

KUVAKAAPPAUS/YLE
Halla-aho: “Juhliin ei ole aihetta, Euroopassa on sota”
Muuten sutjakkaasti sujuvan Suomen Nato-prosessin rattaisiin on lentänyt hiekkaa, sillä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhittelee, ettei Turkki tulisikaan puoltamaan Ruotsin ja Suomen jäsenyyttä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho katsoo, että Turkki tekee tällä hetkellä vain politiikkaa omista lähtökohdistaan. – Nyt kannattaa keskustella turkkilaisten ja muidenkin osapuolten kanssa ja pyrkiä ottamaan selville, mistä kenkä puristaa, Halla-aho sanoi eilen Ylellä.
Suomi on tänään luovuttanut Nato-jäsenhakemuksensa Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille Naton päämajassa Brysselissä.
Suomi ja Ruotsi kertoivat aiemmin tällä viikolla näyttävästi yhteisestä Nato-hakemuksesta presidentti Sauli Niinistön Ruotsin-valtiovierailun yhteydessä.
Eilen Ylen A-studiossa perussuomalaisten kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että juhliin ei kuitenkaan ole nyt suurempaa aihetta, koska Euroopassa soditaan.
– On lähdettävä siitä, että emme edes keskustelisi Natosta tai olisi hakemassa jäsenyyttä, jos meillä ei olisi Ukrainassa käytävän sodan seurauksena omaan ja koko Euroopan turvallisuuteen liittyviä huolia.
Halla-aho kuitenkin korostaa, että Suomen ratkaisu on oikea Suomen ja Euroopan turvallisuuden kannalta.
– Uskon, että tämä vähentää aseellisen konfliktin todennäköisyyttä.
Turkki politikoi Suomen jäsenhakemuksella
Alkuviikosta eduskunta äänesti Natoon hakeutumisen puolesta ylivoimaisin äänin 188–8.
Muuten sutjakkaasti sujuvan Nato-prosessin aikana hiekkaa rattaisiin on kuitenkin heittänyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, joka on uhkaillut, ettei Turkki tulisi hyväksymään Ruotsin ja Suomen jäsenyyttä Natossa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys edellyttää kaikkien jäsenmaiden puoltoa jäsenyydelle.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi olleensa kevään aikana paljon yhteydessä kollegaansa, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusogluun. Suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen on Haaviston mukaan ollut aiemmin optimistinen ja myönteinen. Turkki-kysymystä selvitetään jatkossakin diplomaattisia kanavia pitkin.
Halla-aho pitää epärealistisena, että yksittäinen Nato-jäsenmaa, edes Turkki, pystyisi estämään Suomen ja Ruotsin jäsenyyden 30 jäsenvaltion Natoon. Halla-aho myös korostaa, että aiemmin Turkki on signaloinut, että se ei aio asettaa esteitä Suomen jäsenyydelle.
– En usko, että Turkissa olisi tapahtunut mitään todellista mielenmuutosta tämän asian suhteen, vaan oma tulkintani on se, että asettamalla Suomen, Naton ja Yhdysvallat hiukan hankalaan tilanteeseen Turkki pyrkii pikemminkin edistämään erilaisia itselleen tärkeitä kysymyksiä.
Venäjä alkoi siirrellä maalitolppia
Halla-aho sanoo, ettei suomalaisten pitäisi niin helposti ”kiipeillä seinille” aina kun jossain hiukan rasahtaa.
– Pitää ymmärtää se, että jäsenmaat tekevät omista tarpeistaan käsin politiikkaa. Kannattaa varmasti keskustella turkkilaisten ja kaikkien muidenkin osapuolten kanssa ja pyrkiä ottamaan selville, mistä kenkä puristaa. Keskustelu on aina parempi vaihtoehto kuin se, että ryntäisimme kantelemaan jollekin muulle osapuolelle ja toivoisimme, että joku muu osapuoli tekisi asialle jotain.
Venäjän valtiojohdon reaktioita Suomen Nato-jäsenyyden edistämisestä on pidetty, ainakin toistaiseksi, odotuksiin nähden melko laimeina.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi äskettäin, että Suomen ja Ruotsin liittymisellä puolustusliitto Natoon ei olisikaan suurempaa merkitystä, koska molemmat maat ovat kuuluneet jo vuosikausia liittokunnan suunnitelmiin.
Venäjän johdon viestit ovat siis hyvin erilaisia kuin vielä viime vuoden lopussa, jolloin Venäjän mukaan Suomen Nato-jäsenyys johtaisi ”vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin”.
Haavisto pitää Venäjän tuoreimpia lausuntoja huojentavina. Halla-ahon mukaan Venäjän viestit kertovat maalitolppien siirtelemisestä tilanteessa, jossa Venäjän vaatimuksiin ei olekaan suostuttu.
– Kyse on samasta ilmiöstä ja pelaamisesta kuin Ukrainan sodassa on jo aiemmin nähty, Halla-aho viittasi Venäjän johdon puheiden muuttumiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pelaaminen uhittelu Nato-jäsenyys ulkoasianvaliokunta Jens Stoltenberg sota Recep Tayyip Erdoğan Sergei Lavrov Eurooppa Pekka Haavisto Sauli Niinistö Ukraina Turkki Turvallisuus Ruotsi Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kannattaa Nato-jäsenyyttä: ”Kalliin isänmaamme suojaksi, ei ketään uhkaamaan”

Suomen turvallisuustilanne muuttunut peruuttamattomasti – “Venäjä on osoittanut, ettei se kunnioita itsemääräämisoikeuttamme”

Hallituksen mukaan komissio ei anna Suomelle lupaa suojella rajojaan Venäjän siirtolaisaseelta – Purra: Olen erittäin pettynyt siitä, että hallitus lähetti asian kierrokselle

Erikoinen näytelmä eduskunnassa: Perussuomalaiset vaati varautumista Venäjän kostotoimiin ja kysyi rajaturvallisuudesta – ministeri syytti hybridivaikuttamisesta

Halla-aho: Sekä Nato-jäsenyyden kannatusta että sen vastustusta ohjaa Venäjän pelko

Nato-jäsenyys siirtyi muiden käsittelyyn – Purra: On aika keskittyä jo toisiin asioihin – ”Perussuomalaiset vaatii myös sisäistä turvallisuutta”

Reijonen: Maatamme voidaan parhaiden turvata olemalla mukana Natossa

Turkin venkoilun taustalla sisäpoliittiset syyt – ”Nyt käydään iltalypsyä”

Halla-aho: Suomen aiemmalla valtiojohdolla oli asennevamma Venäjän suhteen
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää