

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kehuu perussuomalaisten ilmapiirin vapautuneen viime kesän tapahtumien myötä. Haastattelijana poliittinen suunnittelija Riikka Purra. / SUOMEN UUTISET
Halla-aho johtanut perussuomalaisia jo yli vuoden – Slunga-Poutsalo: Uusi puheenjohtaja käynnisti positiivisen muutoksen
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kehui perussuomalaisten kyselytunnilla, että Jussi Halla-aho on osoittautunut perussuomalaisten kaipaamaksi muutosjohtajaksi. – Totta kai se myös vaikuttaa puolueen ilmapiiriin ja muuhun tekemiseen, hän sanoo.
Perussuomalaisten kyselytunnilla vastaamassa kansalaisten kysymyksiin oli tällä kertaa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Kuten aiemmillakin kyselytunneilla, haastattelijana toimi poliittinen suunnittelija Riikka Purra.
Monet olivat kiinnostuneet puoluesihteerin tehtävän tarkemmasta sisällöstä.
Mitä puoluesihteeri tekee?
– Kysymys vaatisi pitkän vastauksen avautuakseen. Olen käyttänyt yleensä vertausta yritysmaailmasta: Puolueen puheenjohtaja on hallituksen puheenjohtaja, jolloin puoluesihteeri on ikään kuin yrityksen toimitusjohtaja. Puoluesihteerille siis kuuluvat toimitusjohtajan tehtävät lähtien budjetin tekemisestä karkkien tilaukseen ja laajemmin järjestökoneiston ylläpitämiseen, Slunga-Poutsalo kertoo.
Hänen mukaansa perussuomalaisissa on tällä hetkellä hyvä tilanne.
– Henkilökuntaa ja resursseja on puoluetoimistolla kyllä käytössä, joten kaikkea ei suinkaan tarvitse tehdä yksin. Hyvä niin, koska ilman apukäsiä päivän tunnit eivät riittäisi mihinkään.
Päätöksiä ei tehdä yksin
Usein sanotaan, että jos vaalit ovat menneet hyvin, niin puheenjohtajaa kiitetään, mutta jos vaalit menevät huonosti, niin silloin puoluesihteeri saa haukut. Onko tässä mitään todenperäisyyttä?
– Ikävä kyllä, asia on vähän näin. Lisäksi on huomioitava, että vaikka puolueessa päätöksiä tehdään kollektiivisesti – puoluesihteerikään ei tee päätöksiä yksin vaan yleensä puoluehallituksen kanssa – niin puoluesihteerin nimi silti on yleensä päätösten alla, jolloin helposti jää mielikuva, että päätökset olisivat yksin puoluesihteerin tekemiä. Mutta tällainen kuuluu toimenkuvaan, eikä sille voi mitään.
Kansalaiset halusivat tietää myös, mitä eroa on työskennellä puoluesihteerinä nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa verrattuna perussuomalaisten edelliseen puheenjohtajaan.
– Puolueessa on kaivattu muutosta jo pitkän aikaa. Olisin ollut huolissani, jos puoluekokouksen valinnat kesän 2017 puoluekokouksessa eivät olisi muuttaneet mitään.
– Yksi iso positiivinen muutos ja ero on tapahtunut siinä, että nykyinen puheenjohtaja on enemmän läsnä. Halla-aho on siis usein paikalla puoluetoimistolla ja on siis ihan fyysisesti tavoitettavissa. Ja jos Halla-aho ei olekaan paikalla, hänet tavoittaa ja saa muuten kiinni hyvin helposti. Totta kai tällainen vaikuttaa puolueen ilmapiiriin ja muuhun tekemiseen, Slunga-Poutsalo kiittelee.
Puoluesihteerin on tultava toimeen puheenjohtajan kanssa
Slunga-Poutsalo kertoo haastattelussa, että olennaista puoluesihteerin tehtävässä on se, että tulee puheenjohtajan kanssa joka tilanteessa toimeen.
– Olemme nähneet huonoja esimerkkejä niistä puolueista, joissa näin ei ole ollut. Esimerkiksi vasemmistoliiton edellinen puoluesihteeri erosi puolueesta ja liittyi toiseen puolueeseen. Mistä se lähti? Siitä, ettei hän tullut toimeen puolueensa puheenjohtajan kanssa.
– Itse tulen hyvin toimeen Jussin kanssa, näin on ollut aina, Slunga-Poutsalo sanoo.
Perussuomalaisten toimintaresurssit ja poliittinen pääoma kasvussa
Slunga-Poutsalo kertoo, kuinka perussuomalaisten kannatus ja samalla toimintaresurssit ovat kasvaneet voimakkaasti edellisten kymmenen vuoden aikana.
Olet ollut aika kauan mukana perussuomalaisissa. Mikä on muuttunut eniten sinä aikana?
– Olen tullut mukaan siinä vaiheessa, kun puolueella ei ollut resursseja käytännössä mihinkään. Kenttätyötä tehtiin silloin täysin omarahoitteisesti. Aikoinaan muun muassa jouduimme ostamaan omalla rahalla paviljongin, että saisimme edes pystyyn teltan torille. Kukaan ei ollut maksamassa kilometrikorvauksia piirin kokouksiin osallistumisesta ja niin edelleen.
– Vuonna 2008 olin Lohjalla kuntavaaliehdokkaana. Saimme silloin puoluetoimistolta kyniä torilla jaettavaksi. Ne olivat silloin suuria aarteita, puoluesihteeri myöntää.
Slunga-Poutsalo jakaa kiitosta edelliselle puoluesihteerille Ossi Sandvikille.
– Hän on luonut meille järjestökoneiston, ja hän on ollut muun muassa mukana perustamassa meille yhdistyksiä. Se oli valtava työ tehdä. Minun aikanani on sitten ehkä saatu eteenpäin monia teknisiä asioita, kuten kotisivuja paikallisyhdistyksille ja niin edelleen. Toki vuosien varrella olemme myös onnistuneet kasvattamaan omaa poliittista pääomaamme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho kyselytunti nyt katsottavissa – “Minkälaista on olla puheenjohtaja? Kuinka ympäristötietoinen olet? Mitä mieltä huumemyönteisyydestä?”

Huhtasaari sote-uudistuksesta: ”Ei hyvältä näytä, maakuntavaaleja tuskin on tulossa”

Halla-aho perussuomalaisten jäsenille: “Puolue ei ole muuttunut, uusi puheenjohtajisto ottaa viestinne entistä vakavammin”

Vieläkö loikkarit voisivat palata perussuomalaisiin? – Puoluesihteeri vastaa: ”Takaisin pääsyä puolueeseen ei ole”

Perussuomalaisten suora jäsenyys on eduskuntapuolueiden joukossa poikkeuksellinen – “Kokemukset suorasta jäsenyydestä ovat hyviä”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää