Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kehuu perussuomalaisten ilmapiirin vapautuneen viime kesän tapahtumien myötä. Haastattelijana poliittinen suunnittelija Riikka Purra. / SUOMEN UUTISET
Halla-aho johtanut perussuomalaisia jo yli vuoden – Slunga-Poutsalo: Uusi puheenjohtaja käynnisti positiivisen muutoksen
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kehui perussuomalaisten kyselytunnilla, että Jussi Halla-aho on osoittautunut perussuomalaisten kaipaamaksi muutosjohtajaksi. – Totta kai se myös vaikuttaa puolueen ilmapiiriin ja muuhun tekemiseen, hän sanoo.
Perussuomalaisten kyselytunnilla vastaamassa kansalaisten kysymyksiin oli tällä kertaa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Kuten aiemmillakin kyselytunneilla, haastattelijana toimi poliittinen suunnittelija Riikka Purra.
Monet olivat kiinnostuneet puoluesihteerin tehtävän tarkemmasta sisällöstä.
Mitä puoluesihteeri tekee?
– Kysymys vaatisi pitkän vastauksen avautuakseen. Olen käyttänyt yleensä vertausta yritysmaailmasta: Puolueen puheenjohtaja on hallituksen puheenjohtaja, jolloin puoluesihteeri on ikään kuin yrityksen toimitusjohtaja. Puoluesihteerille siis kuuluvat toimitusjohtajan tehtävät lähtien budjetin tekemisestä karkkien tilaukseen ja laajemmin järjestökoneiston ylläpitämiseen, Slunga-Poutsalo kertoo.
Hänen mukaansa perussuomalaisissa on tällä hetkellä hyvä tilanne.
– Henkilökuntaa ja resursseja on puoluetoimistolla kyllä käytössä, joten kaikkea ei suinkaan tarvitse tehdä yksin. Hyvä niin, koska ilman apukäsiä päivän tunnit eivät riittäisi mihinkään.
Päätöksiä ei tehdä yksin
Usein sanotaan, että jos vaalit ovat menneet hyvin, niin puheenjohtajaa kiitetään, mutta jos vaalit menevät huonosti, niin silloin puoluesihteeri saa haukut. Onko tässä mitään todenperäisyyttä?
– Ikävä kyllä, asia on vähän näin. Lisäksi on huomioitava, että vaikka puolueessa päätöksiä tehdään kollektiivisesti – puoluesihteerikään ei tee päätöksiä yksin vaan yleensä puoluehallituksen kanssa – niin puoluesihteerin nimi silti on yleensä päätösten alla, jolloin helposti jää mielikuva, että päätökset olisivat yksin puoluesihteerin tekemiä. Mutta tällainen kuuluu toimenkuvaan, eikä sille voi mitään.
Kansalaiset halusivat tietää myös, mitä eroa on työskennellä puoluesihteerinä nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa verrattuna perussuomalaisten edelliseen puheenjohtajaan.
– Puolueessa on kaivattu muutosta jo pitkän aikaa. Olisin ollut huolissani, jos puoluekokouksen valinnat kesän 2017 puoluekokouksessa eivät olisi muuttaneet mitään.
– Yksi iso positiivinen muutos ja ero on tapahtunut siinä, että nykyinen puheenjohtaja on enemmän läsnä. Halla-aho on siis usein paikalla puoluetoimistolla ja on siis ihan fyysisesti tavoitettavissa. Ja jos Halla-aho ei olekaan paikalla, hänet tavoittaa ja saa muuten kiinni hyvin helposti. Totta kai tällainen vaikuttaa puolueen ilmapiiriin ja muuhun tekemiseen, Slunga-Poutsalo kiittelee.
Puoluesihteerin on tultava toimeen puheenjohtajan kanssa
Slunga-Poutsalo kertoo haastattelussa, että olennaista puoluesihteerin tehtävässä on se, että tulee puheenjohtajan kanssa joka tilanteessa toimeen.
– Olemme nähneet huonoja esimerkkejä niistä puolueista, joissa näin ei ole ollut. Esimerkiksi vasemmistoliiton edellinen puoluesihteeri erosi puolueesta ja liittyi toiseen puolueeseen. Mistä se lähti? Siitä, ettei hän tullut toimeen puolueensa puheenjohtajan kanssa.
– Itse tulen hyvin toimeen Jussin kanssa, näin on ollut aina, Slunga-Poutsalo sanoo.
Perussuomalaisten toimintaresurssit ja poliittinen pääoma kasvussa
Slunga-Poutsalo kertoo, kuinka perussuomalaisten kannatus ja samalla toimintaresurssit ovat kasvaneet voimakkaasti edellisten kymmenen vuoden aikana.
Olet ollut aika kauan mukana perussuomalaisissa. Mikä on muuttunut eniten sinä aikana?
– Olen tullut mukaan siinä vaiheessa, kun puolueella ei ollut resursseja käytännössä mihinkään. Kenttätyötä tehtiin silloin täysin omarahoitteisesti. Aikoinaan muun muassa jouduimme ostamaan omalla rahalla paviljongin, että saisimme edes pystyyn teltan torille. Kukaan ei ollut maksamassa kilometrikorvauksia piirin kokouksiin osallistumisesta ja niin edelleen.
– Vuonna 2008 olin Lohjalla kuntavaaliehdokkaana. Saimme silloin puoluetoimistolta kyniä torilla jaettavaksi. Ne olivat silloin suuria aarteita, puoluesihteeri myöntää.
Slunga-Poutsalo jakaa kiitosta edelliselle puoluesihteerille Ossi Sandvikille.
– Hän on luonut meille järjestökoneiston, ja hän on ollut muun muassa mukana perustamassa meille yhdistyksiä. Se oli valtava työ tehdä. Minun aikanani on sitten ehkä saatu eteenpäin monia teknisiä asioita, kuten kotisivuja paikallisyhdistyksille ja niin edelleen. Toki vuosien varrella olemme myös onnistuneet kasvattamaan omaa poliittista pääomaamme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho kyselytunti nyt katsottavissa – “Minkälaista on olla puheenjohtaja? Kuinka ympäristötietoinen olet? Mitä mieltä huumemyönteisyydestä?”
Huhtasaari sote-uudistuksesta: ”Ei hyvältä näytä, maakuntavaaleja tuskin on tulossa”
Halla-aho perussuomalaisten jäsenille: “Puolue ei ole muuttunut, uusi puheenjohtajisto ottaa viestinne entistä vakavammin”
Vieläkö loikkarit voisivat palata perussuomalaisiin? – Puoluesihteeri vastaa: ”Takaisin pääsyä puolueeseen ei ole”
Perussuomalaisten suora jäsenyys on eduskuntapuolueiden joukossa poikkeuksellinen – “Kokemukset suorasta jäsenyydestä ovat hyviä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää