Jussi Halla-aho ja Annika Saarikko. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Halla-aho: keskusta käy taistelua olemassaolostaan
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) analysoi poliittista tilannetta.
Halla-aho kirjoittaa:
Keskustan heikko kannatus ei johdu yksittäisistä epäonnistumisista tai varsinkaan henkilöistä. Puolueelta yksinkertaisesti loppuvat äänestäjät maaseudun tyhjenemisen, väestön ikääntymisen ja peruskannattajakunnan pettymysten vuoksi. Viimeksi mainitut ovat huomanneet, että keskusta ei ole ratkaisu maaseudun ongelmiin, ja toisaalta perussuomalaiset ovat konservatiivisena ja kansallismielisenä puolueena todellinen vaihtoehto.
On siis realistinen lähitulevaisuuden perspektiivi, että keskustalle käy kuten sen sisarpuolueelle kävi aiemmin Ruotsissa. Länsinaapurin kepu sai vielä vuonna 1973 yli 25% äänistä. Viimeisen kerran se pääsi yli 10 prosentin vuonna 1988. Tämän jälkeen se on ollut lähinnä ultraliberaali pikkupuolue, hiukan samanlainen kuin RKP Suomessa.
Keskusta siis kirjaimellisesti käy taistelua olemassaolostaan ja ikiaikaisesta asemastaan rahahanojen ja hillotolppien vartijana.
Keskusta siis kirjaimellisesti käy taistelua olemassaolostaan ja ikiaikaisesta asemastaan rahahanojen ja hillotolppien vartijana. Suuret asiat ovat vaakalaudalla, ja puolueen kaikkea toimintaa tulee peilata tätä taustaa vasten.
Kepu ja demarit eivät juurikaan kilpaile keskenään. Kumpikin haluaisi palata punamultamaailmaan, jossa kepu hallitsee maaseutua ja demarit kaupunkeja. Sen sijaan kumpikin kilpailee perussuomalaisten kanssa, demarit lisäksi sisäisesti vihreiden ja vasemmiston kanssa. (Hallitusvallan näkökulmasta ei kuitenkaan ole kovin oleellista, miten kannatus liikkuu punavihreän blokin sisällä.)
Olen esittänyt aiemmin arvion, että keskusta lähtee hallituksesta, jos se saa katastrofituloksen kuntavaaleissa. Pitäydyn tässä arviossa, vaikka kepu ja media persupaniikissaan toki vakuuttelevat, että kuntavaaleissa äänestetään VAIN paikallisista kysymyksistä eikä niiden tuloksilla ole MINKÄÄNLAISTA yleispoliittista merkitystä. On selvää, että kepun kannatus ei punavihreän hallituksen pönkäpuolueena nouse, eikä puolue voi jäädä odottamaan armoniskua vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.
Jos kepu on noustakseen, se nousee vain perussuomalaisten (ja vähemmässä määrin kokoomuksen) kustannuksella. Siksi on myös demareiden ja koko punavihreän hallituksen etu, että kepu ei romahda kuntavaaleissa. Punavihreät ymmärtävät, että ei ole olemassa niiden kannalta yhtä hyvää hallituskokoonpanoa kuin nykyinen, ja että bileet ovat ohitse, jos kepu pakotetaan hakemaan pelastusta hallituksen hajottamisesta.
Siksi pidän todennäköisenä, että puoliväliriihen ja kuntavaalien alla nähdään jokin teatraalinen hallituskriisi julkisen talouden tasapainottamisesta, EU:n elpymispaketista, työmarkkinoiden uudistamisesta tai turpeesta – tai kaikista niistä. Todennäköistä myös on, että kepulle annetaan jokin voitto ja että Hesarin ja Ylen dramaattisissa artikkeleissa muiden hallituspuolueiden edustajat kehuvat anonyymisti, miten tiukkoja ja määrätietoisia kepulaiset neuvotteluissa olivat.
En ole täysin varma siitä, että Marinin demarit on rationaalinen toimija.
Hallituksen punavihreällä enemmistöllä on varaa “yleisten syiden” vuoksi antaa periksi omille äänestäjilleen tärkeissä kysymyksissä, koska niiden äänestäjillä ei oikeastaan ole mitään vaihtoehtoja – kaikki punavihreät ovat hallituksessa. Vaikka kannattajat suuttuisivat, heillä ei ole vaihtoehtoja, eikä kannatus voi karata mihinkään.
Ennusteeseen on syytä jättää pieni varauma: Näin käy, JOS demarit toimivat rationaalisesti. En ole täysin varma siitä, että Marinin demarit on rationaalinen toimija. On mahdollista, että vallantäyteisyydessään ja kaikkivoipaisuusharhassaan demarit eivät malta olla kyykyttämättä kepua vielä vähän lisää, vaikka tämä toimisi niiden omaa strategista intressiä vastaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää