskuntakeskusteluissakin. Esimerkiksi kokoomukselle sopii hyvin se, että vuosittain käytetään 1 200 miljoonaa euroa kehitysapuun. Kokoomus ei halua leikata maahanmuutosta, eikä kokoomus halua priorisoida menoja. Tämä selvästi erottaa meidät perinteisestä kokoomuksesta.
Perussuomalaiset näkee, että Suomi on ennen kaikkea suomalaisten edunvalvontakoneisto. Samalla on kiinnitettävä erityistä huomiota suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.
– Suomi ei ole eikä pidäkään olla maailmanparannuskoneisto. Ennen kaikkea ei pidä harjoittaa maailmanparannusta velkarahalla. Tämä pätee niin valtion tasolla kuin kunnissa. Joillakin kunnilla tosin on jonkin verran poliittista liikkumavaraa päättää rahankäytöstä.
Halpatyövoima maksaa sosiaalimenoina
Työn perässä Suomeen muuttaville perussuomalaiset esittää asetettavaksi minimitulorajan, noin 3 000 euroa, joka on myös suomalaisten mediaanitulo. Halla-aho huomauttaa, että tällä hetkellä Suomeen saapuu työn perässä väkeä lähinnä saatavuusharkinnan kautta, eli tulijat ovat enimmäkseen heikosti koulutettuja ja suuntautuvat matalapalkka-aloille.
– Tällainen maahanmuutto ei kuitenkaan paranna Suomen julkista taloutta vaan heikentää. Se johtuu siitä, että tulijat eivät tule toimeen palkallaan, eli he nettona ottavat vastaan enemmän sosiaaliturvaa ja julkisesti rahoitettuja palveluja kuin maksavat veroja yhteiseen kassaan. Poliitikkojen tehtävä onkin pohtia maahanmuuton kokonaisvaikutusta, veronmaksajan etua ja julkista taloutta.
Halla-aho tietää, että eräät tahot toki hyötyvät heikosti koulutettujen henkilöiden maahanmuutosta.
– Yrittäjän kannalta on vain positiivista saada edullista työvoimaa Afrikasta tai Lähi-idästä. Esimerkiksi rakennusala on jo tällä hetkellä ulkomaisen työvoiman varassa, joten usein työnantajan ei enää kannata palkata suomalaista alalle valmistunutta ammattilaista, koska hän saa halvemmalla kokeneen työntekijän vaikka Uzbekistanista.
Halla-aho myös huomauttaa, että Suomessa on, laskentatavasta riippuen, puoli miljoonaa ihmistä vailla työtä. Samaan aikaan eräillä aloilla, kuten hoitoalalla on kuulemma työvoimapula.
– Joku ongelma tässä on, jos Suomessa avoinna olevin työpaikkoihin ei löydy tekijöitä suomalaisten työttömien joukosta eikä edes puolen miljardin asukkaan EU/ETA-alueelta.
– Dynamiikka on se, että EU-alueen ulkopuolelta tulevan ihmisen kannattaa ottaa vastaan työpaikka millä tahansa palkalla ja työehdoilla, koska hän ensisijaisesti haluaa oleskeluluvan, joka tulee työluvan mukana. Ruotsi on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun liberalisoidaan ja käytännössä yksityistetään maahanmuuttopolitiikka, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työperäinen maaahanmuutto kuntavaalitentti menoleikkaukset rahankäyttö edunvalvonta maailmanparannus tärkeysjärjestys koulut sukupuolineutraalius kuntavero ilmastohysteria työpaikat hoitajat veronmaksajat suomalaiset tulonsiirrot palvelut halpatyövoima Yritykset Sosiaaliturva Kunnat perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Palkansaajien verotusta on laskettava, palkkojen sivukuluja leikattava ja asumisen sekä liikkumisen hintaa on saatava alas
Halla-aho vappupuheessaan: Kuntavaalit ovat hyvä tilaisuus antaa puolueille välitilinpäätös siitä, mitä ne ovat kahden vuoden aikana tehneet
Perussuomalaisten keskeinen tavoite on käyttää viisaasti veronmaksajien rahoja: ”Menojen priorisointi ja maltillinen verotus hyödyttävät sekä työntekijöitä että yrittäjiä”
Kokoomus ja demarit vaativat lisää ulkomaista halpatyövoimaa, vaikka työttömyys kasvaa Suomessa – perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat
Halla-aho moittii hallitusta ylimääräisestä kuntavaalimiljardista eli holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Osumatarkkuus rahojen jakamisessa ollut heikko”
Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”
Kunnat tyrmäävät sote-uudistuksen – Kankaanniemi: Uudistus uhkaa alueiden elinvoiman ja asumiskelpoisuuden säilymistä
Ministerit Marin ja Saarikko uskovat ilmastotoimien tuovan työpaikkoja – Halla-aho huomauttaa korkealle asetetun ilmastokunnianhimon riskeistä työlle ja teollisuudelle
Purra: Sanna Marin on tulipunainen pääministeri – ehkä vasemmistolaisempi kuin kukaan koskaan ennen
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää